Haberler

Soli Pompeiopolis'in Tarihi Gün Işığına Çıkıyor

Abone Ol

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde, 2015 yılı kazıları sona erdi.

Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde Roma döneminin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde, 2015 yılı kazıları sona erdi. Kazı çalışmalarında Geç Roma Dönemine ait villadan, bin 800 yıllık sikkelere, Arkaik bir tapınaktan kanal sistemine kadar bir çok değerli eser gün ışığına çıkartılırken, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesine adım adım yaklaşıldığı belirtildi.

Toprak altındaki binlerce yıllık tarihi mirasın çıkarılması için bu yıl 17'incisi yapılan ve iki ay süren kazı çalışmaları son buldu. 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı'nın yürüttüğü kazılar 100 kişilik bir ekiple Sütunlu Cadde, Soli Höyük ve Roma Villası'nda sürdürüldü. Bizans'tan Neolitik döneme kadar uzanan alanda Roma dönemine ait anıtsal Sütunlu Cadde üzerinde yoğunlaştırılan kazılarda Kilikya tarihine ışık tutacak önemli bulgulara ulaşıldı.

TAPINAK GÜN IŞIĞINA

Arkeolojik açıdan Kilikya tarihinin önemli hazinelerden biri olan antik kentte sürdürülen çalışmalar sayesinde günümüzden 3 bin yıl öncesine yüzlerce eserin bulunduğuna dikkat çeken Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı, "Neresini kazarsanız Roma ve Bizans dönemlerine ait zengin eserlere rastlıyorsunuz. Soli Höyük'te 'Roma Terası' olarak adlandırılan alanda Roma Dönemi sur platformuna ait döküntü dere taşları ve kerpiç parçaları ile dikdörtgen biçimli bir yapı açığa çıkarıldı. Yapının İ.Ö. 6-5'inci yüzyıllarda kullanılan Arkaik bir tapınak olduğunu tahmin ediyoruz. Kazılarda dar bir alanda apsisli bir kanal sistemine rastlanmıştır. Kazılar sırasında Geometrik dönemden, Bizans dönemine kadar seramik buluntuları, mutfak kap parçaları ve sürahiler açığa çıkarıldı. Ayrıca Geç Roma Dönemine ait villa olduğu sanılan bir yapı ortaya çıktı" dedi.

Sütunlu Cadde'de yapılan çalışmalarda günümüzden bin 800 yıl geçmişe sahip sikkelerin bulunduğunu da belirten Prof.Dr. Yağcı, "M.Ö. 2'inci ve 1'inci yüzyıllara ait seramik parçalarına ve yer yer korunmuş olan farklı tabanlara ulaşıldı. Bunun yanı sıra plan karelerde M.Ö. 2'nci yüzyıldan itibaren Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait seramik buluntuları görüldü. Bunlara ek olarak taban üzerleri ve yine plan kare içlerinden sikke buluntuları ele geçmiştir. Sikkelerin tarih aralıkları ise genel olarak M.S. 3'üncü yüzyıl ve sonrasıdır" diye konuştu.

UNESCO'YA ADAY

Kazı çalışmalarına her türlü desteği sunduklarını belirten Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan ise, Soli antik kenti için yapılan çalışmaların hem ülkenin hem de dünyanın kültürel mirasına önemli bir katkı sağlayacağına inandıklarını belirterek şunları söyledi:

"Buradaki tarihi yapılar çok kıymetli. Şimdiye kadar çok sayıda önemli buluntuya rastlanan antik kent, hepimizi heyecanlandırıyor. Bizim hedefimiz buradaki toprak altında kalmış değerlerin toprak üstüne çıkarmak ve ortak mirasımızı dünyaya tanıtmaktır. Yapılacak çalışmalarla Soli Pompeiopolis gerçekten önemli potansiyeli olan ülkemiz turizminde önemli bir yer edinebilir. Soli, Mersin'in adeta açık hava müzesini andırıyor. Hiçbir zaman cazibesini kaybetmeyecek. Büyüleyici yapısıyla hayranlık uyandıran Soli, çalışmalar tamamlandıktan sonra UNESCO dünya kültür mirası listesine girebilir." - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Remzi Yağcı Mezitli Mersin Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title