STK'lar için bir yol haritası: Türkiye İçin STK'lar ve Katılımcı Demokrasi Yazıları
Türkiye İçin STK'lar ve Katılımcı Demokrasi Yazıları, STK'lar ve yerel yönetimlere dair İlhan Tekeli'nin deneyimlerini ve bu alanları kuramsallaştırma çabalarını okuyuculara aktarıyor.
Demokratik toplumların ilerlemesinde sivil toplum kuruluşlarının önemi yadsınamaz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çoğunda demokrasinin etkinliği STK'lar ile güç kazanıyor. İlhan Tekeli Toplu Eserler dizisinin yeni kitabı olan Türkiye İçin STK'lar ve Katılımcı Demokrasi Yazıları da İlhan Tekeli'nin hem bu konudaki kişisel öyküsünü anlatıyor hem de bu alanları kuramsallaştırma çabalarını okuyucularla paylaşıyor.
Kitapta, 1996 yılında düzenlenen Habitat Zirvesi deneyimlerinden başlayarak Türkiye'de STK'lar alanındaki hukuki düzenleme sorunları ve bu alan için etik öneriler, yönetim kavramının yanı sıra yönetişim kavramının yükselişi, yerel demokrasinin kavramlaştırılması ve geliştirilmesi için öneriler, yerel demokrasinin kalitesinin geliştirilmesi için yerel yönetimler ve STK'ların bütünleşmesi gerekliliği, çok kademeli yönetişim gibi konular yer alıyor.
Kitabın son bölümünde ise "onurlu bir yaşam biçimi için" aktif yurttaşlık, yerelliği merkeze alan bir siyasetin olanaklılığı ve getireceği üstünlük inceleniyor. Ayrıca, temsili demokrasinin sıfır toplamlı siyaset anlayışının aşılma yolları üzerinde duruluyor.
Temsili demokrasi ve katılımcı demokrasinin birlikte var olabilmesinin koşulları da temellendirilmeye çalışılıyor.
Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından biri olan ve aynı zamanda Tarih Vakfı'nın Kurucu Başkanlığı görevini üstlenen İlhan Tekeli'nin yeni kitabına, internet üzerinden http://www.idefix.com/kitap/turkiye-icin-stklar-ve-katilimci-demokrasi-yazilari-ilhan-tekeli/tanim.asp?sid=WMM9PPX1V2FOE30T66Y5 adresinden ulaşılabiliyor.