Siyasette 'Kan'lı Söyleme Halk Vetosu
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık’ın öncülüğünde 30 büyükşehirde 2 bin 164 seçmenle başkanlık sistemine yönelik kamuoyu araştırması yapıldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık'ın öncülüğünde 30 büyükşehirde 2 bin 164 seçmenle başkanlık sistemine yönelik kamuoyu araştırması yapıldı. 13-15 Mayıs tarihleri arasında bilgisayar destekli telefon görüşmeleri yöntemiyle yapılan araştırmada deneklerin yüzde 88'i CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 'Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz' sözlerini yanlış buldu.
Ankete göre katılımcıların yüzde 88.8'i CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylemini doğru bulmadıklarını belirtirken, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in 'Birlikte yaşayamıyorsak komşu olalım' sözlerine de 95.7'lik kesim karşı çıktı. Katılımcıların yüzde 81.2'si 'Yeni ve sivil bir anayasa yapılmasını destekliyor musunuz?' sorusuna 'evet' yanıtı verirken, 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 18.8 oldu. "Başkanlık sisteminin de içerisinde yer alacağı yeni bir anayasa yapılması görüşüne katılıyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 54.2 ile 'evet' yanıtı çıktı. "Başkanlık sistemi sizce Türkiye için uygun bir yönetim modeli midir?" sorusuna da yüzde 58.4 'evet' dedi. "Sistemi sizce bir rejim değişikliği midir yoksa hükümet modeli değişikliği midir?" sorusuna yüzde 65.4 oranında 'bilmiyorum' yanıtı verilirken, katılımcıların yüzde 61.2'si başkanlık sisteminin Türkiye'nin üniter yapısına zarar vermeyeceği görüşünü iletti.
1 KASIMA BENZER SONUÇLAR
Ankete katılanlara bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusu da yöneltilirken, sonuçlar 1 Kasım seçim sonuçlarına yakın çıktı. Kararsızların dağıtılmasından sonra yüzde 52.3 AK Parti, yüzde 24 CHP, yüzde 10.8 MHP, yüzde 9.6 HDP oy alırken diğer partiler yüzde 3'te kaldı.
HALK, MECLİS'TE GERGİNLİK İSTEMİYOR
Gazetecilere sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Suat Kolukırık, "Son dönem başkanlık sistemi ve TBMM'de yaşananlar hakkında insanlarımızın neler düşündüğün ölçmeyi hedefledik. En önemli bulgulardan biri vatandaş Meclis'te gerginlik istemiyor. Gerginlik siyaseti dışında Türkiye'nin sorunlarının Meclis'te çözülmesini istiyor. Araştırma, muhalefete büyük bir yük getiriyor. Muhalefetin yüklendiği çözümsüzlük siyasetenin Türkiye'nin önünü açmadığını görüyoruz. Kılıçdaıoğlu'nun Meclis'te yapmış olduğu 'Başkanlık sistemi kan dökmeden olmaz' söylemine vatandaşların yüzde 89'u hayır yanıtını verdiğini görüyoruz. Benzer şekilde Demirtaş'ın alternatif Meclis kurma çabasının vatandaşlar tarafından kabul görmediği görüldü. Vatandaşların yüksek oranda başkanlık sistemi ve anayasaya geçme noktasında olumlu düşündüğünü görüyoruz. En önemli sonuçlardan biri de 1 Kasım seçimlerine yakın bir oy oranının geçerli olduğunu bugün seçim olsa görüyoruz" dedi. - ISPARTA