Haberler

Sobalar Kuruldu, Zehirlenme Riski Arttı

Güncelleme:
Abone Ol

Soba kurulan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, bacaların temizlenmemesi ve hatalı yakma teknikleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor.

Havaların soğumasıyla katı yakıt sobası kurulan evlerde kalitesiz kömür kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması ve hatalı yakma teknikleri, karbonmonoksit zehirlenmelerine adeta davetiye çıkarıyor.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karbonmonoksidin zehirli, renksiz, kokusuz ve havadan hafif olduğunu, ortama sızması halinde kesinlikle fark edilemediğini söyledi.

Evlerde soba kurulmadan önce baca temizliği ve kaliteli kömür kullanımının önemine değinen Kaymakçı, "Ülkemizde ısınma amaçlı genellikle kömür sobası kullanılıyor. Karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasıyla ortaya çıkarak ortama sızması durumunda zehirlenmelere yol açıyor. Ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenleri arasındadır" diye konuştu.

Kaymakçı, soba kurulumunda çok sayıda dirsekle bağlanan uzun boruların tercih edilmemesinin önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Zehirlenmelerin önlenmesi için kaliteli kömür kullanımı, gece yanan sobanın üzerine kömür atılmaması ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi gereklidir. Bacanın çatıdan en az bir metre yüksek olması önemlidir. Uygun yakıt kullanımına da dikkat edilmelidir. Kalorisi yüksek kaliteli kömürler hem zehirlenme riskini azaltır hem de daha iyi ısınma imkanı sağlar. Kalorisi düşük 3 ton kömür yerine kalorisi yüksek ve nemi düşük 1,8 ton kömürle ısınmak mümkündür. Külü yüksek kömür, sobaların ve bacaların daha sık temizlenmesini gerektirir."

Sonbaharda dışarıdaki havanın evlere göre daha sıcak olduğunu dile getiren Kaymakçı, "Bu nedenle de bacalarda ters akım olabilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde sonbahar ayları zehirlenme vakaları için daha risklidir. Vatandaşlar önlem amaçlı karbonmonoksit alarmı alabilir. Bu cihazlar gazı algılandığında yüksek sesli alarm verdiğinden insanlar zehirlenmeden önlem alabilir" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Kaymakçı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title