Haberler

Soğuk Sular Beyşehir Gölü'nün Balıklarını Tehdit Ediyor

Abone Ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Adey Tekinay, ilkbahar döneminde Gembos Havzası'ndan Beyşehir Gölü'ne aktarılan suların göle verilmeden by-pas edilerek direkt olarak Konya Ovası'nı besleyen Çarşamba Kanalı'na...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adey Tekinay, ilkbahar döneminde Gembos Havzası'ndan Beyşehir Gölü'ne aktarılan suların göle verilmeden by-pas edilerek direkt olarak Konya Ovası'nı besleyen Çarşamba Kanalı'na verilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Tekinay, Beyşehir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Derebucak ilçesindeki havzadan ilkbahar mevsiminde Beyşehir Gölü'ne destek olmak amacıyla bırakılan soğuk suların Beyşehir Gölü'ndeki eko sistemi ve bünyesindeki balıkları tehdit ettiğini öne sürdü. Prof. Dr. Adem Tekinay, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün yalnızca Türkiye için değil dünya için de çok önemli bir değer olduğunu belirtti. Dünyada, tatlı su kaynaklarına olan talebin gittikçe arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Tekinay, Türkiye'de ülkenin tatlı suyu olan en büyük gölünün stratejik olarak altından çok daha değerli olduğu yılların önümüzdeki yıllarda çok daha iyi görülebileceğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığı kuraklıkla gündeme gelen Beyşehir Gölü'nün suyuna takviye olarak geçtiğimiz yıllarda Derebucak ilçesindeki Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'ndan Gembos Derivasyonu aracılığıyla yılda ortalama 130 milyon metreküp su salınmaya başlandığını vurgulayan Tekinay, Mart ile Haziran döneminde daha soğuk olan bu suların takviye edilmesinin Beyşehir Gölü'nün eko sistemini ciddi manada tehdit ettiğini ileri sürdü. Başka bir havzadan gelen soğuk sularla Beyşehir Gölü sularının çok hızlı bir şekilde değişime uğramasının buradaki canlı eko sistem açısından oluşturduğu tehdit sebebiyle, bundan göldeki balıkların da olumsuz etkilenmeye başladığını öne süren Prof. Dr. Tekinay, şu değerlendirmelere yer verdi:

"Suların soğuması, sularda ısınma bekleyen sazan balıkları için yumurta bırakması noktasında ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidi ortadan kaldırabilmek için DSİ Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm ilgili devlet kuruluşlarımız hep birlikte el ele verip özellikle söz konusu Mart ile Haziran ayları arasında, Gembos'tan aktarılan suların Beyşehir Gölü'ne verilmeden by-pas yapılarak direkt olarak Konya Ovası'nı besleyen Çarşamba Kanalı'na verilmesi çok büyük önem arz etmektedir. Çünkü, göldeki birincil üretim dediğimiz bitkisel ve hayvansal hücreliler, bu besin dinamiği balıkların yemlerinin temelini oluşturmaktadır."

Balık yemlerinin su soğukluğundan dolayı azalmasının beraberinde göldeki balıkları olumsuz etkileyeceğini savunan Prof. Dr. Tekinay, yaşanan tablonun önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde gölün canlı eko sistem açısından fakir bir göl olması manasına geleceği için bu hususta çalışmalar yapılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adem Tekinay Beyşehir Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title