Haberler

Soma?da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi? Projesi Birleşmiş Milletler?

Abone Ol

?Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi? projesi Birleşmiş Milletler'de örnek başarı hikayesi olduNafiz ALBAYRAK / New York, 19 Mart (DHA) - Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi işbirliğiyle Soma'da hayata geçirilen 'Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' adlı proje, Birleşmiş Milletler'de örnek başarı hikayesi oldu.

? Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi? projesi Birleşmiş Milletler'de örnek başarı hikayesi oldu

Nafiz ALBAYRAK / New York, 19 Mart (DHA) - Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi işbirliğiyle Soma'da hayata geçirilen 'Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' adlı proje, Birleşmiş Milletler'de örnek başarı hikayesi oldu. Proje, Birleşmiş Milletler'in Kadın Statüsü Komisyonu dönem toplantısı kapsamında New York'ta düzenlenen 'Kırsal Alanda Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Güçlendirilmesi' konulu panelde tanıtıldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı ve Yeni Zelanda eski başbakanı Helen Clark'ın açılış konuşmasını yaptığı panele, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ve The International Trade Centre (İTC) Başkanı Arancha González katıldı

UNDP Başkanı Helen Clark, kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesinin, dünya genelinde yoksulluğu azaltacağını, bunun da başta cinsel eşitlik, eğitim, eşit işe eşit ücret gibi alanlara yansıyacağını söyledi. Tüm dünyada kadınların en az yarısının gerek evlerinde gerekse işyerlerinde değişik yoksunluklara yada baskılara maruz kaldığını anlatan Clark, kadınların gelişmekte olan ülkelerde günde ortalama olarak erkeklerden 71 dakika daha fazla çalıştıklarını belirtti. Clark, Türkiye'de kadının toplumsal alanda yer alması konusundaki çalışmaları izlediğini ve erişilen başarıları takdir ettiğini dile getirdi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı (CEO) Gökhan Öğüt de, 'Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' projesinin, her ülkede uygulanabilecek ve tüm dünyaya örnek olabilecek bir proje olduğunu söyledi. Öğüt, 'New York'tayız, Birleşmiş Milletler'in Kadının Statüsü 60. Dönem Toplantısı'ndayız. Çok heyecanlıyız, çünkü burada Vodafone Türkiye ve KAGİDER ile birlikte hayata geçirdiğimiz, 'Soma Önce Kadın, Eğitim ve Üretim Merkezi'ni bir örnek proje olarak sunuyoruz. Proje önemli çünkü tüm dünyaya örnek olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle kadının ve kırsal alanlardaki kadınların ekonomik olarak güçlenerek sürdürülebilir kalkınmaya olan etkisini örnek verdiğimiz bir proje' dedi. Projenin, Soma'da, 2014 yılında yaşanan maden faciasından sonra hayata geçirildiğine değinen Öğüt, 'Kadınlarımızın önce eğitim, ardından da bir gelir kaynağı elde edebilecekleri el işi, göz nuru emeklerini ekonomiye döndürdükleri bir modelden bahsediyoruz. Modelin sürdürülebilirliği önemli. On ay gibi kısa bir sürede, bu modelin arkasından kooperatif aracılığıyla, onların sürekli bir gelir elde etmelerine katkıda bulunduk. Bunu da burada, çok özel bir kalabalıkla birlikte, dünyanın dört bir yanından gelen, özellikle kadın konularının konuşulduğu, problemlere çözümler arandığı bu toplantıda, bunu örnek proje olarak sunmanın gururunu yaşıyoruz' dedi.

45. G geliyor

Öğüt, bir soru üzerine, Vodafone Türkiye'nin, iki haftadan kısa bir süre sonra 4.5 G uygulamasına geçeceğini belirterek, '1 Nisan tarihi itibariyle Türkiye'de 4.5 G'nin tanıtımını yapacağız. Bu önemli çünkü, bizim gıgabit toplumu adını verdiğimiz hayalimize doğru giden ilk ve en önemli adımı olduğunu düşünüyoruz. Çok daha hızlı, çok daha kesintisiz, her yerden ulaşılabilir bir internet hizmetini veriyor olacağız. Vodafone Türkiye olarak da, amacımız Türkiye'nin en ücra köşelerine kadar 4.5 G hizmetini götürebilmek' diye konuştu.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ise derneğin yaptığı çalışmaları her yıl New York'a gelip tüm dünyayla paylaştığını anlattı. Oktar, KAGİDER'in amacının kadınların toplum içindeki ekonomik, siyasi ve sosyal rollerini güçlendirmek olduğunu söyledi. Oktar, kadınlarla ilgili projelerde özel sektör, sivil toplum örgütleri ve küresel kuruluşların işbirliği içinde olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler New York Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title