Strazburg'da Mesleki ve Akademik Bilgilendirme Forumu Düzenlendi
Fransa'da yaşayan Türk aileleri bilgilendirmek ve gençleri doğru yönlendirmek amacıyla Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve RT Education işbirliği ile hazırlanan Mesleki ve Akademik Bilgilendirme Forumu Strazburg'da gerçekleştirildi.
Fransa'da yaşayan Türk aileleri bilgilendirmek ve gençleri doğru yönlendirmek amacıyla Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve RT Education işbirliği ile hazırlanan Mesleki ve Akademik Bilgilendirme Forumu Strazburg'da gerçekleştirildi.
UETD Alsace Bölge Başkanlığı ve RT Education işbirliğiyle hazırlanan Mesleki ve Akademik Bilgilendirme Forumu, Strazburg bir otelde düzenlendi.
Forumun düzenleyicisi ve UETD Alsace Bölgesi Gençlik Kolları Başkanı Yasin Sayın, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa'daki Türk öğrencilerin eğitimine daha fazla önem vermelerini sağlamak ve kaliteli bir eğitime yönlendirmek hedefiyle bir forum düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.
UETD Alsace Bölge Başkanlığı ve RT Education işbirliğiyle düzenlenen forumda, çok sayıda meslek dalı ve Fransız eğitim sisteminin tanıtımı yapıldı. Fransa'da eğitim alacak öğrencilerin nasıl ve hangi mesleklere yönlendirilmesi gerektiği konusunun forumun ana fikri olduğunu kaydeden Sayın, "Bu şekilde veliler ve öğrencileri bir araya getirmek öğrencilere destek ve moral oluyor. Öğrenciler bu tür buluşmalardan sonra kendilerini ve okudukları bölümleri daha değerli hissediyor ve derslere daha sıkı sarılıyorlar" dedi.
Forumda kolej, lise ve üniversite eğitimine dair bilgi ve yönlendirme amaçlı masaların oluşturulduğunu kaydeden Sayın, "Burada yaşayan ailelere ve çocuklarına Fransız eğitim sisteminin temel çerçevesini sunarken, Türkiye'den gelen veya son yıllarda gelmiş ailelere ise buradaki büyük okulları, sistemin inceliklerini, okulların ve bölümlerin sistemdeki yerini aktarıyoruz. Türkçe olarak sistemi ve çocuklarını nereye, hangi bölüm veya okullara yönlendirmeleri gerektiği konularında detaylı bilgi veriyoruz" ifadesini kullandı.
Gençleri kaybetmemek ve potansiyel sahibi öğrencilerin yanlış okullara yönlendirilmemesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Sayın, "Ben şahsen üç yüzden fazla öğrenciye telkin ve yardımda bulundum. En küçük bir sorunda okulu bırakma veya yanlış bölümlere yönelme sorunları oluyor. Sistemi ve zorluklarını bilmeyen aileler, çocuklarına yeterli ilgi ve desteği veremeyince gençler çabuk pes ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar bir öğrenci olan bizler, bu gençlerle ve aileleriyle ilgileniyor, yolda kaybettiğimiz gençleri yeniden toparlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Son yıllarda ailelerin ve Türk kökenli sivil toplum kuruluşlarının bilinçli çalışmaları sonucu sevindirici başarıların alındığını kaydeden Sayın, "Ben bir mühendisim, çevremde çok sayıda üniversite mezunu veya mezun olmak üzere olan arkadaşlarım var. Bu sayı gittikçe artıyor. Bu tür bir forumu 5 yıl önce düzenlediğimizde 10 öğrenci velisiyle birlikte gelmişti. Bugün ise üç yüzden fazla öğrenci ve velisi bu salonu doldurdu. Strazburg ve çevresinde tahminen 4 bin Türk kökenli üniversite öğrencisi var. Bir başka amacımız da bu öğrencilere ulaşmak, arkalarından gelen kardeşlerimizi, kolej ve lise öğrencilerini bilgilendirip yönlendirmektir." diye konuştu.
Fransa'daki Türk toplumunun yaşadığı ekonomik gelişmenin eğitim ve altyapıya da yansıması gerektiğini vurgulayan Sayın, "Altmışın üzerinde üniversite öğrencisi şu an stantlarda görevli olarak öğrenci ve velilere okudukları bölümler hakkında bilgi veriyor. Aileler ilkokul sonrası çocuklarının eğitimlerini, derslerini yeterince kontrol etmiyor. Dizilere falan dalıyorlar. İlkokulda olduğu gibi kolej ve lisedeki çocuklarının derslerini yapıp-yapmadıklarını takip etmiyorlar. Gözlemlediğimiz en büyük sorun bu." dedi.
Fransa'da Türk toplumunun eğitim alanında en büyük sorununun ilgisizlik ve eksik yönlendirme olduğuna değinen Sayın, "Çocuk nereden başlayacağını bilmiyor. Çok önemli bir örnek vermek istiyorum, 5 yıl önce tıp fakültesine kayıt yaptırıp 2. seneye geçebilen öğrenci sayısı sadece bir kişiydi. İlk yıl tutunamayanlar tıp fakültesine veda ediyor. Şimdi ise 10'dan fazla öğrencimiz var tıp fakültesine devam eden. 200'e yakın öğrencimiz tıp fakültesine kayıt yaptırıyor her yıl fakat devam edebilenlerin sayısı bir veya ikide kalıyordu. Şimdi ise bu sayı her yıl artıyor. Şu an hastaneye gittiğinizde sizi bir Türk doktorun muayene etme ihtimali bundan 5-10 yıl öncesine göre çok yüksek." bilgisini paylaştı.
Strazburg ve çevresindeki kasabalarda benzer forum ve yönlendirme toplantılarını düzenlemeye devam edeceklerini kaydeden Sayın, şöyle devam etti:
"Başaranların sayısı çok çok azdı şimdiye kadar. Toplumumuzda üniversite okuyan çocuk oranı yüzde 5 ve yüzde 10 arasında. Gençlerin yüzde doksanını liseden sonra kaybediyoruz. İstemedikleri veya mecbur oldukları işleri yaparak, ilgisiz meslekleri sürdürüyorlar. Bu sorunları kendimiz bizzat yaşadığımız için bazı arkadaşlara psikolojik destek, manevi yardımlarda bulunduk, bazılarını da ciddi anlamda oturup planlı bir şekilde çalışarak başarıya ulaştırdık. Son yıllarda Fransa'da büyüyen ve güçlenen bir Türkiye göçmeni kesimi mevcut. Bu gelişmenin eğitime ve toplumun her alanına yansıması gerekiyor. Bunu sağlamak için de kolej ve liselerde okuyan kardeşlerimize ulaşıp destek vereceğiz, ailelerle ise istedikleri anda danışma ve yönlendirme açısından tecrübelerimizi paylaşacağız."
Foruma Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar, UETD Alsace Bölge Başkanı İrfan Duman, Strazburg ve çevresinde görev yapan Türkçe öğretmenleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.