Haberler

Soma Faciasında Savcının Yoğunlaştığı 12 Soru

Güncelleme:
Abone Ol

Savcı işçilere 12 kilit soru sordu, yanıtlar dehşeti ortaya koydu: Bantlarda işçi değil kömür taşınıyordu. Yıllardır aynı maskeyle çalıştık!

Soma'da 301 işçinin can verdiği facia ile ilgili soruşturmada savcının 12 kilit soru üzerine yoğunlaştığı görüldü. Bu sorulara madencilerin verdiği yanıtlar ise dehşete düşürdü. Maden işçilerinin hemen hemen hepsinin ifadeleri birbiriyle örtüşürken uzun zamandır halsiz ve baş ağrısına maruz kalıp yemek yiyemediklerini anlatmaları, müfettiş denetimlerinden bir hafta önce hazırlıklar yapılmaya başlandığını ifade etmeleri dikkat çekti.

"İŞÇİLERİN KULLANMASI GEREKEN BANTLARDA KÖMÜR TAŞINIYORDU"

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, işçilerin çoğu “kulikar” adı verilen işçi taşımak için kullanılan bantlarda vakit kaybetmemek için kömür taşındığını, madencilerin ocağı yürüyerek inip çıkmak zorunda kaldıklarını anlattı.

EN BÜYÜK ORTAK YANIT MASKELER VE YANGIN SENSÖRÜ

Yine işçilerin ifadelerindeki en büyük ortak yanıt maskeler ve yangın sensoru ile ilgili oldu. Madenciler yıllardır kullandıkları maskelerinin bu süre zarfında bir kere kontrol edildiğini anlatırken madende yangın sensoru bulunmadığını kaydetti. Kömürün çok sık ısındığını kaydeden maden işçileri, zaman zaman yangın çıktığını belirterek önemli olanın çıkarılacak kömür olduğunu ve baskı gördüklerini ekledi.

750 MAĞDUR VE TANIK DİNLENDİ

Bu arada Soma İçin Adalet Komisyonu, bugüne kadar savcılığın 750 mağdur ve tanık dinlediğini, savcılığın ifadesine başvurduğu tüm mağdur ve tanıklarla daha kapsamlı görüşerek bu görüşmeleri video kaydına aldıkları, yargılama sürecinde bunları mahkemeye sunacakları öğrenildi.

SAVCININ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTIĞI SORULAR

Soruşturmayı yürüten savcının tanık olarak dinlediği maden çalışanlarına sorduğu ve üzerinde yoğunlaştığı ortak sorulardan en dikkat çekeni dinamit patlatması yapılıp yapılmadığı, işçilerin malzeme özellikle de maskelerinin denetimlerinin yapılıp yapılmadığı, maden ocağındeki telefonların çalışıp çalışmadığı, yangın sensörlerinin bulunup bulunmadığı, fazla üretime dayalı baskı altında çalışıp çalışmadıkları ve teftişlerin ne şekilde gerçekleştirildiği oldu.

İŞTE O 12 SORU

1- Maden ocağındaki çalışma yeriniz sabit miydi?
2- Olay günü patlama sesi duydunuz mu?
3- Olaydan önce herhangi bir yangın, elektrik kesintisi ve ya sıcaklık artışı oldu mu, havalandırma sıkıntısı nedeniyle fanların sayısında veya niteliğinde bir değişikliğe gidildi mi?
4- Maden ocağında dinamit patlatılması işlemi ne şekilde gerçekleştirilir?
5- Maden ocağında çalıştığınız yerde gaz ölçüm sensörleri ile yangın tertibatı var mıdır?
6- İşveren tarafından çalışmanız esnasında kullanmanız için size hangi malzemeler verildi? Bu malzemeler içerisinde ferdi gaz maskesi (Oksijen maskesi) var mıydı ve çalışıyor muydu? Bu maskelerin denetim ve kontrolü yapılıyor muydu?
7- Maden ocağındaki telefonlar çalışıyor muydu?
8- Madende çalışan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları düzenli olarak denetim ve incelemeleri yapıyorlar mıydı?
9- İşe başlamadan önce ve işe başladıktan sonra kömür işletmesi (madencilik) ile ilgili gerekli eğitim ve kurslara tabi tutuldunuz mu?
10- Maden ocağında yaşam odası diye tabir edilen bir yer var mıydı? Ayrıca yangın tatbikatı yapılıyor muydu?
11- Fazla üretime dönük baskı altında çalışıyor muydunuz? Vardiya değişimleriniz ne şekilde gerçekleştirilir?
12- Maden ocağındaki dış denetimler kimler tarafından ne şekilde gerçekleştirilir? Teftiş öncesi hazırlık yapılır mı?

"O GÜN BÜTÜN KÖMÜRLER SICAK ÇIKTI"

Savcının dinlediği, 4 yıldır madende çalışan H.A. savcının artışla ilgili sorusuna şu yanıtı verdi. "12.05.2014 tarihinde ben S panosunda ayağın önünde çalışıyordum. O gün çıkan bütün kömürler sıcak çıktı. Elle uzun süre tutamayacağımız kadar sıcaktı. Maden içerisinde de olaydan önceki son 15-20 günlük süre zarfında hissedilir bir sıcaklık artışı vardı. Bu sıcaklık nedeniyle hava ağırlaşmıştı. Bu yüzden sağlık sorunu yaşayan arkadaşlarımız olurdu."

"5 YILDIR AYNI MASKEYİ TAŞIYORUM"

S.G.’nin ifadesi de üzerlerindeki baskıyı ortaya koydu: “Beş yıldır aynı maskeyi taşırım. Kontrolü yapılmadı. Gelen müfettişler ocağa girip yarım saat sonra çıkıyorlardı. Müfettişlerin geleceğinden haberimiz oluyordu. Amirlerimiz işçilere hazırlık yaptırıyordu. Üretim güvenlikten daha önemliydi. Arızadan ötürü bile arızalı makinanın durdurulması istenmiyordu. Çalışırken bu arızanın tamir edilmesi isteniyordu.”

"İNSAN NAKİL BANTLARI SADECE KÖMÜR İÇİN KULLANILDI"

M.K. ise ifadesinde bazı diğer işçiler gibi bantların işçi değil kömür taşımak için çalıştırıldığını kaydetti: “Normalde insan nakil bantları gün içerisinde kömür taşırken vardiya çıkışında 15-20 dakika kadar insanların üzerine binebileceği seviyede yavaşlatılırdı. Ancak son bir haftalık bir sürede bu yavaşlama olmadı. Sadece kömür taşımak için kullanıldı. Vardiyadan çıkan işçiler yayan madenden çıkıyordu.”

İŞÇİLERİN İFADELERİNDE DİKKAT ÇEKEN ORTAK SÖZLER

Yüzlerce işçinin neredeyse ortak olan ifadelerinde ise şu dikkat çeken sözler yer aldı: “Uzun süredir başımız ağrıyor, yemek yiyemiyorduk, halsizdik, 10 litre su içiyordum. Isı içeride çok yükselmişti. Kömür bile el değmeyecek ısıda çıkıyordu. Zaman zaman yangın çıkıyordu bunun nedeni karbonmonoksit artışıdır. Emniyetçilerin elinde ölçüm yaptığı gaz sensörlerinin sürekli sinyal verdiklerini duyardık. Söylediğimizde işimize bakmamız yanıtını alıyorduk. İşçi taşımak için kullanılan bantlar kömür taşımak için kullanılıyor işçiler yürüyerek madene inip çıkıyordu. Maskemiz kaç yılda bir kez kontrol edildi. Son denetimde de müfettişler madenin sadece hazırlık yapılan bir bölümüne indi. Belli aralıklarla yangın çıkıyordu. Ama yangın sensörü yoktu. Sürekli ‘Mal mal! Bantlar boş’ sözleriyle daha çok çalışmamız için baskı yapılıyordu.”

EYLEM YAPAN MADENCİLERE GECE YARISI MÜJDESİ

Soma’da aylıklarını alamadıkları için eylem yapan madencilere Meclis’ten gece yarısı müjdesi geldi. Dört partinin ortak önergesiyle yargı paketine eklenen bir maddeyle, Soma’daki madende mağdur olan madenciler ile ölen madencilerin yakınlarına aldıkları son net ücret üzerinden ödeme yapılacak. Ödemelerin sürecini Çalışma Bakanlığı belirleyecek.

ALP GÜRKAN'IN MAL VARLIĞINA TMSF EL KOYDU

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın tüm mal varlığına tedbir koydu. Tedbir kararının Gürkan’ın işadamı Korkmaz Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık ettiği gerekçesiyle alındığı ortaya çıktı. Öte yandan TMSF aralarında Korkmaz Yiğit ve Kemal Gülman’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ve şirketin mal varlığına tedbir koydu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Korkmaz Yiğit Alp Gürkan Hürriyet Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title