Soma'daki Maden Faciası Davası
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ile röportaj Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında yarın kazanın gerçekleştiği Eynez Maden Ocağı'nda inceleme yapılacak Manisa Baro Başkanı Arslan: "Bu keşiften nasıl iyi bir sonuç alabiliriz, orası meçhul. Belki deliller yok edildi veya karartıldı" Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası davası kapsamında, yarın kazanın gerçekleştiği Eynez Maden Ocağı'nda keşif incelemesi yapılacağını belirterek, "Bu keşiften nasıl iyi bir sonuç alabiliriz, orası meçhul. Belki deliller yok edildi veya karartıldı" dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ile röportaj
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava kapsamında yarın kazanın gerçekleştiği Eynez Maden Ocağı'nda inceleme yapılacak
Manisa Baro Başkanı Arslan:
"Bu keşiften nasıl iyi bir sonuç alabiliriz, orası meçhul. Belki deliller yok edildi veya karartıldı"
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciası davası kapsamında, yarın kazanın gerçekleştiği Eynez Maden Ocağı'nda keşif incelemesi yapılacağını belirterek, "Bu keşiften nasıl iyi bir sonuç alabiliriz, orası meçhul. Belki deliller yok edildi veya karartıldı" dedi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Arslan, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın 5. duruşmasında mahkeme heyetinin facianın meydana geldiği maden ocağında keşif yapılması kararını verdiğini belirtti.
Bu kapsamda, yarın 301 işçinin hayatını kaybettiği madende mahkeme heyeti, müdahil ve sanık avukatları ile faciada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının katılacağı bilirkişi heyeti ile keşif yapılacağını anlatan Arslan, "Bu keşfin nasıl sağlıklı olacağı ise ayrı bir konudur. Çünkü facianın üzerinden çok uzun bir zaman geçti. Soma Kömürleri A.Ş, kömür ocağını tekrar faaliyete geçirmek için orada bir çok yenilik yaptı ve kömür ocağını elden geçirdi" diye konuştu.
Facianın yaşanmasının ardından savcılık tarafından ocağın Soma Kömürleri A.Ş' ye teslim edildiğini ifade eden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu keşiften nasıl iyi bir sonuç alabiliriz orası meçhul. Belki deliller yok edildi veya karartıldı. Bunu şu anda söylememiz mümkün değil. Lakin ocağa girdiğimizde değişik sürprizlerle karşılaşabiliriz. Ama tabii ki facianın meydana geldiği yerin görülmesi ve bilirkişilerin sağlıklı rapor hazırlaması açısından da maden ocağına inilip keşif yapılması gerekiyor. Biz avukatların da hazır bulunduğu ortamda bu keşfi gerçekleştireceğiz."
Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te, saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.