Haberler

Sofralık Zeytinde Kalite İçin Hasat Şekli Önemli

Abone Ol

Sofralık zeytinlerin "elle sıyırma" veya "dal sarsıcı makine" ile hasat edilmesinin ürünün kalitesini arttıracağı, "çırpma" yönetimiyle yapılan hasatlarda ise kalite ve lezzetin düşeceği bildiri...

MUSTAFA DEMİRBAŞ - Sofralık zeytinlerin "elle sıyırma" veya "dal sarsıcı makine" ile hasat edilmesinin ürünün kalitesini artıracağı, "çırpma" yönetimiyle yapılan hasatlarda ise kalitenin ve lezzetin düşeceği bildirildi.

Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Düziçi ilçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bekir Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadın en önemli zeytin üretim maliyet unsuru olduğunu söyledi.

Hasadın yapılma şekli ve zamanının da ürünün kalitesi üzerinde etkili olduğunu ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

"Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmeli. Bunların bilinmemesi ürünlerimizin kalitesini de lezzetini de kötü etkiliyor. Sofralık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında tanelerin zedelenmemesi çok önemli. Bu yüzden 'çırpma' diye tabir edilen yöntem sofralık zeytin hasadında kullanılmamalı. Üreticilerimiz daha kaliteli ve lezzetli ürün almak için 'elle sıyırma' yada 'dal sarsıcı makine' ile hasatlarını gerçekleştirmeli. Biz bu konuda çiftçimizi uyarıyoruz ancak halen 'çırpma' yöntemiyle hasatlar sürüyor. Bunu, maliyetten ve zamandan kazanmak için yapıyorlar ama zeytin kalitesini düşürdüklerini farketmiyorlar."

Yağlık zeytinde hasat şekli önemli değil

Coşkun, yağlık zeytinlerin hasadında ise tüm hasat yöntemlerinin kullanılabileceğini, bunun kalite ve lezzette bir değişime yol açmayacağını dile getirdi.

Yağlık zeytin hasadında da ağaçta yara açılmamasına ve yaprak dökümü zararlarının oluşmamasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Coşkun, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yaygın olarak kullanılan 'çırpma' şeklindeki hasat yönteminde sürgün ve dallarda yara açılmakta ve bir sonraki sene ürün verecek sürgünlerin zarar görmesine ve kırılmasına neden olunmaktadır. Sürgünlerdeki yaralar da ağaçların verimliliğinin azalmasına ve çalılaşarak kurumasına neden olabilir. Ayrıca, yere düşen zeytinlerin toprakla temasını önlemeye ve zeytinleri daha hızlı toplamaya yönelik hasat yapılması sırasında ağaç altlarına mutlaka yaygı veya delikli ağ serilmelidir."

Hasat edilen ürünü kasalarda bekletin önerisi

Zeytinin hasat edildikten sonra evde veya bahçede fazla bekletilmemesi gerektiğini bildiren Coşkun, "Zeytini fabrikaya götürürken kasa kullanılmalı. Çünkü kasa içerisinde bulunan zeytinler fabrikada bekleme esnasında iyi havalanmakta, ezilmeden ve bozulmadan korunmuş olarak daha uzun süre muhafaza edilmektedirler. Plastik çuval veya torbada ise zeytinlerin çürüyerek bozulma ihtimali daha fazladır" diye konuştu.

Zeytinin yağının korunma koşulları ile ilgili de bilgi veren Coşkun, zeytinyağının doğrudan güneş ışığı görmeyen serin yerlerde saklanması gerektiğini anlattı.

Zeytinyağını saklamak için en uygun sıcaklığın 14-15 derece olduğunu, koku çekme özelliği nedeniyle zeytinyağının yabancı koku olmayan yerlerde ağzı kapalı olarak muhafaza edilmesi gerektiğine işaret eden Coşkun, usulüne uygun olarak muhafaza edilen doğal zeytinyağlarının özelliklerini kaybetmeden yaklaşık iki yıl depolanabildiğini sözlerine ekledi. - Osmaniye

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Coşkun Türkiye Düziçi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title