Haberler

Sokağın Altından Yer Altı Şehri Çıktı

Güncelleme:
Abone Ol

Kayseri'nin Talas ilçesinde tarihi konakların restorasyonu sırasında yer altı şehri çıktı.

Kayseri'nin Talas ilçesinde belediye ekiplerince tarihi konakların restorasyonu sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan yer altı şehrinin turizme kazandırılacağı bildirildi.

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Kiçiköy Mahallesi Ali Saip Paşa Sokak'ta 5 yıl önce belediye ekiplerince tarihi konakların restorasyonu için yürütülen çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan ve 650 metre kazı çalışması yapılan yer altı şehrini, AA ekibiyle gezdi.

HER KAPI BAŞKA BİR MEKANA AÇILDI

Yer altı şehri hakkında bilgi veren Yıldırım, "Konaklardan birinin bodrumu, kayadan oyularak yapılmış. Yüksek bir yerde farklı taşlar olduğunu, sanki bir pencerenin kapatıldığını gördük. Anıtlar Kurulu'ndan gerekli yasal izinlerimizi aldıktan sonra Müze Müdürlüğü yetkilileri nezaretinde temizlik çalışmalarına başladık. O taşları söküp, arka tarafına geçtiğimizde yeni bir yer altı şehrine gideceğimizi elbette düşünmüyorduk ama her bir mekanı açtıkça öyle bir yolculuğa çıktık ki 650 metreye ulaştık" dedi.

"NEREYE KADAR GİDECEĞİMİZİ BİLMİYORUZ"

Çalışmanın öyküsünün 5 yıl öncesine dayandığını ifade eden Yıldırım, "2008'de başladığımız çalışma devam ediyor. Ne kadar sürecek, nereye kadar gideceğiz bilmiyoruz. Çünkü elimizde bir yol haritası yok. Ne kadarlık bir alanı kapsıyor bilmiyorum ancak yer altı şehirlerinin tarihi Kapadokya'da ortalama 2 bin yıllık olduğunu düşünürsek, Ali Dağı eteklerindeki sarnıçlı yer altı şehrinin de aynı döneme denk geldiğini göz önünde bulundurarak, burasının miladi 3. yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

TARİHİ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Yer altı şehrinin belirli bölümlerinde hava bacaları bulunduğunu belirten Yıldırım, "Biz, beş-altı taş parçasını yüzeyden indirerek buralara girdik ama asıl kazancımız, şehrimizi daha iyi tanımış olmamız. Hava bacalarının yüzeyden 21 metre aşağıya kadar indiğini ortaya çıkardık. Burada, tarihi mirasımıza sahip çıkma sorumluluğumuzu yerine getirmiş olduk. Bu mirası ülke turizmine de kazandırmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.

KİÇİKAPI İSMİNİN BİR ANLAMI VAR

Şehirlere verilen isimlerin bir anlam taşıdığına dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi:

"Yer altı şehrinin bulunduğu yer 'kiçi', yani küçük Talas. Kayseri kent merkezinin 2 bin yıl önceki güney kapısı da bugün 'Kiçikapı' olarak adlandırılır ve Talas'a doğru bakar. Yer altı şehrinde ilerleyişimiz, Kiçikapı'ya doğru ve 650 metre mesafe kat ettik. Buranın oraya bağlanacağına inanıyorum. Bu inanç bana ait, zaman doğrular ya da doğrulamaz. Açtığımız, temizlediğimiz mekanlar bizi bir yerlere kavuşturacak. Arzularımız, hayallerimiz olabilir ama tarihin gerçeklerine görerek tanıklık edeceğiz."

Kaynak: AA / Güncel

Rifat Yıldırım Kayseri Talas Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title