Haberler

    Solingen Kurbanları, 'Hülya Meydanı'nda Anıldı

    Abone Ol

    Frankfurt Türk Halkevi, Saz Rock, DİDF, Alevi Kültür Merkezi, Yabancılar Meclisi ve Yeşiller'in de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ve siyasi grupların düzenlediği törene, Solingen katliamında hayatını kaybeden Genç Ailesi'nin bireyleri Hatice Genç (19), Hülya Genç (9), Saime Genç...

    Frankfurt Türk Halkevi, Saz Rock, DİDF, Alevi Kültür Merkezi, Yabancılar Meclisi ve Yeşiller'in de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri ve siyasi grupların düzenlediği törene, Solingen katliamında hayatını kaybeden Genç Ailesi'nin bireyleri Hatice Genç (19), Hülya Genç (9), Saime Genç (5) ile Gülsün İnce (28) ve Türkiye'den misafir Gülistan Öztürk (12) ile NSU kurbanları için "Buradayız" denildi.

    Törende, Almanya'da artan İslam ve yabancı düşmanlığına dikkat çekildi. Bütün gün süren 'Hülya Günü'nde Grup Etnotholia ile Livaneli şarkılarını seslendiren 'Prosechos' da sahne aldı.

    Etkinliği düzenleyenler adına konuşan Frankfurt Türk Halkevi Başkanı İbrahim Esen, Hülya Meydanı, gamalı haç döven çekiçli adam heykeli ve uyarı plaketinin, Soligen'i anma özelliğinin yanı sıra ırkçılığa karşı bir uyarı, politikanın sağa kaymaması yönünde önemli bir çağrı niteliği taşıdığını söyledi. Esen, azınlıkları, özellikle de mültecileri hedef alan ayrımcı, ırkçı kampanyalara karşı mücadele ettiklerini de dile getirdi.

    FRANKFURT'UN EN İYİ YANITI

    Anma törenine katılan Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann da Hülya Günü'nün ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve Solingen katliamına karşı Frankfurt'un en iyi yanıtı olduğunu söyledi. Frankfurt'taki Almanya Kupası kutlamalarına dikkati çeken Feldmann, "Birbirini tanımayan on binlerce insan kent içinde, otoyollarda sevinç yumağı oldu. Üstelik takımı koruyan iki görevli dışında kimse yoktu. Biz zamanımızı, yerimizi, bizi birbirimizden ayırmak isteyenlere, yabancı düşmanlarına, ırkçılara veremeyiz. Onlara karşı hoş görülü olamayız" dedi.

    BU ALMANYA'NIN AYIBIDIR

    Frankfurt Eğitim ve Uyum Encümeni Sylvia Weber ise ırkçılığın, yabancı ve İslam düşmanlığının ve anti semitizmin yalnızca Doğu Almanya'da yerel bir sorun olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti. Dünyada olduğu gibi Almanya'nın da her yerinde farklı görünenlere ve azınlıklara karşı şiddetin arttığına dikkati çeken Weber, aşırı sağcı AfD'nin, Solingen katliamını yapanları alkolik, serseri, psikolojik sorunu olan tipler olarak göstermek istediğini söyledi. Weber, "AfD'nin, Genç Ailesi'nin yetersiz Almancasını da katliamın etkilerinden olduğunu ileri sürmesi büyük bir skandal. Almanya'da ne zamandan beri Almancayı iyi bilmemenin cezası ölüm? Ne zamandan beri uyum bu tür cinayetleri haklı çıkarıyor. Bu Almanya'nın ayıbıdır. Korkunç cinayetleri haklı çıkarmak isteyenler, faşizme yer açmak istiyor. Bu tür düşünceye sahip insanlara karşı uyanık olmalıyız. Irkçılıkla etkili mücadele, sosyal adalet ve toplumsal barışa katkıda bulunacak çalışmalarla olur. Demokrasiyi isteyenlerle yan yana gelmeliyiz"

    CİNAYETLER AYDINLATILMALI

    Hessen Eyalet milletvekili Turgut Yüksel de, ırkçıların tartışmaları istedikleri gibi yönlendirdiklerine dikkati çekti. NSU cinayetlerinin tüm detaylarıyla aydınlatılması gerektiğini belirten Yüksel, şöyle konuştu: "Kurbanlara borçulyuz, bunu yapmak zorundayız. Kurbanları geri getiremeyiz, ancak toplumsal atmosfer ırkçı söylemlerle kirletilmesini önleyebiliriz. Frankfurt, liberal bir kent ve toplumsal dayanışmasının iyi olmasıyla anılıyor. Nüfusunun yarısı göçmen. 'Hülya Meydanı'na bir terör kurbanının adının verilmesi de, hem katledilenleri unutmama yönünde hem de gelecek nesilleri uyarma konusunda bir sinyaldir."

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Frankfurt Solingen Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title