Siroz Hastasına Çifte Müdahale
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde bir siroz hastası, kalp kapakçığının ameliyatsız değişimi ve ardından gerçekleştirilen karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu Prof. Dr. Yılmaz: " Bu hasta, TAVI sonrası karaciğer nakli yapılan dünyadaki ilk hastadır"
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde bir siroz hastası, ameliyatsız kalp kapakçığı değişimi ve ardından gerçekleştirilen karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu.
Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'in Kızıltepe ilçesinden gelen siroz hastası Şehmuz Özgün'ün (64) kalbinin, aşırı strese neden olabilecek birçok fiziksel ve kimyasal etkenle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Karaciğer nakillerinde, normal koşullarda da kalple ilgili bazı sorunlarla karşılaşabildiklerini dile getiren Yılmaz, "Bundan dolayı karaciğer nakli yapılacak bir hastanın ameliyat öncesi kalbinin tam anlamıyla değerlendirilmesi son derece önemlidir" dedi.
Karaciğer sirozuna sahip hastaların yüzde 5-15'inde koroner arter hastalığının mevcut olduğunu belirten Yılmaz, "Bu tür hastaların koroner arter hastalıkları tedavi edilmediği takdirde başarılı karaciğer nakline rağmen sağ kalım oranları yüzde 50'dir. Kısaca karaciğer nakli öncesi bu hastaların koroner kalp hastalığı yüzünden tedavi edilmeleri zorunludur" diye konuştu.
Prof. Dr. Yılmaz, hastanın, hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozunun bulunduğunu anımsatarak, şu bilgileri verdi:
"Karaciğer sirozuna bağlı olarak yemek borusundaki varislerden kanamaları olmuş. Aynı zamanda kalp kapak hastalığı nedeniyle karaciğer nakli sonrası hastanın kaybedilme oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Bu hastaya TAVI yöntemi uygulandı. Aortik kapak düzeltildi. Hastaya üç hafta sonra karaciğer nakli yapıldı. Yaklaşık iki hafta sonra taburcu olan hasta kontrol için hastanemizde bulunuyor. Bu hasta, TAVI sonrası karaciğer nakli yapılan dünyadaki ilk hastadır."
-"Dünyada ilk defa böyle bir hasta tedavi edildi"-
Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir de koordineli bir çalışmanın sonunda dünyada ilk defa böyle bir hastanın tadavi edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Aort darlığı dediğimiz, kalbin ana atardamar çıkışındaki darlık sık görülen, bizim normal olarak müdahale yaptığımız hasta grupları ama bu hasta doğuştan kapağı hasta olan yani iki kapaklı bir hastaydı. Hasta siroz hastası olduğu için ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyat riskli olduğu için, anjiyo yöntemi dediğimiz, kasıktan girerek tabii işlemi hastaya uyguladık. İlk olan da bu zaten. Genel anestezi de vermedik, genel anestezinin de başlı başına bir riski vardı. Hastada lokal dediğimiz yalnızca giriş bölgesi, anjiyo yaptığımız bölgeyi uyşturarak bu hastamıza bu işlemi uyguladık ve yaklaşık yarım saat içinde de işlem bitmişti, işlemden bir süre sonra da karaciğer naklini gerçekleştirik"
Şehmuz Özgün de, birçok hastane gezdiğini, çeşitli tedaviler uygulandığını ancak sonuç alınamadığını söyledi.
Bir akşam rahatsızlandığını ve Mardin Devlet Hastanesinden Malatya'ya sevkinin yapıldığını dile getiren Özgün,"Çok güzel bir ameliyat geçirdim, hocalarıma minnettarım" diye konuştu. - Malatya