Haberler

Su Kuşları Azalıyor, Göller Alarm Veriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Urhan, kentteki su kuşu türü ve sayısında uzun dönemde önemli oranda azalma olduğunu söyledi.

Denizli'de Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan, kentteki su kuşu türü ve sayısında uzun dönemde önemli oranda azalma olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Urhan, Denizli'de kış ortası su kuşu sayımı yaptıklarını, özellikle Acıgöl'de flamingo sayısının önemli oranda azaldığını belirterek, önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5'inci Bölge Denizli İl Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında,Denizli'de iki gün sulak alanlarda kış ortası su kuşu sayımı yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Urhan, sayıma Pamukkale Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu ile Doğa Koruma ve Milli Parklar personelinin katıldığını belirtti. Işıklı Gölü, Acıgöl ve Beylerli Gölü'nde gerçekleştirilen sayımlar sonucu 31 farklı türden 52 bin kuşun sayıldığını kaydeden Prof. Dr. Urhan, elde edilen verilerin Bakanlığa gönderildiğini, sonuçların bakanlık tarafından Türkiye genelinde rapor haline getirileceğini söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu'nun danışmanlığını da yürüten Prof. Dr. Urhan, sayım sonucunda 15- 20 yıllık verilere bakıldığında su kuşu ve türlerinin sayısının oldukça az olduğunu söyledi. Prof. Dr. Urhan, "İki günde 31 farklı türden yaklaşık 52 bin kuş sayıldı. Kimilerine bu sayı çok fazla gelse de, bu sayının türlere göre dağılımına ve son 15- 20 yıllık sürece baktığımızda kış ayları için tür ve kuş sayısı oldukça azdır" dedi.

'ACIGÖL'DE SONA YAKLAŞILIYOR'

Çardak İlçesi'ndeki Acıgöl'ün alarm verdiğirne dikkati çeken Prof. Dr. Urhan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Göl suyunda endüstriyel kullanım, azalan yağışlara bağlı kuraklık, gölden su çekilmesi, yasak olmasına rağmen avcılık faaliyetleri, göl çevresindeki hayvancılık faaliyetleri ve kuşların yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve tüm bunlara ek olarak küresel iklim değişikliği nedeniyle Acıgöl giderek acı sona yaklaşmaktadır. Flamingoların önemli kışlama alanlarından birisi olan Acıgöl'de bu sayımlarda sadece 76 flamingonun görülmüş olması hem üzücü, hem korkutucudur. 1991 yılında flamingoların Acıgöl'de üreme kaydı vardır. Şimdilerde ise bırakın üremeyi kışlamak için bile bu gölün daha az tercih edilmesi, birtakım ciddi önlemlerin alınması ve kuşların bu alanı daha az tercih etmesine sebep olan sorunların çözülmesi için ciddi adımlar atılması gerektiğini göstermektedir."

'BAZI TÜRLER HİÇ GÖRÜLMEDİ'

Beylerli Gölü'nde ise kış mevsiminde olunmasına rağmen neredeyse hiç su kalmadığını belirten Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Urhan şöyle konuştu:

"Bir zamanlar binlerce kuşun tercih ettiği bu alanda, bu yıl sadece 150 civarında su kuşu görülebilmiştir. Işıklı Gölü'ndeki en ciddi problemler usulsüz ve kaçak avcılık, suyun kirlenmesi, besin kaynaklarının ve özellikle balık miktarının azalmasıdır. Bazı türlerin bu alanı çok daha fazla tercih etmesi, bu sayımlarda hiç görülmeyen Ak pelikan, tepeli pelikan, pasbaşpatka, tepeli patka ve sayıları geçen yıllara oranla ciddi şekilde azalmış olan bazı ördek türleri bu durumun bir göstergesidir."

Prof. Dr. Urhan, sayımlar sırasında Işıklı Gölü'nde avcılar tarafından vurulmuş yaralı bir şahin de bulduklarını, tedavisinin yapılması için Denizli Sokak Hayvanları Kliniği'ne teslim ettiklerini aktardı. - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Pamukkale Üniversitesi Beylerli Denizli Acıgöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title