Somalı Madenci Aileleri İlk İftarını İki Bakanla Yaptı 2
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşi Selma Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da eşi Bahadır İslam ile birlikte Soma'ya geldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşi Selma Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da eşi Bahadır İslam ile birlikte Soma'ya geldi. İki Bakan ilk olarak Maden Şehitliğini beraberindeki Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Muzaffer Yurttaş ile çok sayıda partiliyle ziyaret etti. Bakanlar, mezarlık ziyaretinde maden şehitlerinin yakınları ile bir süre sohbet etti. İki Bakan, Soma Maden Şehitliğinin ardından, ilçeye gelerek esnaf ziyaretinde bulundu. Bakan İslam ve Bakan Yıldız esnafları ayrı ayrı gezdi. MADENLER AÇILSIN Ziyaret sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanına gelen bir grup maden işçisi madenlerin tekrar açılmasını istedi. Bakan Yıldız ise gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ve şartların yerine getirilmesinin ardından maden ocaklarının yeniden açılabileceğini söyledi. Esnaf ziyaretlerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, şehit olan 301 madencinin ailelerin katıldığı iftar yemeğinin verileceği tesise geldi. Burada madenci aileleriyle bir araya gelen Bakan Taner Yıldız ve Bakan Ayşenur İslam iftar yemeğinin ardından madenci ailelerine hitap etti. YILDIZ, "BU ATEŞ SÖNMEYECEK AMA HAFİFLETMEYE ÇALIŞACAĞIZ"
Hayatını kaybeden 301 madenciyi anan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şöyle konuştu:
"Bir önceki Ramazan aramızda olup da şimdi olmayanlar var. Türkiye tarihine kazınmış çok önemli bir acı var. Acılarınızı biz nebze hafifletmeye geldik. Her biriniz bu acıyı yüreğinde hissettiniz. Burada yaşananlar her birimizi derinden yaraladı. Şu ana kadar yaptıklarımız ve yapacaklarımızla bir nebze olsun hayata sevdiklerinizle devam ettirebilmenizi ve güçlü olmanızı temenni ediyoruz. Kömürün, hiç kimsenin hayatı kadar önemli olmadığını biliyoruz. Ekmek kapımızın iyileştirilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bir takım kanuni düzenlemeler var. Bu siyaset üstü bir mesele. İftar vakti bunlara değinmeyeceğim. Kardeşinin hüznünü kendi hüznü gibi hissedenler millettir. Biz yüzyıllardır aynı acıları aynı sevinçleri paylaştığımız için milletiz. Alın teri döken kardeşlerimiz şehit oldu. Biz onların kömür karalarını şerefimiz bildik haysiyetimiz bildik. İstemediğimiz bu acılar bizi birbirimize daha da yakınlaştırdı. Geçen yıl beraber iftar yaptığımız arkadaşlarımıza şunu söyledim onların kazandığı paranın alın terini hepimizinkinden daha kıymetli olduğunu söyledim. Sizin kazandığınız paraların bizden daha helal olduğunu biliyoruz. Bu ateş sönmeyecek ama hafifletmeye çalışacağız. Ben buraya samimi olarak bildiğim Sayın Başbakanımızın selamlarını getirdim ve onların da Ramazan'ınızı tebrik ettiğini ve selamlarını getirdim."
İSLAM, "BİZLER SİZLERLE EL ELE BU HAYATI DEVAM ETTİRMEK ARZUSUNDAYIZ"
Bakan Taner Yıldız'dan sonra konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 301 şehit madencinin aileleriyle ilgili gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ifade ederken şunları söyledi:
"Soma çok büyük bir felaket geçirdi. Bu felaketin acılarını bizler sizlerle ilk gününden itibaren paylaştık. Devletin hükümetin elini buraya getirmeye çalıştık. Bizler de artık kendimizi Somalı gibi sizlerden biri gibi görmeye başladıkça onun için ilk iftarımızı burada açmak istedik. Gerçekten yaşamayı hiç istemediğimiz büyük bir felaket başımıza geldi ama hayat devam ediyor. 301 şehidimiz var, onların aileleri ve çocukları var. Şimdi önemli olan, yaraları sarmak omuz omuza vermek ve aileleri ayakta tutmak. Onun için elimizden geleni yapıyoruz. Biliyorsunuz felaketin hemen akabinde şehit ailelerine aylık bağlanması için harekete geçtik. 67 ailemize aylık bağlayamıyoruz. Bunun için kanun düzenlenmesi gerekiyordu onu düzenledik ve geçti. Bugüne kadar maaş bağlanamayan 67 aileye maşları bağlanacak. İstihdam hakkı ile ilgili sorular soruldu. Her şehidin ailesinden bir kişiye istihdam hakkı tanınan bir kanuni düzenleme yaptık. Onun da bir kaç ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz. Talepler toplanacak ve haklar yerini bulacak. Her şehidimizin ailesine en az bir ev yapılacak Soma'da. Bu AFAD'taki hesaplar kapandıktan sonra belli olacak halen daha hesaba para akışları var. Hesaplar kapandıktan sonra elde ne kadar hesap var bakılacak ve Soma şehitleri için nasıl kullanılacak bunlar şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanacak. Henüz daha bunlar sonuçlanmadığı için bu paralar Soma'ya ulaşmadı. Son para da yatırıldıktan sonra belli prensipler dahilinde bu meblağ ailelere yatırılacak. Psikolojik destekler devam ediyor. Uzmanlarımız Soma'da veya şehit ailelerinin olduğu şehirlerde çalışmalara devam ediyor. Bununla ilgili de herhangi bir tereddüdünüz olmasın. Sorunlar olursa lütfen kendiniz bize müracaat edin. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, il müdürlüğü, kaymakamlık, valilik, kadın kolları vasıtasıyla başvurabilirsiniz ve hemen yanı başınızda olur yardımınıza koşarız. Şehitlerimizi geri getirmek mümkün değil ama bizler sizlerle el ele bu hayatı devam ettirmek arzusundayız. Allah bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın."