Sokak Hayvanlarına Doğal Yaşam Merkezi
Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına 170 dönümlük doğal yaşan alanı oluşturuyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarına Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan dev bir hizmeti daha ekliyor. Büyükşehir, sokak hayvanlarının rehabilite, kısırlaştırma, aşılama gibi hizmetleri için 170 dönümlük doğal yaşam alanı oluşturuyor. Saldırgan, çeteleşen, insanları rahatsız eden ve tehlike arz eden (pitbul vs) köpeklerin kalıcı olarak barındırılacağı doğal yaşam alanında, her türlü bakımı yapılan sosyalleşmiş ve uysal sokak hayvanlar ise yine cadde ve sokaklarımızda yaşamaya devam edecek.
TÜRKİYE'DE İLK OLACAK
Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik, Kartepe'de bulunan modern hayvan barınağı, serbest bırakıldığı ortamda yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan otomatik mama ve su istasyonları, gezici kısırlaştırma aracı gibi birçok önemli proje yürütüyor. Büyükşehir hayvan haklarına saygı duyarak hayata geçirdiği bu çalışmalara daha önce ülkemizde bir eşi bulunmayan önemli çalışmayı ekleyerek Kocaeli'ye kazandırmaya hazırlanıyor. Sokak hayvanları böylece genişletilmiş doğal yaşam merkezi'nde rehabilite edilecek.
SALDIRGAN HAYVANLAR RAHATSIZ ETMEYECEK
Hayvanların doğal ortamda yaşamalarına imkân sağlarken, kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, gerekli tedavi ve rehabilite hizmetlerinin yürütüleceği 'Doğal Yaşam Merkezi' 170 dönüm arazide yapılacak. Kandıra İlçesi Sarıhocalar mevkisinde kurulacak merkezde sosyalleşmiş ve uysal sokak hayvanları geçici olarak kalacak. Özellikle vatandaşların büyük şikâyetlerinden biri olan saldırgan ve toplu halde dolaşan köpekler ise kalıcı olarak barındırılacak. Böylece hem bu tarz sokak hayvanlarının yaşam hakkına saygı duyarak barınması sağlanacak hem de vatandaşların şikâyetleri ortadan kalmış olacak.
ANKETLERDE BİRİNCİ ŞİKÂYET KONUSU
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz yapılan anketlerde vatandaşların en fazla şikâyet ettiği konunun saldırgan ve çeteler halinde sokak hayvanlarından geldiğini ifade etti. Bunun üzerine bir arayışa geçtiklerini belirten Dr. Poyraz, hem sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarında rehabilite edilmesi hem de saldırgan hayvanların vatandaşları rahatsız etmemesini sağlayabilecekleri bir merkez kuracaklarını açıkladı. En kısa sürede hayata geçirecekleri Doğal Yaşam Merkezi'nde hayvanların türüne göre barındıracaklarını ifade eden Dr. Poyraz, merkezde sahiplendirme çalışmalarına devam edileceğini de aktardı.
HAYVANSEVERLER DESTEK VERİYOR
Sokak hayvanları Doğal Yaşam Merkezi'ni incelemeye gelen hayvan dernekleri yöneticileri ve hayvanseverler ise çok memnun. Gölcük Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Gülçin Taşkın bu projenin hayata geçirilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyleyerek Hayvanın sosyalleşmesinin çok önemli olduğunu ve çok geniş bir alanda sokak hayvanlarının doğal ortamında bunun çok daha iyi olacağını söyledi.
HAYALİMİZ GERÇEK OLDU
Dernek üyeleri bu projenin arkasında olduklarını açıklayarak hem anayola yakınlığı hem de havadar olmasının çok avantajlı olduğunu, projenin Kocaeli için çok büyük bir kazanç sağlayacağını ifade etti. Alanı ziyarete gelen gönüllü hayvansever Gebze sorumlusu Fatma Şeren ise "Bu konuda bizim acılarımız çok büyüktü. Bu proje ile yıllardır hayal ettiğimiz şeyleri gerçekleştirebileceğiz" dedi.