Soruşturma Komisyonu Şekilleniyor
Meclis'te 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında adı gündeme gelen dört eski bakan hakkında kurulması kararlaştırılan soruşturma komisyonu için CHP, TBMM Başkanlığı'na 12 isim bildirdi.
Meclis'te 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında adı gündeme gelen dört eski bakan hakkında kurulması kararlaştırılan soruşturma komisyonu için CHP, TBMM Başkanlığı'na 12 isim bildirdi. Komisyonda CHP dört milletvekili ile temsil edilecek.
İçtüzük gereği CHP kendisine düşen dört üyenin üç katı kadar isim bildirdi. Dört isim kurayla belirlenecek. CHP'nin soruşturma komisyonu için Meclis Başkanlığı'na bildirdiği isimler ise ağırlıklı olarak hukukçu kökenli.
CHP'nin Meclis Başkanlığı'na bildirdiği milletvekillerinin isimleri şöyle:
Levent Gök, Tufan Köse, İlhan Cihaner, Ali Serindağ, Aykut Erdoğdu, Celal Dinçer, Bihlun Tamaylıgil, Rıza Türmen, Atilla Kart, İsa Gök, Ali Rıza Öztürk, Ömer Süha Aldan.
CHP'nin bildirdiği bu isimler arasında iki eski savcı bulunuyor. Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan Cumhuriyet Savcılığı görevinde bulunmuş isimler, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise eski AİHM yargıcı.
MHP ve HDP de isimleri iletti
MHP de kendisi için düşen bir üyelik için Konya milletvekilleri Faruk Bal ve Mustafa Kalaycı ile Kütahya Milletvekili Alim Işık'ı TBMM Başkanlığı'na iletti.
HDP, komisyon için kendisine düşen bir üyelik için Mardin Milletvekili Erol Dora, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Batman Milletvekili Bengi Yıldız'ı bildirmişti.
AK Parti ise şu ana kadar TBMM Başkanlığı'na isimleri iletmedi.
15 üyeden oluşacak Soruşturma Komisyonu için AK Parti'ye 9, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye birer üye düşüyor. Gruplar, kendilerine düşen üyeliklerin üç katı milletvekilinin ismini bildiriyor. Bildirilecek isimler arasından her parti için ayrı ayrı olmak üzere, Başkanlıkça Genel Kurul'da yapılacak ad çekme suretiyle 15 üye belirlenecek.
Soruşturma komisyonunda görev yapacak milletvekillerinin daha önce konuyla ilgili Meclis'te veya Meclis dışında görüş belirtmemiş olması gerekiyor. AK Parti'de milletvekillerinin görüş belirtip belirtmediklerini inceleyecek bir komisyon kuruldu. Üç kişilik komisyon bu milletvekillerinin sosyal medya dahil basın yayın organlarına konuyla ilgili açıklama yapıp yapmadığını tarayacak. Bunun için Ulaştırma ve Habercilik Bakanlığı'ndan da destek istenecek.
Komisyon süreci nasıl işleyecek?
Komisyon kurulduktan sonra AK Parti'li üyelerden biri komisyon başkanı olacak. Ayrıca bir başkanvekili, bir sözcü ve katip seçilecek.
Soruşturma komisyonu en az sekiz üye ile toplanabilecek ve karar alabilecek. Komisyon çalışmalarına üyeler dışındaki milletvekilleri katılamayacak.
Komisyon raporunu iki ay içinde hazırlayacak, gerekirse iki ay daha ek süre verilebilecek. Bu süre içinde raporun Meclisi Başkanlığı'na teslim edilmesi zorunlu.
Başkanlık raporu dört bakana ve milletvekillerine dağıtacak. Dağıtımdan itibaren 10 gün içinde de Meclis'te görüşülecek.
Görüşmeler sonunda komisyon raporu Meclis Genel Kurulu'nda gizli oyla karara bağlanacak. Bakanların Yüce Divan'a sevk edilebilmesi için 276 oy gerekecek.
Yüce Divan'a sevk kararı alınırsa dosya en geç yedi gün içinde Meclis Başkanlığı'nca Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilecek.
Kaynak: Al Jazeera