"Siyasi Partilere Muhtaç Olmayan Sivil Toplum Yapısına Geçilmeli"
Pala, siyasi partilere muhtaç sivil toplum yapısından, siyasi partilerin muhtaç olduğu sivil toplum yapısına geçilmesinin doğru olacağını belirtti.
Demokrasilerin vazgeçilmezi olan siyasi partilerin güçlü olabilmesi için sivil toplumun da güçlenmesi gerektiğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, siyasi partilere muhtaç sivil toplum yapısından, siyasi partilerin muhtaç olduğu sivil toplum yapısına geçilmesinin doğru olacağını belirtti.
Bursa Kent Konseyi Hemşehri Dayanışma Dernekleri Çalışma Grubu tarafından dernekler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla her ay düzenlenen toplantıların sonuncusu, Bursa Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin ev sahipliğinde yapıldı. Derneğin merkez binasında yapılan toplantıya, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel, Bursa Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri ve 29 hemşehri derneğinin başkan ve yöneticisi katıldı.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, toplantıya ev sahipliği yapan Bursa Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği'ne teşekkür etti. Yaklaşık 30 dernek temsilcisinin katıldığı toplantının Türkiye için önem taşıdığını dile getiren Pala, büyük Osmanlı coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşamış insanların torunlarını bir araya getirdiklerini aktardı. Pala, "Ülkemizi bölmek isteyenler, sıkıntı çıkarmak isteyenler şunu bilsin ki; bu ülke daha da büyüyecektir. Türkiye'nin her bölgesinden Bursa'ya gelen kardeşlerimizle bir masanın etrafında oturarak aynı hisleri taşıyoruz. Ülkemizi, bayrağımızı seviyoruz, Anadolu'ya ve dünyaya hizmet etmek istiyoruz. Ülkemiz içinde bulunduğu imtihanı, kardeşlik duygusuyla aşacaktır. Büyük Osmanlı coğrafyasının kurulduğu topraklar olan Bursa'dan tüm dünyaya ilan ediyoruz ki; bu ülkenin bölünmesi, parçalanması bir yana bu ülke daha da büyüyecek ve genişleyecektir" dedi.
Bursalıların sahiplenmesi neticesinde yapılan çalışmalarla Türkiye'ye önder bir kurum oluşturulduğunu ifade eden Pala, 38 ayda 4 bin 500 faaliyete imza atıldığını kaydetti. Pala, son olarak Tokyo ile Paris arasındaki tek fotoğraf festivali olan 'Uluslar arası Bursa Fotoğraf Festivali FotoFest'i, Bursa Kent Konseyi öncülüğünde yaptıklarını hatırlattı. 4 meclis, 34 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüsüyle örnek projeler geliştirdiklerini dile getiren Pala, kendilerini her zaman destekleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Recep Altepe'ye teşekkür etti.
Siyasi partilerin, demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olduğunu anlatan Pala, "Siyasi partilerin güçlü olması için sivil toplumun güçlü olması gerekir. Güçlü bir sivil toplum, siyasi partilerin hepsinden hesap sorabilir. Ama maalesef bizde henüz sivil toplum güçlü değil. Siyasilere muhtaç sivil toplum olmaz. Partilerin muhtaç olduğu sivil toplum olur. Siyasi partilere muhtaç sivil toplum yapısından, siyasi partilerin muhtaç olduğu sivil toplum yapısına geçilmelidir. Bizler bunu Bursa'da hayata geçireceğiz" diye konuştu.
Bursa eski Milletvekili Kemal Demirel ise, milletvekilliği döneminde sadece belirli kesimlerin değil, 73 milyonun milletvekili olarak çalıştığını söyledi. Geçmişte olduğu gibi bugün de kardeşliğe sımsıkı sarılmak gerektiğini belirten Demirel, kardeşi kardeşe kırdırmak isteyenlerin geçmişte başarılı olamadığı gibi bugün de başarılı olamayacağını ifade etti.
Hemşehri Dayanışma Dernekleri Çalışma Grubu Temsilcisi Lütfi Taşçı ise, Dağ-Der ile başlayan geleneğin Bitlisliler Derneği'yle devam ettiğini kaydetti. Derneklerin son dönemde hayırda ve iyilikte birbiriyle yarıştığını söyleyen Taşçı, derneklerin yürüttüğü faaliyetlerle ancak ülke birliğinin devamlı olabileceğini belirtti. Tüm hemşehri derneklerinin Türkiye ve Bursa için el ele verdiğini anlatan Taşçı, bundan sonra da birbirlerinin tutan elleri, gören gözleri, yürüyen ayakları, düşünen akılları olacaklarını ifade etti.
Bursa Bitlisliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonu Başkanı Biret Elik, Her ay düzenli olarak hemşehri derneklerinin temsilcilerini bir araya getiren Bursa Kent Konseyi'ne ve Başkanı Semih Pala'ya teşekkür etti. Derneklerin, bir şehrin kültürünü diğer şehirlere aktarmada köprü vazifesi gördüğünü belirten Elik, Bitlis'in sahip olduğu zenginlikler hakkında bilgi verdi. Bitlis'in 9 bin yıllık geçmişi olduğunu, birçok devlete ev sahipliği yaptığını ve bünyesinde tarihi şahsiyetleri barındırdığını anlatan Elik, başkanlığını yürüttüğü Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonu'nun çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Diyarbakırlılılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyhmus Seviş ise, son dönemde kendileri hakkında basında çıkan haberlere cevap verdi. 1071 yılında iki halk arasında başlayan kardeşliğin halen sürdüğünü belirten Seviş, zor dönemlerde Türklerle her zaman omuz omuza vermiş olan Kürtlerin 'terörizm'le ilişkilendirilmesinin çok çirkin olduğunu kaydetti. Diyarbakırlılar Derneği'nin bu zamana kadar üzerine düşen her türlü görevi yerine getirdiğini ve terörü her an lanetlediğini söyleyen Seviş, yanlışlık sonucu basın bülteninde yer almadı diye Diyarbakır adını hedef haline getirenleri de kınadı. Diyarbakır'ın evliyalar, sahabeler, erenler şehri olduğunu söyleyen Seviş, bu oyunlara asla gelmeyeceklerini dile getirdi.
Toplantıda, hemşehri derneklerinin temsilcileri de tek tek söz olarak görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdi. Diyarbakırlılar Derneği'ne yöneltilen suçlamaları da kınayan dernek temsilcileri, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Toplantıya, Bitlisliler, Manisalılar, Çanakkaleliler, Diyarbakırlılar, Kütahyalılar, Karabüklüler, Çankırılılar, Afyonkarahisarlılar, Dadaşlar, Sinoplular, Bayburtlular, Muşlular, Bilecikliler, Adıyamanlılar, Kırklarelililer, Mardinliler, Siirtliler, Muğlalılar, Çorumlular, Elazığlılar, Dağ-Der, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği, Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonu, Birleşik Kafkas Derneği, Bal-Göç, Oltulular, Kahramanmaraşlılar, Bursa Karacabeyliler, Gemlik Elazığlılar derneklerinin başkan ve yöneticileri katıldı.