Haberler

Suçtan Aranmışlar da Okulda Çalışamayacak

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çeşitli Suçlardan Haklarında Kovuşturma Yapılmış Kişilerin Okul Kantin ve Servislerinde Çalışmalarıyla İlgili Bir Açıklama Yaptı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çeşitli suçlardan haklarında kovuşturma yapılmış kişilerin okul kantin ve servislerinde çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Hukuki süreç bitmeden kimsenin ‘mahkûm’ ilan edilemeyeceğinin altını çizen Çubukçu, buna rağmen, suçtan arananların da okullarda çalışamaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını beliritti.

MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul’daki okullarda kantin ve servis gibi noktalarda çalışan ve suçtan arananların tespitinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma olduğunu vurgulayarak, “Aynı çalışmayı tüm Türkiye’de yapacağız. Bu kişiler çalışmalarına devam etmeyecek” dedi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ile imzalanan bir protokol çerçevesinde, okullarda çalışan ve “suçtan arananların” tespitini yaptıklarını aktaran Çubukçu şunları söyledi: “Okullarımızda kurum dışı çalışan bu gruplara yönelik olarak ihaleler verilmeden önce sabıka kaydı istenir. Çoğu durumlarda da hüküm giymese de bazı kişiler bazı suçlardan aranıyor. Bunlar içerisinde hırsızlık gibi koşullar da olabilir.”

‘Daha titiz olmalıyız’

“Bir hukukçu olarak, bir kişinin hakkında verilmiş bir mahkûmiyet kararı olmadan suçlanmasını doğru bulmam. Bu kişilerin hiçbiri bir suçtan mahkûm olmuş kişiler değildir. Ama arandıkları ya da yargılandıkları suçlar, nitelik itibariyle çocukların daha yüksek derece korunmasından hareketle daha titiz davranmamızı gerekli kılıyor. Altını çiziyorum bu çalışmayı biz yaptık. Bu gösterdiğimiz hassasiyetin örneği. Okullarımız çocuklarımız için en güvenli yerler olmalı. Girip çıkan herkes açısından onlara zarar verecek bir unsurun bulunmaması gerekiyor.”

Biz onay vereceğiz

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, konuyla ilgili, “İhale şartnamelerine hüküm koyduracağız. Onayımızı almayanlar işe alınmayacak” dedi. Güler, konuyla ilgili şunları söyledi: “233 kişiyle ilgili çeşitli arama kaydı ve suçlarla ilgili tespitler oldu. Okul kantinlerinde çalışması uygun görülmeyecek kişilerle ilgili okul idarelerine gerekli uyarılar yapıldı. Okul aile birlikleri okul yönetimlerive ilçe milli eğitim müdürlüklerinin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.”

Gelirleri incelensin

ESKİ İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, İstanbul’daki okul kantinlerinde günlük hasılatın 1,5 milyon TL’yi bulduğunu söyleyerek, “Maddi boyutları da araştırılmalı” dedi. Özer’in, üç yıl önce okul yaptırmak üzere toplanan paralara el koymakla suçladığı Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu ise, Güngören’de tahsis edilen araziye, belediyeler arasındaki çatışma  nedeniyle ruhsat alamadıklarını söyledi.

Nuran ÇAKMAKÇI

Denetleme yetersiz

EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası Genel Sekreteri Halil Etyemez, kantinlerin yasal boşluklar ve denetim yetersizliğinden dolayı eğitim çalışanları ve öğrencilerin sağlığını tehdit ettiğini savundu. Etyemez, şuna dikkat çekti: “Kantinlerin işletme veya ihale ile kiraya verilmesi, okul gelirlerini artırıyor. Ancak bu insan sağlığı açısından riskleri getiriyor. Kantinlerin, daha sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler hemen yapılmalı.”

GBT’lere bakılacak

İSTANBUL Kantinciler Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu da şunları söyledi: “Haberin çıkmasının ardından bu arkadaşların hepsinin adli sicilini tekrar çıkarttık. Herhangi bir suç görünmüyor. Bundan sonra GBT’lerinin çıkarılması için çalışma yapacağız. 1800 kantin işletmecisinden 23’ünün GBT’si bozuk çıkıyor. Bu 23 arkadaşımızın da suçu yüz kızartıcı değil. Bu kişilerin adli sicilleri temiz”.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title