Haberler

Soma Maden Faciasında, 46 Sanığın Çapraz Sorgusu Devam Edecek - Ek 2

Abone Ol

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının öğleden önceki bölümüne, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun çapraz sorgusuyla devam edildi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasının öğleden önceki bölümüne, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun çapraz sorgusuyla devam edildi. Avukatların kendisine yönlendirdiği sorulara yanıt veren Ramazan Doğru, yerüstü görevi olan işçilerin yeraltında çalıştırılmadıklarını, TKİ ile işletme devri yazışmalarının düzenli yapıldığını anlattı.

Ocakta görevli tahlisiye ekiplerinin, kaza sırasında hayatlarını kaybettiğini, diğer vardiyadaki görevlilerin geldiğini ayrıca başka ocaklardan da yardım istediklerini söyleyen Ramazan Doğru, 'Olay sonrasında ocağın bulunduğu alanda kaos vardı. AKUT ekipleri bile içeriye girmiş, kurtarmalara katılmak için. Olay sonrasında zaten kimin ne yaptığı belli değildi" dedi. Ramazan Doğru, soru üzerine, bu tür kazalar için bir hazırlık planlarının da bulunduğunu ve bunlarında evraklarının olduğunu ileri sürdü. Ocakta üretim baskısı olmadığını zaten 2012 ile 2013 yıllarındaki büyük üretim artışının ise tam mekanize üretimden kaynaklandığını ifade eden Ramazan Doğru, müfettişlerle görüşüp görüşmediği yönündeki soruya, 'Müfettişler belli periyodlarda madene gelip inceleme yaparlardı. Ayrıca müfettişler, istediği zaman ocağa girer, istediği bölümü görürdü. Zaten madene girmek zorundalar. Görevi o zaten. Bizim telkinlerde bulunma durumumuz olamazdı" dedi.

HAVZADAKİ RİSKLERİ CAN BEY DE, ALP BEY DE BİLİRDİ

Facianın yaşandığı maden ocağının devir alınması sürecini de anlatan Ramazan Doğru, Bahtiyar Ünver'in hazırladığı rapordan haberinin olmadığını söyleyip, 'Ben zaten yıllardır bu havzada çalışan birisi olarak buraların risklerini biliyordum. Ayrıca bu işletmede daha önce yöneticilik yapmış kişilere de danıştık. Bu havzadaki kömürlerde çabuk yanma olurdu. Bu riski Can Bey de bilirdi. Alp Bey de bilirdi" şeklinde konuştu. Ramazan Doğru, ayrıca emniyetsiz bir ocakta bu kadar yüksek bir üretimin de, yapılamayacağını ileri sürdü.

Ramazan Doğru'nun konuşması sırasında, bir madenci annesi, 'Siz hiç evladınızın cesedini, kucağınıza aldınız mı'" diye sordu. Tepkisinin devam etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın salondan çıkarılmasını istediği madenci annesi bu kez, 'Ne yapacaklar bana' Ancak ölürüm. Ben zaten oğlumdan sonra öldüm" dedi. Duruşmaya da öğle arası verildi.

ÖZGÜR ÖZEL DE AÇIKLAMA YAPTI

Duruşma sonrasında açıklama yapan CHP Grup Başkanıvekili Özgür Özel, 'Türkiye gündemine getirdiğimiz işçilerin zorla mitinge götürüldüğü sözlerim, Soma Komisyonu'nda da, gündeme geldi. Önce işçiler bunu doğruladı. Daha sonra komisyonda, AKP'li milletvekilleri, buna karış çıktı. İşçilerin gönüllü geldiğini söyledi. Bugün Ramazan Doğru bunları söyleyerek bu durumu itiraf etti. İddialarımızı teyit etti. Haklılığımız ispatlandı. AKP'yi kurumsal kimliğini temsil eden biri kişinin, bizden, Soma'dan, madencilerden ve Türkiye'den özür dilemesi lazım" dedi. Özel, Ramazan Doğru'nun, meclisteki konuşmasını avukatların sorusu üzerine duymadığını açıklamasına ise, 'Ben bu sorunları madenci kahvesinde gidip öğrendim. Orada servis bekleyen madencilerden öğrendim. Bunları ben duydum ama biri madenci olarak kendisinin öğrenmemesi çok acı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Ramazan Doğru Soma Kömür Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title