Soma'daki Maden Faciası Davası
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Ali Arslan'ın çalışmasından detaylar Ali Arslan'ın konuşması Soma'daki maden faciası davası Manisa Baro Başkanı Arslan: "(Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) Bakanlık hukuki anlamda Manisa İdare Mahkemesi'ne ilk kez cevap veriyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Ali Arslan'ın çalışmasından detaylar
Ali Arslan'ın konuşması Soma'daki maden faciası davası
Manisa Baro Başkanı Arslan: "(Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) Bakanlık hukuki anlamda Manisa İdare Mahkemesi'ne ilk kez cevap veriyor. Bakanlık daha önce suçlamaları kabul etmiyordu ama bu kez suçlunun, madeni işleten firma olduğunu söylüyor"
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, Soma'daki maden faciasının ardından maddi ve manevi tazminat talebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına karşı açılan davada, bakanlığın kendilerine cevap metni gönderdiğini, söz konusu metinde "suçlu" tarafın bakanlık değil, madeni işleten firma olduğunun vurgulandığını söyledi.
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki facianın üzerinden yaklaşık iki yıl geçtiğini, 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildiğini anımsatarak, bu davanın yanında Manisa Barosu tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine maddi, manevi tazminat talebiyle Manisa İdare Mahkemesi'nde dava açıldığını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ihmalleri olduğu iddiasıyla açtıkları davaya ilişkin bakanlıktan kendilerine bir cevap yazısı geldiğini belirten Arslan, söz konusu metinde maden faciasının iş verenden kaynaklı bazı eksiklik nedeniyle gerçekleştiği bilgisine yer verildiğini ifade etti.
Arslan, kendilerine ulaşan metinde, "Çalışanları aynı anda uyaracak alarm ve haberleşme sisteminin bulunmadığı, işverenin gerçek gaz ölçüm değerlerini sakladığı, iş güvenliği eğitimi vermediği, Eynez Yeraltı Kömür İşletmesinde duman ve yangın algılama sisteminin bulunmadığı, malzemelerin alev yürütmez nitelikte olmadığı, otomatik devreye giren havalandırma kapılarının bulunmadığı, kara tulumba üretim yapılmasının projede bulunmadığı ve projeye aykırı üretim yapıldığı" gibi işvereni sorumlu tutan ifadelerin bulunduğunu aktardı.
Yazıda iş verenin, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması sorumluluğunu yerine getirmediğini bilgisine de yer verildiğini kaydeden Arslan, "Bakanlık hukuki anlamda Manisa İdare Mahkemesi'ne ilk kez cevap veriyor. Bakanlık daha önce suçlamaları kabul etmiyordu ama bu kez suçlunun, madeni işleten firma olduğunu söylüyor" dedi.
Arslan, devam eden davada bakanlığın iş verenin eksikliklerini dile getirdiğini savunarak, "Suçlamalar devam ederken ölen madencilerin ailelerinin de mağduriyeti devam ediyor. Hukuki sürecin bir an önce sonuçlanması, facianın meydana gelmesinde suçlu bulunanların cezalandırılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.