Sudanlı Yetimler "Balık Tutmasını" Öğrenecek
RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, Darfur'da açtığı Meslek Edindirme Merkezi ile Sudanlı yetimlere, hemşirelik, ebelik, ayakkabıcılık, kaynakçılık ve tornacılık eğitimi verece...
ABDULLAH DOĞAN - RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği (RİDA-DER), Sudan Darfur'da açtığı Meslek Edindirme Merkeziyle, Birleşmiş Milletler (BM) kamplarında yaşayan yetimlere hemşirelik, ebelik, ayakkabıcılık, kaynakçılık ve tornacılık eğitimi verecek.
Yoksulluğun ve açlığın hüküm sürdüğü topraklarda çocuk olmanın zorluğunu yaşayan yetimler, RİDA'nın Meslek Edindirme Merkeziyle meslek sahibi olabilecek.
RİDA-DER Başkanı Mehmet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan'ın Darfur bölgesinde, yetim çocuklara yönelik eğitim faailiyetleri yürüttüklerini söyledi.
Afrikada "Yetim Projesi" başlattıklarını aktaran Şahin, proje kapsamında yetimlerin gıda ve kıyafet ihtiyacını karşıladıklarını dile getirdi. Şahin, Sudan'da yetimhane ve eğitim merkezinin yanı sıra aşevi faaliyetlerinin de bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sudan ve Somali'de, proje kapsamında yaklaşık 3 bin yetime hizmet veriyoruz. Amacımız; fuhuş, organ mafyası ve misyonerlerin kıskacındaki Afrikalı yetim çocukları kurtarmak. Hayırsever vatandaşların desteğiyle yürüttüğümüz çalışmalardan biri de aşevimiz. Günlük 2 binden fazla yetim öğrenci ve Kur'an kursunda okuyan 350 hafız adayına mobil ekibimiz tarafından yemek servis edilmektedir. Bu faaliyetler Afrika ülkelerinde Türkiye'nin prestijini artıyor. Türk halkının desteğiyle orada çalışmalarımız sürüyor."
Açlık, kuraklık ve iç savaşın Sudan'da on binlerce çocuğu yetim bıraktığını belirten Şahin, "Hayal ettikleri dünya ile yaşadıkları hayatın arasında büyük farklar olan Afrikanın yetimlerine sahip çıkıyoruz" dedi.
"Ayakkabıcılık kursunun ilk meyvelerini aldık"
Sudan'da açlık ve yoksullukla pençeleşen yetim çocuklara el uzattıklarını vurgulayan Mehmet Şahin, şöyle konuştu:
"Onlara kendi ayakları üzerinde durabilecek, kendi geçimleri kazanmalarını sağlayacak mesleki bilgi vermeyi düşündük. Bu maksatla, bünyesinde yatakhane, imalathane, mescit, etüt salonu ve misafirhanesi bulunan külliye niteliğindeki merkezimizi yapmaya karar verdik. Yapımını kısa sürede tamamladığımız bu merkezde, Osmanlı esnaf geleneği olan 'ahilik' geleneğine uygun eğitim vereceğiz. Konunun uzmanı arkadaşlarımız yetimlerimize, başta hemşirelik, ebelik, ayakkabıcılık, kaynakçılık ve tornacılık gibi meslekler öğretecek. Sudan Darfur'da açtığımız Meslek Edindirme Merkezi'nde, mesleki eğitimin yanında üretim de gerçekleştirilecek. Şu anda faaliyete geçen ayakkabıcık kursunun ilk meyvelerini aldık. Orada üretilen ayakkabı örneklerinden getirdik. Yöreye uygun modellerin üretimine başlandı. Aynı zamanda kaynak ve torna üzerine vereceğimiz eğitimle kuyu tamirciliği de yapılmış olacak. Çünkü o bölgede su kuyuları çok önemli. Atıl, kullanılamayan çok sayıda kuyu var. Tamir edilmesi gerekiyor. Bu anlamda büyük eksikliği gidermiş olacağız."
Eğitim Merkezine, kamplarda yaşayan yetimlerden kursiyerlerin seçileceğini anlatan Şahin, kursun eğitim süresinin 6 ay olarak belirlendiğini sözlerine ekledi. - Konya