Son 3 Yılda 75 Bin 118 Deprem Meydana Geldi
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye genelinde son 3 yılda 75 bin 118 depremin meydana geldiğini söyledi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye genelinde son 3 yılda 75 bin 118 depremin meydana geldiğini söyledi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) Bingöl'de Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'na ilişkin bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali M. Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, İl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin, AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, bazı ilçe kaymakamları ve kurum amirleri katıldı.
Vali Güvençer'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planına ilişkin bir sunum yapan AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Türkiye'nin her zaman her yerde doğal afetlerle karşılaşılabileceğini söyledi. Sunumunda Türkiye'de son 3 yıl içerisinde meydana gelen deprem verilerini paylaşan Dr. Nurlu, "AFAD Ulusal Deprem ve Gözlem istasyonları tespitine göre, 2010 yılında ülke genelinde toplam 17 bin 840 deprem, 2011'de 29 bin 870 deprem, 2012 yılında ise 27 bin 408 adet deprem meydana gelmiştir" dedi
"EL BİRLİĞİYLE RİSKLER AZALTILABİLİR"
Türkiye'de neredeyse afete uğramamış bölge olmadığına dikkat çeken Dr. Nurlu, bir deprem bölgesi olan Bingöl'de nelerin yapılması gerektiğinin üzerinde duracaklarını kaydetti. Son 12 yılda dünya genelinde meydana gelen depremlerin ekonomiye olan etkilerine değinen Nurlu, tüm kurum ve kuruluşların el birliğiyle afet risklerini en aza indirebileceğini ifade etti. Son 20 yılda afet konusunda çok şeyin yazılıp çizildiğini hatırlatan Nurlu, "Bilmek ve yapmak arasında ilişki kurulamıyor. Sürece katılması gereken asıl ortaklar arasında içsel dönüşüm için istek yok. Oysa afet zararlarının azaltılması için iki temel yaklaşım var: En alttan en üste kadar herkeste afet riskinin azaltılabileceği yaklaşımını yerleştirmek. İkincisi ise, bilimsel-teknik ve yerel bilgi birikimleri arasındaki sıkıntıları aşmak ve eylem birliğini gerçekleştirmek" diye konuştu.
"ZAMANINDA HIZLI VE ETKİLİ MÜDAHALE EDİLMESİNİN SAĞLANMASI GEREKİR"
AFAD Başkanı Nurlu'nun konuşmasının ardından
'Deprem Zararlarının Azaltılması İçin Yol Haritası" adlı bir sunum yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Kerem Kuterten, depremlerin neden olabilecekleri fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak ve depreme dirençli, güvenli, hazırlıklı ve sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturmak olduğunu söyledi. Depremlerin etkileriyle başedebilmenin yöntemlerine değinen Kuterten, "Depremlere ve diğer afetlere ilişkin eğitim ve halkın bilinçlendirilmesi faaliyetlerinin geliştirilmesi, deprem stratejisinin bütüncül ve etkin bir hale getirilmesi için mevzuat düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi, depremlere ve diğer afetlere zamanında hızlı ve etkili olarak müdahale edilmesinin sağlanması gerekir" dedi
"1971 DEPREMİNDE MURAT KÖPRÜSÜ DE HASAR GÖRDÜ"
'Bingöl'ün Depremselliği" konulu bir sunum yapan Jeoloji Mühendisi Bengi Eravcı ise, "Bingöl ili 1. derece tehlikeli deprem bölgesindedir. Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Kuzey Anadolu Fay Sisteminin kesişim bölgesinde bulunan Bingöl ili depremsellik açısından oldukça etkindir. 1965 yılında Karlıova'da
5.6, 1968'de Kiğı'da, 5.1 ve 1971 Bingöl merkezde 6.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Son yıllarda depremsellik açısından oldukça aktif olan bölgede 2003'de merkezde 6.4, 2004'de 5.0, 2005 Karlıova 5.6 ve 5.9, 2005 Yedisu 5.2 ve 2007 Karlıova 5.5 depremleri meydana gelmiştir. Örneğin 1971'de meydana gelen depremde 878 kişi hayatını kaybetmiş, 700 kişi de yaralanmıştır. Hasar, Bingöl düzlükleri ve Göynük vadisi boyunca kurulmuş kırsal yerleşim yerlerinde meydana gelmiştir. En çok hasar Ilıcalar, Ağaçeli, Tekören, Ardıçtepe, Yamaç köylerinde ve Bingöl merkezde meydana geldi. Bu deprem Genç yakınlarındaki 165 metre uzunluğundaki Murat köprüsünde ve Göynük Nehri üzerinde bulunan 120 metre uzunluktaki köprü ağır hasar görmüş ve trafiğin aksamına yol açmıştır"
İfadelerini kullandı. - BİNGÖL