Haberler

Son Başbakan Binali Yıldırım'ın Yeni Görevi Meclis Başkanlığı mı Olacak?

Güncelleme:
Abone Ol

AK Parti ve MHP'nin Meclis başkanlığı konusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasına kesin gözüyle bakılırken, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'ın ismi ön plana çıkıyor.

Genel seçimlerin tamamlanmasının ardından Türkiye yeni sisteme geçiyor. Yeni sistemde Başbakanlık kurumu kapatılıyor. Türkiye Cumhuriyeti`nin son başbakanı Binali Yıldırım`ın yeni görevi ise belli oldu gibi.

Son başbakan olan ve AK Parti için büyük için büyük fedakarlıklar yapan ayrıca partinin çalışkan ismi olarak ön plana çıkan Binali Yıldırım'ın Meclis Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kulislerde, MHP'li bir ismin de aday gösterilebileceği konuşuluyor. AK Parti ve MHP uzlaşamazsa bile, (MHP muhalefet bloğuna yer almazsa) AK Parti'nin 295 olan sandalye sayısı kendi adayını son turda seçtirmeye yeterli oluyor.

5 TEMMUZ'DAN İTİBAREN TAKVİM İŞLEYECEK

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin kesin sonuçların 5 Temmuz'da ilan edilmesi ile birlikte, yeni Meclis'in ve yeni hükûmetin göreve başlama takvimi de işlemeye başlayacak.

EN YAŞLI ÜYE AÇILIŞI YAPACAK

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık problemleri nedeniyle TBMM'ye 'geçici başkanlık' yapamayacağı, bu nedenle TBMM'nin ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İyi Parti Ankara Milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacağı belirtiliyor. Meclis İçtüzüğüne göre ikinci derecede en yaşlı üyenin de Başkanvekilliği görevini yerine getirmesi gerekiyor.

BAHÇELİ GÖREVİ ÜSTLENMEYECEK

İkinci en yaşlı üye durumda olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu görevi üstlenmeyeceği, bu durumda CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici veya AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün, yenisi seçilene kadar, geçici Meclis başkanvekilliği yapacakları belirtiliyor. Meclis'teki en genç altı milletvekili de, geçici olarak kâtip üyelik yapacaklar.

3 VEKİL YEMİN EDEMEYECEK

Milletvekilleri, önce mazbatalarını alıp TBMM'ye kayıt yaptıracak, ardından da Meclis Genel Kurulunda yemin edecek. Ant içmeyenler, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak. Bu durumda, CHP'li Enis Berberoğlu ile cezaevinde bulunan HDP'li Cengiz Çiçek ve Leyla Güven yemin edemeyecekler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da TBMM'de ant içecek ve yeni hükûmet sisteminin 'İlk başkanı' olarak resmen göreve başlayacak.

HÜKÜMETİN GÜVENOYU ALMASI GEREKMİYOR

Erdoğan'ın, da milletvekillerinin yemin edeceği 8 Temmuz'da TBMM'de ant içmesi bekleniyor. Erdoğan, ant içip resmen göreve başladıktan sonra yeni hükümet sisteminde görev alacak bakanlar, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bürokratlar için mesai yapacak. Yeni sisteme göre, hükümetin Meclis'ten güvenoyu alması gerekmiyor, ancak bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarının da resmen göreve başlaması için TBMM'de yemin etmeleri gerekiyor.

'Cumhur ittifakının' ilk sınavı ise TBMM'deki başkanlık seçimleri olacak. Taslak takvime göre, Meclis başkanlığı için adaylar 13 Temmuz'a kadar bildirilecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI BİNALİ YILDIRIM'A EMANET

Başkanlık seçimlerinin ise 18 Temmuz'a kadar tamamlanması gerekiyor. AK Parti ve MHP'nin Meclis başkanlığı konusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasına kesin gözüyle bakılırken, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım'ın ismi ön plana çıkıyor.

Kulislerde, MHP'li bir ismin de aday gösterilebileceği konuşuluyor. AK Parti ve MHP uzlaşamazsa bile, (MHP muhalefet bloğuna yer almazsa) AK Parti'nin 295 olan sandalye sayısı kendi adayını son turda seçtirmeye yeterli oluyor.

Meclis iç tüzüğüne göre, ilk iki oylamada 400, üçüncü oylamada 301, dördüncü oylamada ise en fazla oyu alan aday Meclis Başkanı seçiliyor. (Kaynak: Türkiye Gazetesi)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Binali Yıldırım Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title