Haberler

SSPE Hastaları Urfa'da Avukat Bulamıyor!

Güncelleme:
Abone Ol

SSPE Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı İsa Çetinkaya, Urfa'da SSPE hastalarının davalarına bakacak avukat bulamadıklarını söyledi.

Şanlıurfa'da SSPE hastası A.Ş.'nin ailesinin Sağlık Bakanlığı'na karşı açtığı davayı kazanmasına sevinen SSPE Derneği Şube Başkanı İsa Çetinkaya, Urfa'da SSPE hastalarının davalarına bakacak avukat bulamadıklarını söyledi.

Çetinkaya, "Bizim buradaki avukatlar 'zaman aşımı' deyip davayı almıyorlar" dedi.

Sağlık Bakanlığı, 1987-1998 yılları arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürdü. Bunun, kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığı olan SSPE'nin (SubakutSklerozanPanensefalit) görülme oranını artırdığı iddia edildi. O dönemde Doğu ve Güneydoğu illerinin başını çektiği yerlerde binlerce çocuk, tedavisi olmayan bu hastalığa yakalandı. Bu hastalıktan sonra aşı tekrar 2 doza çıkarıldı. 2000 yılında doğan A.Ş.'ye de sağlık merkezinde 'ihmal sonucu' tek doz kızamık aşısı yapıldı. İlkokul birinci sınıfa başladığında çocukta SSPE hastalığı ortaya çıktı. Aile, avukatları Esra Deniz aracılığıyla 2007 yılında Sağlık Bakanlığı'na karşı 5 bin TL maddi, 35 bin TL manevi tazminat davası açtı. A.Ş.'nin aşı kartını inceleyen mahkeme, kartta ikinci doz aşı yapılmadığı görüldüğü halde sağlık personelinin aileyi uyarmadığını belirledi. Mahkeme, bakanlığın 40 bin TL tazminatı yasal faiziyle ödemesine karar verdi. Karar, Danıştay tarafından da onandı.

Avukat Esra Deniz "Bugüne kadar açılan 50 kadar dava reddedilmişti. Bu dava, onların da önünü tekrar açtı" dedi.

'AVUKATLARIMIZ ACABA NEDEN ÇEKİNİYOR?'

Mahkemenin verdiği kararla birlikte Urfa'daki SSPE hastaları için de yeni bir umut doğduğunu kaydeden SSPE Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı İsa Çetinkaya, ancak Urfa'da davalarına bakacak avukat bulamadıklarından şikâyet etti. Gittikleri bütün avukatların davalarını almak istemediklerini dile getiren Çetinkaya, "Ben birkaç hukuk bürosuna uğradım. Durumumuzu anlattık. Biz şu durumdayız, bugüne kadar siz davamızı almıyordunuz. 'Bu güne kadar dava açılıp da sonuçlanan ve elimize geçen dava olmadığı için davanın ne şartlarda açılacağını bilmiyoruz' diyorlardı. Bir, iki tanesi 'zaman aşımına uğramıştır' dedi. Ben hukukçu değilim ama bir ay içerisinde sonuçlanan dava, medyaya yansıyan bir dava nasıl zaman aşımına uğrar? Benim anlamadığım bizim buradaki avukatlarımız acaba birilerinden mi çekiniyorlar? Biz bunu karşılıksız değil, ücretlerinin karşılığı neyse iki katıyla vereceğiz. Biz, hakkımızı kazanalım, hiç de cebimize para koymayalım. Sadece içimiz müsterih olsun. 'Biz, bu güne kadar mağdurduk, mazlumduk, davamızı açtık ve kazandık' diyelim" dedi.

'BİR MAZLUM DAHİ VARSA ONUN HAKKINI ARAYACAĞIZ'

Hiçbir zaman maddi kazanç peşinde olmadıklarını vurgulayan Çetinkaya, kayıtlara göre Urfa'da binin üzerinde SSPE hastası olduğunu söyledi. Çoğu hastanın da kayıt dışı olduğunu belirten Çetinkaya, "Biz, Urfa'da 2 binin üzerinde SSPE hastası olduğunu düşünüyoruz. Onu geçtik, bir tane mazlum varsa dahi onun hakkını arayacağız. Bizim buradaki avukatlar 'zaman aşımı' deyip almıyorlar. Ben, İstanbul'daki avukatla görüştüm. Diğer dernek başkanları da aradı. Türkiye'de 7 dernek olduğumuzu ve birbirimize destek olduğumuzu söyledim. Van'da böyle bir avukat çıkmaz, Diyarbakır'da çıkmaz, Urfa'da çıkmaz. Yani bizim Doğu ve Güneydoğu'daki avukatlarımız biraz çekingen mi diyeyim, korkar mı diyeyim. İstanbul'daki avukat 'ben, sizin birlik olduğunuzu görüyorum, bana bir hafta, 10 gün zaman tanıyın. Ben bugüne kadar toplu bir davaya girmedim. Bu kardeşimizin davasını kazandım. Bu sefer farklı bir rakamla dava açacağım. Ben araştırayım o zaman davanızı alırım' dedi" şeklinde konuştu.

SSPE NEDİR?

Açılımı Subakut Sklorezan Panansefalit olan SSPE hastalığına kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebilen bir hastalık. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir ölümcül rahatsızlık. Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde rastlanılıyor. Hastalığın ilk belirtileri unutkanlık ve sinirlilik ile başlıyor. Ardından ilerleyen dönemlerde sıçramalar başlıyor ve çocuk tek başına yemek yiyemeyecek hale geliyor. Daha sonra ise hasta yatağa bağımlı hale geliyor ve burnundan sıvıyla besleniyor. Son dönemlerde ise hasta komaya giriyor ve bu koma ölümle sonuçlanıyor. Yetkililer tarafından hastalığın aşı yapılmayan çocuklarda rastlandığı öne sürülse de, olayın perde arkasında MHP'li Osman Durmuş'un 2000'li yıllarda Sağlık Bakanlığı yaptığı dönemde soğuk zinciri bozulmuş dolayısıyla hiçbir etkisi olmayan aşıların kullanılması yüzünden çocukların bu çaresiz hastalığa yakalandığı biliniyor. Şanlıurfa başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da yüzlerce çocuk bu sebeple öldü. HDP'li Ayhan'ın Eski Bakan Durmuş ve hastalık hakkında Meclis'te defalarca önerge vermesine rağmen bir türlü bu konu aydınlığa kavuşturulmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Sağlık Bakanlığı Esra Deniz Çetinkaya Danıştay Yerel Sağlık Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

Emre Soner:

Av esra deniz AİHM de Ümraniye çöpluk davasini kazanan avukat degil mi?

Yanıtla04
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title