Haberler

Sivas Olayları Davası

Abone Ol

Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin 3 firari sanık hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş'ın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya müdahil avukatları Süleyman Ateş, Şenal Sarıhan, Erdoğan Kılıç ve Hasan Cem Yılmaz ile Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, sanıklar Sonkur ve Ceylan'a ilişkin tutukluluk kararının henüz infaz edilemediğini, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Karataş'ın ise henüz yakalanamadığını açıkladı.

Önceki celsenin ara kararı uyarınca TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonundan istenen ve Sivas olaylarına ilişkin fotoğraf ve video kayıtlarını içeren DVD'nin gönderildiğini bildiren Örsdemir, Sivas olaylarına ilişkin soruşturma yürütülüp yürütülmediğinin sorulduğu TMK'nın 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden ise yanıt gelmediğini kaydetti.

Katılan avukatlarından Sarıhan, bulunamayan üç sanığa ilişkin ilgili kurumlar ve Interpol'e yazılan yazılara iddianamelerin ve mahkeme kararlarının eklenmesinin daha sağlıklı sonuç vereceğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Özgür, Türkiye'deki Interpol makamlarına, "difüzyon" şeklinde bir sistemin bulunup bulunmadığının sorulmasını, bulunuyorsa sanıkların bu yolla aranmasının kabulüne karar verilmesini talep etti.

Diğer talepleri mahkemenin takdirine bırakan Özgür, Sonkur ve Ceylan hakkındaki yokluğunda tutuklama emirlerinin ve Karataş hakkındaki yakalama emrinin infazlarının beklenilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkındaki yokluğunda tutuklama ve yakalama emirlerinin infazı ile Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar verdi.

TBMM'den gönderilen DVD üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasını kararlaştıran mahkeme, müdahil avukatlarının talebinin celse arasında değerlendirilmesini, Interpol makamlarına iddianameler ve mahkemelerin gerekçe kararları da eklenerek, bilgi verilmesini karar altına aldı.

Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından, sanık Karataş hakkındaki zamanaşımının 26 Aralık 2014'te dolduğuna ilişkin müzekkere yazıp yazmadığının ve sanıklar hakkında "kırmızı bülten" bulunup bulunmadığının ve Türkiye genelinde aranıp aranmadıklarının sorulmasına karar verdi.

Türkiye'deki Interpol makamlarından, "difüzyon" adlı arama usulünü sormayı ve böyle bir usul varsa, dosyanın sürüncemede kalmaması için bu usulde arama emrinin çıkarılmasını kararlaştıran mahkeme, dosyayı erteledi.

Sivas olayları ana davasında Ankara 1 Nolu DGM'de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, 2911 sayılı Yasa'ya muhalefet suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise "Madımak Oteli'ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak" ve "45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak" suçundan 15'er yıl hapse mahkum edilmişti.

Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtayda bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Murat Karataş Şenal Sarıhan Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title