Haberler

Sivaslı 'doktor Balıklar'a Pedikür Yaptırılmasına Tepki

Abone Ol

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde bulunan, dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası'ndan önceki yıllarda çalınan balıkların, üretilip dünya çapında pazarlanmasıyla oluşan sektöre kaplıca işletmecileri tepki gösterdi.

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde bulunan, dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası'ndan önceki yıllarda çalınan balıkların, üretilip dünya çapında pazarlanmasıyla oluşan sektöre kaplıca işletmecileri tepki gösterdi. İşletme sahiplerinden Fuat Ünsal, "Bu değer Türkiye'ye aittir. Ancak buradan çalınıp daha sora tekrar Türkiye'ye pazarlanan balıkların küçük küvetlerde manikür- pedikür için kullanılması haksızlıktır. Üstelik ilerde bu sağlık açısından sıkıntı yaratacağı için denetim yapılmalıdır" dedi.

Sedef hastalığının tedavisinde dünya genelinde en önemli doğal şifa merkezi olarak kabul edilen Kangal Balıklı Kaplıcası, özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan balık ticareti ve kullanım şekli nedeni ile sıkıntı yaşıyor. Yıllar içerisinde kaplıcanın alt kısımlarındaki derelerden çalınan 'garra rufa' cinsi balıkların yurtdışına kaçırılıp, üretilerek tekrar Türkiye'ye satılması da dahil olmak üzere dünya genelinde yeni bir sektör oluşturulması, kaplıcanın doğal özelliğini tehdit etmeye başladı. Kaçırıldıktan sonra ABD, Çin, Singapur gibi ülkelerde üretim merkezleri oluşturularak çoğaltılan balıkların, dünyanın dört bir yanına pazarlandığı belirtildi.

GENLERİ İLE OYNANIYOR

Tarım Bakanlığı'nca Kangal Kaymakamlığı'na tescillenen ve başka yere götürülmesi yasaklanan balıkların, kaçırıldıkları Çin ve Singapur gibi ülkelerde genleri ile oynanarak et obur haline getirildiği ve Türkiye'ye de satıldığı öne sürüldü. Turizm bölgelerindeki bazı otellerde, ayrıca yurdun değişik yerlerinde bu balıklar ile manikür ve pedikür hizmetleri verildiğini ve bunun giderek yaygınlaştığını söyleyen Balıklı Kaplıca işletmecisi ve Türkiye Kaplıcalar Derneği (TÜRKAP) Başkan Yardımcısı Fuat Ünsal, kaplıcalarının yaklaşık 1 asırdır hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi:

"Buranın son 20 yıldır sedef hastalarına hizmet verdiğini tüm dünya biliyor ve her yerden hastalar buraya geliyor. Son bir kaç yıldır kaplıcadan balıkları çalıp, yurtdışına götürüp tekrar Türkiye'ye satıyorlar. Bu üzücü bir olay. Küçük kapların içerisinde, hijyen ve akar olmadan onlarca insan ayaklarını sokuyor. Bizde saniyede 300 litre su çıkan havuzlarımız var. Ben tüm il ve ilçelerdeki sağlık müdürlüklerini göreve çağırıyorum. Bu tür salonlar Antalya, Bodrum, Dalaman, Pamukkale gibi yerlerde bulunuyor. Bu tür yerlere ruhsat verilmemeli ve denetlenmeli. Taş yerinde ağırdır. Balık ve kaplıca Sivas'ındır, Türkiye'nindir. Bu değere sahip çıkmamız gerekiyor."

'DOKTOR BALIKLAR' ADI Sivas'A AİT

Manikürcü adı altında açılan bazı yerleri kendisinin de gidip gördüğünü belirten Ünsal, sağlıksız koşullarda yapılan bu manikür- pedikür faaliyetlerinin aslında kaplıcanın itibarına zarar verdiğini söyledi. Ünsal, yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de bu tür yerleri açanların, hiç çekinmeden 'doktor balık' ismini kullandıklarını kaydederek şöyle dedi:

"Doktor balıklar ismini bile kullanmaları büyük hata. Dükkanlarında, kür merkezlerinde 'Dr.Fish' diye geçiyor. Doktor balıklar ismi Sivas'ta verilmiştir. Tarım Bakanlığınca Kangal Kaymakamlığı'na tescillenmiştir. Kangal haricinde kimse bu balıkları bu şekilde kullanamaz."

SEDEF HASTALARINI İYİLEŞTİRİYOR

Sivas'ın Kangal ilçesinin Kavak köyü yakınındaki kaplıca ve derelerinde 2-10 cm büyüklüğündeki 'Cyprinide' (sazangiller familyasından), 'Cyprinion Macrostamus' ve 'Garra Rufa' türündeki balıklar bulunuyor. Balıklar protein besi kıtlığı sebebi ile kolayca insanların derilerine yaklaşarak kemirerek tedavi ediyor. Tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyonla oluşmuş cilt dokusundaki yaraları, egzama, cerahatli sivilceler ve sedef hastalığı oluşumları, balıklar tarafından iyileştiriliyor. Kaplıcada havuza giren kişilerin etrafında ince kahverengi, gri ve bej rengindeki sazan ve kayabalığı türü balıklar dolaşmaya ve ciltte hastalık belirtisi olan yerleri temizlemeye başlıyor. Dişleri olmayan bu balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını kopartarak, cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor. İçinde cilt hastalıklarının tedavisinde etkin olduğu bilinen selenyum bulunan suda, Bir günde belirli aralıklarla 8 saat havuza giren ve 21 gün tedavisini sürdüren sedef hastaları, yüzde 98 oranında olumlu sonuç alıyor.

EA,HY(EA/COŞ) - Sivas / Kangal

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Politika Türkiye Güncel Kangal Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title