Şişecam İşçilerine Grevin 5'inci Gününde Destek
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile toplanan sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, siyasi parti üyeleri, yerel yöneticiler ve Şişecam işçileri, grevin 5'nci gününde yine sokağa çıktı.
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısı ile toplanan sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, siyasi parti üyeleri, yerel yöneticiler ve Şişecam işçileri, grevin 5'nci gününde yine sokağa çıktı.
İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Kristal İş Mersin Şubesi önünde toplanan yaklaşık bin 500 işçi, "Geliyor Geliyor Cam İşçisi Geliyor", "Açlıktan Ölmeyiz, Biz Bu Yoldan Dönmeyiz" sloganı atarak Özgür Çocuk Parkı'na kadar yürüdü. İşçiler ile birlikte yürüyen Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Baro Başkanı Alpay Antmen, CHP İl Başkanı Faruk Akar, Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri üyeleri, sloganlara eşlik ederek işçilere destek verdi. Park önünde sivil toplum ve meslek örgütü üyeleri ile birleşen işçiler, park önünde yolu trafiğe kapatarak eylemlerini sürdürdü. yaklaşık 2 bin kişi, slogan atarak anlaşma sağlanamayan toplu iş sözleşme görüşmelerini protesto etti.
Şişecam işçileri adına konuşan Kristal-İş Sendikası Mersin Şubesi Başkanı Ahmet Ergev, cam işçilerinin çalışma koşullarına vurgu yaparak, "60 derece ortam sıcaklığında alnının terini cama katan cam işçisine reva görülen çalışma şartları ve ücretler, kabul edilmesi mümkün olmayan, kabul edilmesi işçi tarafından mümkün görülmeyen şartlardır. Bizim o ortamlarda çalışan arkadaşlarımız bu gün 900 Liraya, bin Liraya, bin 200 liraya çalışmaktadır. 60 derecede ömrünü, gençliğini, sağlığını veren cam işçisine bu reva görülür mü? Bu cam işçisine layık görülür mü? Cam işçisi çok ağır şartlarda çalışıyor. 25 yıllık bir cam işçisinin maaşı ortalama bir devlet memuru maaşının yarısı kadar." Dedi.
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Kaya ise, işçilerin yanlarında oldukları mesajını vererek, "Şişecam'ın toplu pazarlık ve grev kapsamındaki 10 fabrikasında çalışan işçilerin ortalama aylık ücretleri bin 300- bin 400 TL'dir. Bu işçilerin bir kısmı 846 TL ücret almaktadır. Yoksulluk sınırı ise 3 bin 580 TL'dir. Bu veriler, cam emekçilerinin gerçeğini ve haklılığını açık ve seçik bir şekilde ortaya koymaktadır. Bir yandan çalışma koşullarındaki olumsuzluklar ve çalışanlar arasındaki ücret uçurumu, öbür taraftan işverenin çalışanlarının emeğini ucuza mal etme girişimi, işçilere greve gitmekten başka seçenek bırakmamıştır" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından işçiler, trafiği kapatıp sloganlar atarak şube binasına kadar yürüdü.