Süleymaniye'de 4'üncü Uluslararası Bilim Konferansı
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, üniversiteler arasında diyalog kurarak dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin coğrafyadaki birlikte yaşam kültürünü güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, üniversiteler arasında diyalog kurarak dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin coğrafyadaki birlikte yaşam kültürünü güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Başkan Azizoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki İnsani Gelişim Üniversitesinin düzenlediği "4'üncü Uluslararası Bilim Konferansı'na" katıldı.
Azizoğlu, burada IUC'un önemine ve misyonuna dair bir konuşma yaptı. Konseyin 2010 yılında kurulduğunu hatırlatan Azizoğlu, "Kuruluş amacımız özellikle coğrafyamızda yüksek eğitim alanında küresel bir kardeşliğin tesis edilmesi, projeler ve öğrenci değişimi sayesinde birlikte yaşam kültürünü güçlendirmektir." dedi.
Konseyin 7 üye ile kurulduğunu da belirten Azizoğlu, " Türkiye, Irak, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan gibi ülkelerden ortaklaşa bir kurul kurduk. Bu bağlamda Kürt ve Irak'ın diğer bölgelerindeki üniversiteler de konseyimize üye oldu. Bunun yanında 100'den fazla üniversite rektörü konseyimizde aktif faaliyet gösteriyor." diye konuştu.
"Uluslararası Üniversiteler Konseyinin amacı, komşu ülkelerle güçlü toplumsal bir bağ kurmaktır" diyen Azizoğlu, şunları ifade etti:
" Türkiye, Irak, Suriye ve İran ile ortak bir coğrafik sistem üzerinden din, dil ve ırkı ne olursa olsun akademisyenler aracılığıyla birlikte yaşam kültürünü güçlendirmeye çalışıyoruz. Irak ve Türkiye arasında, özellikle altını çizmek istiyorum IKBY-Türkiye arasındaki ilişkiyi her alanda olduğu gibi diplomasi ve ticaretin yanı sıra akademide de güzel diyaloglar kurarak daha ileriye götürmeyi hedefliyoruz."
Bu coğrafyadaki farklı kimliklerin birlikte yaşamak zorunda olduğunu vurgulayan Azizoğlu sözlerini şöyle tamamladı:
"Bizler bu coğrafyanın ortak paydasıyız. Burada doğup büyüdüğümüz gibi bu coğrafyada da yaşamak zorundayız. Bunun için de bölgedeki üniversiteler arasında çok güçlü ve sağlıklı entegrasyon yaratmamız lazım. Bu entegrasyon siyasi, diplomat ve akademisyenlere örnek teşkil etmelidir. Bu coğrafyadaki üniversiteler arasında çok sağlıklı diyaloglar kurmamız lazım. Üniversiteler arasındaki ilişkiler toplumun tüm katmanlarını etkiler."