Haberler

Soğuk Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Hasan Turhan, soğuğa maruz kalan hastalarda, kalp krizi riskinin arttığını söyledi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turhan, kış aylarında, soğuk havalarda yeterli önlem almadan soğuğa maruz kalan hastalarda, kalp krizi riskinin arttığını söyledi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turhan, soğuk havanın koroner spazmı tetikleyerek kalp krizi riskini artırdığını ifade etti. Turhan, "Kış aylarında kalp krizi vakaları biraz daha yoğun olarak geliyor. Kalp krizi bildiğimiz gibi kalp damarlarının ciddi daralması ile tamamen tıkanmasına bağlı olarak gelişiyor. Kalp damarlarında oluşan darlığın yanında spazm dediğimiz kas tabakasının kasılması da kalp krizine yol açıyor. Kış aylarında özellikle soğuk havalarda yeterli önlem almadan soğukta yürüyen hastalarda, kalp krizinin yanında kalp damar hastalığına bağlı şikayetler de artıyor. Hastalarımız efor testinde, -göğüs hastaları- özellikle, soğuk havalarda üşüdüğünde şikayetinin belirgin olarak arttığını ifade ederler. Bu da biraz önce bahsettiğim şekilde soğuk havanın koroner spazmı tetiklemesine bağlı olarak gelişiyor" dedi.

Doç. Dr. Hasan Turhan, kış aylarında soğuk havalarda kalp krizi vakalarının biraz daha yoğun olarak görüldüğünü, özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde ve sabahın erken saatlerinde kalp krizi vakalarının arttığını belirterek, "Buna soğuk hava da eklenince kalp krizi riski daha da artmaktadır. Soğuk havada kalp krizine karşı gerekli önlemlerin alınması gerekir. Kalp hastalarının yeterli derecede giyinmeleri ve soğuk havada özellikle soğuğa karşı aşırı efor sarf etmekten bir miktar kaçınmaları gerekiyor" diye konuştu.

KALP HASTALARI NASIL BESLENMELİ?

"Kalp hastaları için beslenme açısından; aşırı yağlı, aşırı tuzlu ve ağır yiyecekleri önermiyoruz" diyen Turhan, şunları söyledi:

"Kalp hastalarının hafif yemelerini, günde 3 öğün değil de 5 öğün yemelerini ama hafif yemelerini tavsiye ediyoruz. Tam doymadan sofradan kalkmalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle risk altındaki kişilerin aşırı yağlı ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınmalarını öneriyoruz. İlave olarak kalp hastaları egzersizlerini ihmal etmesinler. Kış ayları tabi biraz daha hareketsiz kalınan aylar. Fazla spor yapılamaması, aktivitelerin azalması ve aşırı yeme alışkanlığı sebebiyle kiloların arttığı dönemlerdir. Kalp sağlığı açısından beslenme dengesinin bozulduğu ve hareketsiz kalındığı kış ayları, kişilerin biraz daha fazla kilo aldığı aylar. Bu anlamda kış aylarında kalp sağlığı olumsuz etkilenebiliyor. Bunun için hastalara beslenme açısından her zaman önerdiğimiz gibi aşırı yağlı, tuzlu yiyecekler yememesini, kalori açısından aşırı kalorili yiyecekler tüketmemesini öneriyoruz.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise sigara kullanımıdır. Bilinen zararlarının yanında birde sigaranın koroner spazma yol açan bir etkisi var. Hem sigara hem soğuk hava, açıkçası kalp krizini daha çok tetikliyor."

KALP KRİZİ GEÇİREN HASTAYA NASIL MÜDAHALE EDİLİYOR?

Doç. Dr. Hasan Turhan, kalp krizi geçiren hastalara müdahalede, kalp krizi geçirdiği yere göre değişkenlik olduğunu kaydederek, "Örneğin bir köyde, kırsalda kalp krizi geçiriyorsa, hastaya ilk müdahalesi tabi orada yapılıyor. Sağlık hizmeti veren her yerde hastaya ilk müdahaleyi yapabilecek imkanlar var. Kalp krizi geçirmekte olan bir hastada en önemli nokta hastanın kalp krizine neden olan, kalbi besleyen tıkalı damarlarının bir an önce açılmasıdır. Bu anlamda hastanın ilk müdahalesi yapıldıktan sonra, kalp anjiyografisi dediğimiz işleminin yapılabileceği, damar açma işlemlerinin yapıldığı bir merkeze mutlaka sevk edilmesi gerekiyor. Şehrimizde de hem kamu kurumlarında hem de özel kurumlarda bu işlemleri yapan merkezler var. Biz de o merkezlerden bir tanesiyiz" ifadelerini kullandı.

ANJİYOGRAFİ NEDİR? ANJİYOGRAFİ LABORATUVARINDA NELER YAPILMAKTADIR?

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turhan, konuşmalarını şöyle tamamladı: "Anjiyografi dediğimiz işlem esasen, kalp damarlarını görüntüleme işlemidir. Kalp şikayetiyle hastaneye gelen hastanın ilk müdahalesi yapıldıktan sonra, anjiyografi laboratuvarına alınıyor. Öncelikle damarlarını görüntülüyoruz. Kalbi besleyen damarlardaki sorun ne? Kalp krizine neden olan durumu ortaya koyuyoruz. Eğer hastada kritik bir rahatsızlık ya da damarlarda tıkanma tespit edersek, balonla ve balon stent işlemi dediğimiz anjiyografi işlemi ile hastanın tıkalı damarını açıyoruz. Bazı vakaların, balon veya stent işlemi ile açılacak durumu yoksa durum ameliyatlık ise hastayı acilen kalp damar cerrahisi bölümünde Bypass ameliyatına gönderebiliyoruz. Ne tür anjiyo yaptığımıza bakarsak, anjiyografinin dışında da bazı işlemler var. Tabi kalp krizi vakalarının dışında diğer kalp hastalarına yaptığımız koroner anjiyografi ve bu damar açma işleminin dışında ritim bozukluğu bulunan hastalara elektrofizyolojik çalışma ve radyofrekans kateter ablasyonu dediğimiz işlemleri yapıyoruz. Bunun dışında yine hastanemizde her türlü kalp pilini takıyoruz. Kalbi yavaş çalışan ya da çok aşırı hızlı çalışan hastalara bazen şoklama cihazı takıyoruz. Kalp yetersizliği bulunan hastaların bir kısmına kalp pili ile destek sağlama gibi bir tedavi şekli uyguluyoruz. Kalp kapak darlıkları ameliyatsız düzeltilebiliyor. Bunun dışında doğuştan kalp deliği bulunan hastalarda, kalp deliğini ameliyatsız kapatma işlemleri yine anjiyografi laboratuvarımızda yapılan bir işlem. Bunun yanında bölgemizde sık karşılaştığımız romatizmal kalp kapak hastalarında, ki bazı hastalarda doğuştan da kalp kapak darlıkları olabiliyor. Bu tür hastalarımıza da ameliyatsız, balonla kalp kapak açma işlemlerini hastanemizin kardiyoloji bölümünde başarılı bir şekilde yapabiliyoruz." - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Turhan Gaziantep Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title