Haberler

Soma Maden Faciası Davasında, Ailelerin Avukatları 3 Sanık İçin Ceza Artırımı İstedi

Abone Ol

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Ara karar verecek olan mahkemeye taleplerini sunan ailelerin avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, şirketin istediği TKİ'nin onayladığı havalandırma projelerinin ek maliyetlerden kaçınıldığı için yapılmadığını, ocakta havalandırma kapanının oluştuğunu, S panosundaki 269 kişinin bu nedenle hayatlarını kaybettiğini iddia etti. Kozağaçlı, daha sonra Havalandırma Baş Mühendisi Fuat Ünal Aydın'ın, 269 kez olası kastla ile projeyi takip etmekle görevli TKİ mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un ise bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan yangılanmalarını talep etti.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde kaldığı yerden devam edildi.

Somalı işçilerin aileleri ve onlara destek veren sivil toplum kuruluşu üyeleri, Gar önünde toplanıp duruşmanın yapılacağı salona kadar yürüdü. Aileler adına burada yapılan açıklamada, "Soma'yı unutursak kalbimiz kurusun dedik. Somayı hiç unutmayacağız. Unutturmayacağız. Soruna kadar takip edeceğiz" denildi. Polisin arama noktasından geçen aileler, ellerinde bulunan ölen yakınlarına fotoğrafları ise duruşma salonunun önünde, 'Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma salonu' yazan tabelanın altına bıraktı. Aileler, duruşmayı izlemek üzere salona girdi.

AİLELERİN AVUKATLARI TALEPLERİNİ SUNDU

Yoklamayla başlayan duruşmada, ilk olarak hakim Esra Dokur, mahkemeye sunulan dilekçeleri ve gelen belgeler hakkında bilgi veren yazıyı okudu. Ardından söz alan Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan, mağdur ailelerin katılıp taleplerinin kabul edilmesini, sanıkların, tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti. Ardından sırayla söz alan ailelerin avukatlarından Denizer Şanlı, olayın ocaktaki problemlerden yaşandığını, Alp Gürkan için yürütülen soruşturmada üç kez savcı değişikliği olduğunu anlattı. Şanlı ayrıca, geçen duruşma salıverilen sanıklardan Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık için yaptıkları itirazı, Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nin hiç değerlendirmeye almadan reddettiğini bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne konuyu götüreceklerini söyledi.

Avukat Can Atalay ise çok güvenli bir şekilde ocaktaki keşfe katıldıklarını, ancak o güvenli ortamda dahi burada şartların ne kadar zor olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Can Atalay, tutuklu sanıkların savunmaları için cezaevinde bilgisayar kullanma taleplerine de olumlu yaklaştı ve izin verilmesini istedi.

Avukatlardan söz alan ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı ise uzun bir sunumda bulundu. Ocağın baştan beri gelişimiyle ilgili gelişmeleri tek tek anlatan Selçuk Kozağaçlı, bu süre içerisinde şirketin, havalandırma yönünden yaptığı plan değişiklikleri hakkında bilgi verdi. Ocakta yaşanan faciada 269 kişinin can verdiği S panosundaki ölümlerle ilgili de önemli iddialarda bulundu. S panosuna daha iyi hava akımını sağlayacak olan havalandırma revize planının, 11.5 ile 20 milyon TL'ye mal olacağını, şirketin bu bölgeden 85 milyon TL gelir beklediğini aktaran Selçuk Koçağaçlı, ancak masraftan kaçıldığı için bunun yapılmadığını öne sürdü. Kozağaçlı, ocak içinde havalandırma kapanı oluştuğunu savunup, "S panosundaki işçiler, bu ihmallerden dolayı hayatlarını kaybetti. Ocakta kimin ihmali olursa olsun. Olaya, yangın, patlama her ne neden olursa olsun. O 269 işçi bu havalandırma projelerinin yapılmamasından dolayı hayatlarını kaybedecekti. Onun için, burada o revize planı yapmayanlar sorumlu" dedi. Selçuk Kozağaçlı daha sonra da, 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçundan tutuksuz yargılanan Havalandırma Baş Mühendisi Fuat Ünal Aydın'ın 269 kez 'olası kastla' ile projeyi takip etmekle görevli TKİ mühendisleri Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt'un ise 'Taksirle ölüme neden olmak' yerine 'bilinçli taksirle ölüme neden olmak' suçlamalarından yangılanmalarını talep etti. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, avukatların ve sanıkların taleplerini, almayı sürdürmek üzere duruşmaya ara verdi.

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise; maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal'dan oluşuyor. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Adem Ormanoğlu Ünal Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title