'Son Süngerci' Afrika Turuna Çıktı
Aksona Lakaplı Denizci, 'İki Kıta Arasında Ege'nin Mancornaları' Adını Verdiği Deniz Yolculuğuna Çıktı.
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yaşayan ve son süngerci olarak bilinen ''Aksona' lakaplı Mehmet Baş, ''İki kıta arasında Ege'nin Mancornaları' adını verdiği deniz yolculuğuna çıktı. Dört ay sürecek yolculuğa dostları tarafından uğurlanan Aksona Mehmet, amaçlarının sünger avcılığının yazılı ve görsel kayıt altına alınması olduğunu söyledi.
Bodrum'un son süngercilerinden ''Aksona' lakaplı Mehmet Baş'ı, ''İki kıta arasında Ege'nin Mancornaları' adlı deniz yolculuğuna İskele Meydanı'ndan dostları uğurladı. Uğurlama öncesinde Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum Belediyesi bahçesine diktiği palmiyelerin altında kokteyl verildi. Mehmet Baş, kokteylde Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon'a sünger hediye etti ve Tunus yetkilileri ile iletişime geçmesini sağlayan eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal'a teşekkür plaketi verdi.
Ege geleneği olan süngerciliğin kalan son temsilcilerinden Aksona Mehmet, süngercilik kültürünü dünyaya anlatmak için çıkacağı yolculuğun dört ay süreceğini söyledi. 50 yıldır süngercilik yaptığını belirten 61 yaşındaki Mehmet Baş, bu yolculukta Bodrum-Kalimnos-Naksos-Korent-Kefolonya-Malta-Mazara de Vallo-Marsala-Trapani-Panteleria-Lampedusa-Tunus-Bizerte-Klibia-Bodrum rotasını izleyeceğini ve yaklaşık 650 mil yol kat edeceğini söyledi. Baş, Bodrum'dan Kuzey Afrika kıyılarına kadar yapılacak yolculuğun sünger avcılığının yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmasını ve süngercilik kültürünün paylaşılmasını hedeflediğini anlattı. Baş, ''Tekne yapımı ve Mavi Yolculuk'un bir numaralı yeri Bodrum, bu ününü eski süngercilerine borçludur. Bundan 45-50 yıl öncesine kadar Bodrumlu süngerciler, Çanakkale Boğazı'ndan İskenderun'a, Kıbrıs'a, Kuzey Afrika kıyılarına kadar uzun seferler düzenleyerek, canları pahasına denizin dibinden çıkardıkları süngerleri ihraç ederek, ülkemiz ekonomisine karınca kararınca katkıda bulunmuşlardır. 'Mancorna' derin su çalışan sünger avcılarına verilmiş isimdir. Bu seferler sırasında vurgun yiyerek ölen arkadaşlarını sahillerde defnederek yollarına devam etmiş ve arkalarında onlarca isimsiz kahraman bırakmışlardır. Bu sevda uğruna ölen ve hala yaşayan süngercilerimizin anısına bu yolculuğu yapacağım. Süngerciliği ve bu kültürü Ege ve Akdeniz'de tanıtmak ve yaşatmak adına yapacağım yolculuk unutulmaya yüz tutan bir Bodrum geleneğinin de canlanmasını sağlayacak' dedi.
Balıkçı'nın ''Ötelerin Çocuğu' kitabında hikayesini anlattığı süngercilerden biri olan Aksona Mehmet, çocukluk hayali olan deniz yolculuğuna 18 metrelik tırhandil tipi ''Aksona mancorna' teknesi ve 5 kişilik ekibiyle çıktı.