Sudan'daki Olaylar
Sudan'ın başkenti Hartum'daki bazı batılı ülkelerin büyükelçileri, Darfur bölgesinde yaşanan çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu.
Sudan'ın başkenti Hartum'daki bazı batılı ülkelerin büyükelçileri, Darfur bölgesinde yaşanan çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 5 daimi üyesi ile AB üyesi ülkeler tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Son dönemde meydana gelen şiddet olayları, çatışmalara son verilmesi ve sürdürülebilir barışın sağlanacağı siyasi müzakerelerin başlamasının gerekliliğini ortaya koymuştur." ifadesine yer verildi.
Tarafların, Birleşmiş Milletler (BM)-Afrika Birliği Ortak Barış Gücü (UNAMID) ile tam işbirliği içinde olmaya, insani yardım örgütlerinin güvenli bir şekilde ve hiçbir engelle karşılaşmadan Darfur'a ulaşması ve oradaki insanların ihtiyaçlarının karşılanması için ortam sağlamaya çağrıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
" Sudan'daki çatışmalar askeri yollarla çözülemez. Askeri çözümler sivil halk için yıkımdan başka bir şey getirmez. Bu nedenle tüm tarafları soğukkanlı olmaya, askeri eylemlere son vermeye, tek taraflı ilan edilen ateşkese geri dönmeye ve çatışmaların en kısa zamanda sona ermesi için bir anlaşmaya varmaya çağırıyoruz. Tüm tarafların, uluslararası insani kanunlara özellikle de savaş esirlerine insanca muamele edilmesi ve sivillerden intikam almaktan kaçınılmasıyla ilgili olanlarına uyması gerekiyor."
Kuzey Darfur eyaletinde geçen pazar isyancı güçlerle hükümet güçleri arasında çatışmalar yeniden alevlenmişti. Hükümet, 15 Ocak'ta Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerindeki silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkesin 6 ay daha uzatılmasına karar vermişti.
Darfur bölgesinde, 2003 yılından bu yana hükümete karşı silahlı mücadele veren yönetim karşıtı Adalet ve Eşitlik Hareketi ile Sudan Kurtuluş Hareketi, 3 Mayıs'ta tek taraflı olarak 6 ay ateşkes kararı almıştı.