Haberler

Soma'daki Maden Kazası Adana'da Protesto Edildi

Abone Ol

Adana'da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 500 kişi, Soma'da 200'ü aşkın maden işçisinin hayatını kaybettiği kazayı, yürüyerek protesto etti.

Adana'da çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşu üyesi yaklaşık 500 kişi, Soma'da 200'ü aşkın maden işçisinin hayatını kaybettiği kazayı, yürüyerek protesto etti.

Türk-İş, DİSK, KESK ve çeşitli STK üyesi yaklaşık 500 kişi, Manisa'nın Soma ilçesinde 200'ü aşkın maden işçisinin hayatını kaybettiği kazayı protesto etmek için DİSK Binası önünde toplandı. Ellerinde çeşitli dövizler olan kalabalık grup, sloganlar atarak İsmet İnönü Parkı'na yürüdü. Maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra basın açıklaması yaptı. DİSK adına basın açıklamasını okuyan Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Arslan, "Bu yaşananları kaza olarak ya da takdiri ilahi olarak gösterenler, gerçeği gizlemek, sorumluluktan kaçmak istemektedirler" diye konuştu.

"Her geçen gün artan iş kazaları, yaralanmalar, ölümler, işçilerin alın yazısı mıdır?" diye soran Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Elbette bu durumun kader olmadığı açıktır. Esnek, kayıtsız, taşeron çalışmanın, aşırı kar hırsının, rekabet adına işçinin hayatının yok sayılması da ölümlerin en büyük nedenleridir."

Uluslararası çalışma örgütü verilerine göre Türkiye'de maden işçisi ölümleri oranının Avrupa ortalamasının 4.5 katı olduğunu savunan Arslan, uzmanların Türkiye'deki maden kazalarının yüzde 95'inin ise önlenebilir nitelikte olduğunu belirttiklerini aktardı.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi İsmail Bulca ise iş güvenliğine yönelik politikaların devam etmesi halinde bu ölümlerin artarak devam edeceğini öne sürdü. Soma'daki maden işletmesinin 20 gün önce denetlendiğini ve alınan tüm önlemlerin yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunun ifade edildiğini aktaran Bulca, "Yasa ve yönetmeliklere göre uygun olan bu önlemler işçilerin ölümünü, bu kitle katliamını önleyemedi. Biz de zaten 2 senedir bunu söylüyoruz. Bu çıkardığınız yasa ve yönetmelikler işçilerin sağlığını ve yaşamını güvence altına almıyor, sadece işverenleri güvence altına alıyor. İşverenler sizin bu yasa ve yönetmeliklerinize uygun göstermelik tedbirleri aldıkları zaman kendilerini güvence altına alabiliyorlar" şeklinde konuştu.

TMMOB Maden Mühendisleri Adana Şubesi Sabahaddin Sakatoğlu da 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu'da yaşanan kazayı hatırlatarak, "263 maden işçisini kaybettiğimiz günü TMMOB olarak, İş Cinayetleri Günü olarak ilan etmiş kutlarken, 13 Mayıs 2014 sanıyorum 3 Mart 1992'nin önüne geçecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de her gün 176 iş kazasında 3 işçinin öldüğünü, 5'inin ise iş göremez hale geldiğini söyleyen Sabahaddin Sakatoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu nedenle ülkemiz iş kazalarında Avrupa'da birinci ve dünyada da birincidir. Ölümlü iş kazalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada 3. sırada yer almaktayız. Bu kaza da göstermiştir ki bu sıralamadaki yerimiz daha uzun yıllar birinci, ikinci, üçüncü olarak devam edecektir."

Basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atan grup, olaysız bir şekilde dağıldı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kemal Arslan Türkiye Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title