Siyah Elmasın Üretimi Düştü
Türkiye'nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada "siyah elmas" olarak adlandırılan trüf mantarı üretimi 20 kat düştü.
Orman Genel Müdürlüğü, Fransız Kralı I. Fransuva'nın sofrasına ilk kez sunulduğundan beri gastronominin en önemli besin maddelerinden biri olan trüf mantarının önemini personeline anlatmak için Bodrum'da Trüf Mantarı Çalıştayı düzenledi.
İsis Otel'de başlayan ve 30 Nisan'da sona erecek çalıştay kapsamında Orman Genel Müdürlüğü personeline "dünya trüf pazarı, Türkiye'deki trüf ile ilgili çalışmalar, Türkiye'nin trüf türleri" konusunda eğitim verilecek.
Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Özgür Balcı, çalıştayla ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamada, genel müdürlük tarafından geçen yıl hazırlanıp hayata geçirilen "Trüf Ormanı Eylem Planı" çerçevesinde personelin bilgilendirildiğini söyledi.
Toplantının amacının trüfle ilgili toplumsal farkındalığı arttırmak olduğunu belirten Balcı, "Öncelikle ana hizmet birimleri içerisinde duyarlılığı arttırmak istiyoruz. Eğitim toplantımızda yetişecek olan personelimiz bölgelerinde faaliyetlerine başlayacak" dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ise trüf mantarının 20 yılda 6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Trüf mantarının Fransa, ABD ve Japonya'da yoğun talep gördüğünü vurgulayan Türkoğlu, "Yemeklerde sos olarak kullanılan, dünyada 'siyah elmas' olarak adlandırılan bu mantar türünün bir asırda üretimi 20 kat düştü. 1900'lü yılların başlarında 2 bin ton iken şu anda üretim 100 tona düştü. Geçen yıl Avrupa'daki üretim 20 tonla sınırlıydı. Dünyadaki ekolojik şartların değişmesi, küresel ısınma, ormanların yok edilip nitelikli orman yapılması bu miktarı düşürdü" diye konuştu.
Üretimin arttırılması için çalışmaların devam ettiğini dile getiren Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Trüf mantarı önemli bir ihraç ürünü haline gelirken, üretiminin artırılması amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü "Trüf Ormanı Eylem Planı" hazırladı. Orman Genel Müdürlüğü ve MSKÜ işbirliğiyle hazırlanan plan doğrultusunda trüf ormanları kuruluyor. Bunun yanında da 3 bin 500'ü aşkın orman personeline de özel eğitimler veriliyor."
Trüf mantarının ekonomik değerini anlatan Türkoğlu, "1 hektarlık alandan 20-150 kilogram ürün alınabiliyor. 20 kilogramın getirisi 20 bin avro. Türkiye'de hiç bir tarım kolunda bir hektarlık alandan 20 bin avro alan çiftçi yok. Bu çok büyük bir gelir kapısı ve değerlendirilmesi lazım" diye konuştu. - Muğla