Sivil Havacılık Akademisi "Kazalara" Dikkat Çekti
"İstanbul ve diğer meydanlarda yaşanan yer kazalarının oranı korkutucu boyutlara ulaşmış, bu kazalar ölümlerle sonuçlanmıştır."
"İstanbul ve diğer meydanlarda yaşanan yer kazalarının oranı korkutucu boyutlara ulaşmış, bu kazalar ölümlerle sonuçlanmıştır. Yoğun trafik yüzünden yakın geçişler yaşanmakta yolcuların uçuş emniyeti ikinci plana atılmaktadır"
"Avrupa birincisi veya dünya dördüncüsü olmak yerine hiç kaza yaşamayan bir havacılık yönetimi anlayışının hakim kılınması gerektiğine inanıyoruz. Kazalar olmasın insanlar ölmesin istiyoruz"
Türkiye'de havacılığın sorunlarının çözülmesi için kurulan Sivil Havacılık Akademisi, hızlı büyümenin uçuş emniyeti açısından büyük riskler doğurduğunu bildirdi.
Akademi Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, 'Dünya üzerinde 37 yıl boyunca 17 milyon kalkış yapan Amerikan Southwest Havayollarının bir tane bile ölümlü kazası yok. Ama bu havayolunun süper ikramları da yok. İnsanlar oraya ikram için değil emniyetle uçuş yapmak için uçağa biniyor. Uçaklarda imambayıldı veya şiş kebabının değil, güvenliğin gündemde olması gerekir" dedi.
Sektördeki pilot, teknisyen, hava trafik kontrolörü kabin memurları gibi ve diğer havacılar tarafından kurulan Sivil Havacılık Akademisi yöneticileri havacılıkta yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini içeren bildirgesini Atatürk Havalimanı Airport Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
ÖLÜMLÜ UÇAK KAZALARINDA ÖNDEYİZ
Akademi Koordinatörü Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, sivil havacılığın bugün sadece kar ve hızlı büyüme rakamlı bir düşünce yapısına sahip olduğunu ve bunun da uçuş emniyeti açısından büyük bir risk taşıdığını belirterek şöyle konuştu:
' Sistemi sırtında taşıyan uçuş ekipleri, işlerini kaybetme kaygısıyla gerçekleri anlatmaktan çekinmektedirler. Türkiye'deki uçak kazası rakamları diğer ülkelere göre çok yüksek. 1 milyon kakış üzerinden değerlendirilmekte olan ölümlü kazalarda batı ülkelerinin oranları 0-1.5 arasındayken, Türkiye'de bu oran 3.60'tır.
Uçaklarda imambayıldı veya şiş kebabın değil, güvenliğin gündemde olması gerekir. İstanbul ve diğer meydanlarda yaşanan yer kazalarının oranı korkutucu boyutlara ulaşmış, bu kazalar ölümlerle sonuçlanmıştır. Yoğun trafik yüzünden yakın geçişler yaşanmakta yolcuların uçuş emniyeti ikinci plana atılmaktadır.
Avrupa birincisi veya dünya dördüncüsü olmak yerine hiç kaza yaşamayan bir havacılık yönetimi anlayışının hakim kılınması gerektiğine inanıyoruz. Kazalar olmasın insanlar ölmesin istiyoruz"
KRİZİ YÖNETEMİYORUZ
Sivil Havacılık Akademisi Üyelerinden Kaptan Pilot Bahadır Altan ise hem Amsterdam'daki THY uçak kazasında hem de merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında krizin iyi yönetilemediğine dikkat çekti.
Altan, 'Havacılıkta her şey kamuoyuna yansıtıldığı gibi güllük gülistanlık gitmiyor. Ciddi sorunlarımız var. Havacılıktan gündemimiz sadece uçakta siyah havyarın nasıl servis edildiği olursa büyük bir yanılgı doğar. Esas tüketici hakkı olan uçuş emniyeti ile ilgilenmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'de pilot eğitimi kapasitesi büyümeyi karşılamadığını bu yüzden dışarıdan pilot ithal edildiğini söyleyen Bahadır Altan konuşmasına şöyle devam etti: 'Pilotların yorgun olduğu söylentisi bile yükün arttığını gösteriyor. Sadece THY değil bütün sektör olarak bakıyoruz. Batıda yıllık uçuş limiti 900 saat bizde 1000 saatse bu ciddi bir farktır.
Orada 900 saatlik limit ortalama uçuş 700'750 saatse bizde limit olan en üst limitin sonunu kadar herkesin 1000 saat uçtuğu bir limit varsa üst limittedir herkes. Bu o kadar açık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü pilotu Bin saatin üzerinde uçtuğu için ceza verdiği şirketler var.
Büyüme çok olumlu bir şey ama bunun getirdiği sorunlar çözülerek, adım adım gerekirse büyümeyi biraz frenleyerek emniyeti öne çıkartarak yapılacak bir iş."
Sivil Havacılık Akademisi yöneticileri sadece sorunları tespitle kalmadıklarını, çözüm önerilerini de beraberinde getirdiklerini belirterek şunları söylediler:
'Bağımsız bir Kaza-Kırım İnceleme Kurulu oluşturulmalı. Bu kurulda havacılıkta deneyimli profesyonel ekipler görev almalı. Uçuş okullarında eğitim kalitesi artırılmalı, hem pilotlar hem de kuledeki kontrolörler aynı seviyede İngilizce bilmeli. Uçak havadayken yerden tıbbi destek sağlayan birimler kurulmalı."