Kimya, Otomotiv, Tekstilde Sıkıntılar Çift Haneli Olarak Devam Ediyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, kimya, otomotiv, tekstil sektörleri ihracatında sıkıntıların devam ettiğini, ancak umutlu olduğunu söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz, kimya, otomotiv, tekstil sektörleri ihracatında sıkıntıların "çift haneli" olarak devam ettiğini, ancak ikinci yarıdan umutlu olduğunu söyledi.
Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 gerileyerek 10.8 milyar dolara indi. Böylece ihracat rakamları Ocak ayından bu yana üst üste 5 ay ekside seyretti. Bunun yanında ilk çeyrek büyüme rakamının 2.3 ile beklentilerin üstünde gelmesine karşın sanayi üretiminin büyümedeki payının azaldığı görüldü. Sene başından bu yana dalgalı olan dolar kuru ve bütün bunların yanında hükümet kurma çalışmaları nedeniylede sanayi üretiminde durgunluk dönemi yaşanıyor.
DHA'nın sorularını yanıtlayan Akyüz, ihracatta genel olarak eksi sürecin devam ettiğini ifade ederek, "Bu sebeplerden bir tanesi ağırlıklı ihracat yaptığımız ülkelerde yaşanan ekonomik ve politik sıkıntıların devam etmesi" dedi ve ekledi:
"Avrupa Birliği'de ekonomik durgunluk devam ediyor. Bunlar parite ile çarpılınca iki katı sorun haline geliyor. İhracata euro bazında kendimiz adapte etmiş olsaydık bu kadar zarar etmezdik. İlk 6 ayda tablonun kötü olacağını daha önce söylemiştik. Bundan sonraki süreçte yani önümüzdeki dönemde düzeleceğini söyleyebilir. Özellikle şu anda bu işin öncüleri olan kimya, otomotiv, tekstil gibi sektörlerde de sıkıntılar çift haneli olarak devam ediyor."
"2016 yılının siparişleri alınmaya başlandı"
Akyüz, dış pazarlardan, talebin yılın ikinci yarısında artacağını ifade ederek, "İlk 6 ayda yaşanan karamsarlık tablosu düzeliyor. Yunanistan gibi bütün dünyayı etkileyen karamsarlıkta söz konusu" dedi ve şöyle devam etti:
"2016 yılının siparişleri alınmaya başlandı, petrol fiyatlarının çok değişmediğini görüyoruz, ayrıca aşırı şekilde hareketlenen emtia piyasası sabitlenecek ve bunların etkisiyle alımlar artacak. Firmalar sene başından bu zaman kadar ithalatta, 'acaba daha düşük fiyatlarla alabilirim' diye alımlarını, stoklarını minimize ettiler. Geçen yıla oranla yüzde 40 daha az stok var. İhracat malı çıktığı anda, para ihracatının cebine girmiyor."
(Fotoğraflı) - İstanbul