Haberler

Soma Maden Faciasını Araştıran Kamu Denetçiliği Kurumu Üyeleri, Manisa Barosu Başkanı Zeynel...

Abone Ol

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki heyet, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasını araştırmak üzere geldiği Manisa’da Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın ardından Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız’ı ziyaret etti.

Kamu Denetçisi Abdullah Cengiz Makas ve beraberindeki heyet, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasını araştırmak üzere geldiği Manisa'da Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın ardından Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'ı ziyaret etti.

Kamu denetçisi Makas, "Soma olayını araştırmak için Manisa'dayız. Bu konuda Manisa Barosu ile birlikte yakın çalışmaktan dolayı son derece mutluyuz. STK'larla yakından ilişkiler kuruyoruz" dedi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ise "Soma bizim yetimimiz. Bu faciada 301 vatandaşımızı kaybettik. Türkiye ve dünya acıya boğuldu. Dünyanın en büyük maden faciasını yaşamanın ezikliği burukluğunu yaşadık. Böyle bir elim olaydan sonra Manisa Barosu böyle bir olaydan sonra olayın bütün hukuksal yönlerini ele aldı. Ceza davası için bütün gerekli çabayı gösteriyor. Maden şehitlerimizin hukuki haklarının kazanması için caba sarf ediyor. Biz evvela bir irade ortaya koyduk. Soma maden kazasının sorumluları, ihmal edenler veya kastı olanlar kimse ucu nereye varırsa varsın bunlar ortaya çıkarılmalıdır. Tamamen baskılardan uzak adil bir yargılama bağımsız mahkemeler tarafından yapılmalı dolayısıyla hiç kimsenin hak ve hukuku yerde kalmamalıdır. O yüzden ceza davasını çok yakından takip ediyoruz" dedi.

Balkız, "Cumhuriyet başsavcılığımız bu konuda yapmış olduğu bilirkişi raporu sonunda madenin işletenleri maden sahası TKİ'nin sorumluları ve teknik nezaretçiler vardiya çavuşlarını sorumlu gördü. Bunlarla yargılama yapıldı 8 kişi tutuklandı. Adli kontrolde olan insanlar var. Haklarında ifade alındıktan sonra serbest kalanlar var. 500 yakın müştekinin ifadeleri alındı. 15 Temmuz tarihinde gerçeğin ortaya çıkması için keşif yapıldı. Savunmanın temsilcisi olarak Manisa baro başkanı olarak beni de keşfe davet ettiler. Orada bulundum. Keşif sırasında o madenin nasıl yandığını infilak ettiğini nasıl göçtüğünü orada görme imkanım oldu. Bilirkişilerle beraber sonuna kadar gittik. Biz o madenin çalıştığı ve çıkan kömürün taşındığı ana koridorda emin olun zor yürüdük. 3 saat içerisinde bembeyaz üniformamız kömür ve is içerisindeydi. Orada o insanlar nasıl çalışır. Ona hayret etmemek mümkün değil. Binlerce insan çalışıyor orada. 6 bine yakın insan çalışıyor orada. O madende de 2 bin civarında işçi çalışıyor. O kadar insanın bir ihtiyacını karşılayacağı bir tuvaleti yok. Bu şartlar altında bir insanın çalışması mümkün değil. 130- 140 dolara mal edilen kömürün tonunun çıkarılması 23-34 dolarlara indiriliyor. Bu hizmet alım sözleşmesi ile ilgili, sonuç olarak hep üretime dayalı çalışamadan dolayı madenin sağlık ve iş güvenliğine göre hiçbir yatırım yapılmıyor. Şuan maden açık sizinde girmenizi tavsiye ederim. Özel kurumlarla girmenizi tavsiye ederim. Bakanlığın kontrol mühendisleri elemanların TKİ'nin kontrol mühendisleri, SGK'nin iş güvenliği müfettişleri ne yapmışlardır yıllardır. Onu merak ediyoruz. Biz bununla ilgili savcılığa dilekçe verdik. '2009 yılından bu yana bütün müfettiş raporlarını istiyoruz. Altında imzası bulunan bütün müfettişlerin nasıl rapor verdiler. Bunların araştırılmasını istiyorum. Bu dilekçeye savcılıktan cevap gelmedi fakat adli tatilden dolayı olabilir. Biz ilgili kurumlara yazı yazdık. Bu sorumluların soruşturulmasına izin verilmesi için ilgili yerlerden izin aldıklarını söylediler.' 156 bin TL'lik her şehit ailesine nakdi yardımda bulundular. Herkese birer ev verilmesi noktasında taahhütte bulundular. Önümüzdeki günlerde yapılacak. 2 maaş bağlanması konusunda Bakanlık ciddi bir irade kullandı. Bu maaşlarda veriliyor. Soma'ya bizde özel bir önem verilmesini arzu ediyoruz. Bu yapılan yardımlar takdire şayandır. Ama sadece bunlar yetmez. Türkiye'de artık yeni Somalar olmasın" dedi.

"Biz 166 şehit ailesine adli yardım fonundan dava açmak üzere Manisalı avukatları görevlendirmişiz" diyen Balkız, "Bizim en somut örnek çalışmamız budur. Şehitlerimizin haklarının alınması için 166 adet görevlendirme yaptık. Henüz 22 adedinin davası açılamamış durumda. Diğerleri açılmış. Soma'da çok sayıda işçi olmasına rağmen burada bir iş mahkemesi yok. Burada HSYK'dan talepte bulunduk. Soma'ya bağımsız bir iş mahkemesi açalım dediler. Açılış iznini verdiler. 2 tecrübeli hakim istemiştik. 2 tecrübeli hakimi de görevlendirdiler" şeklinde konuştu.

Zeynel Balkız, konuşmasının sonunda bu zaman kadar Soma maden faciasıyla ilgili hazırladıkları dosyayı kamu denetçisi Makas'a takdim etti. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Cengiz Zeynel Balkız Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title