Haberler

Sultan Et, 40. Yılında Yüzde 50 Büyüyecek

Güncelleme:
Abone Ol

Mustafa Bılıkçı, 2013 yılının ilk 5 ayında yüzde 40'lık bir büyüme elde ettiklerini belirterek, bu yıl için büyüme hedeflerinin yüzde 50 olduğunu açıkladı.

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, 2013 yılının ilk 5 ayında yüzde 40'lık bir büyüme elde ettiklerini belirterek, bu yıl için büyüme hedeflerinin yüzde 50 olduğunu açıkladı. Aynı zamanda Et Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı da olan Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarının Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin yürürlüğe girmesiyle hiçbir değişkenlik göstermediği söyleyerek, "Şuan da ise piyasa seyirlerine göre et fiyatlarında herhangi bir artış beklenmemektedir" dedi.

Sultan Et ve ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, bugün Sultan Et'in Ankara Hasanoğlan'daki fabrikasında bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Bılıkçı, 5 Mart 2013'de yürürlüğe giren Et ve Et Ürünleri Tebliği ile piyasa şartlarının düzelmesinin satışlarına olumlu yansıdığını ifade ederek, "2012 yılının ilk beş ayını kıyasladığımızda 2013 yılının ilk beş ayında yüzde 40'lık bir büyüme elde etmiş bulunuyoruz. Gelişen piyasa şartları çerçevesinde 2013 yılı büyüme hedefimiz yüzde 50" dedi.

Pazar payını yüzde 10'a çıkaracağız

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Türkiye'de 2012 yılında toplam 200 bin ton şarküteri ürünü üretildiğini söyleyerek Sultan Et'in şu pazar payının yüzde 5 seviyelerinde olduğunu, 5 yıl içerisinde yüzde 7'ye, 2023 yılında ise yüzde 10'a yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Ürünlerimiz KKTC'deki raflarda olacak

Sultan Et olarak ihracat yapmayı istediklerini ancak şuandaki mevcut yasalar nedeniyle Avrupa'ya ihracat yapamadıklarını belirten Mustafa Bılıkçı, şunları söyledi: "Avrupa dışındaki ülkelere ihracat yapabiliriz fakat bunun için de et fiyatlarının dünyadaki et fiyatlarıyla rekabet edebilecek seviyeye gelmesi gerekir. Şuanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Kısa bir süre içerisinde KKTC'de ürünlerimizi raflarda göreceğimize inanıyoruz."

Şarküteri ürünleri için yeni tesis

Mustafa Bılıkçı, fabrikalarının şuanda sucuk-pastırma ve kavurma gibi geleneksel ürünlerde yüzde 70 kapasite ile çalıştığını belirterek, "Binamızın yan alanında bulunan kısma ek bir bina yapmayı düşünüyoruz. Bu binada pişirme fırınları, ekstra klimatik odalar, soğuk hava depoları, paketleme üniteleri koyacağız. Ayrıca 2010 yılında Ankara – Temelli'deki Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nden 30 bin metrekarelik bir alan almıştık. Bu alanda ilerleyen zamanlarda şarküteri ürünleri üretiminin yapılacağı bir tesis kurmayı da hedefliyoruz" diye konuştu.

Hayvan çiftliği kuracak

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Bılıkçı, 2010 yılı başlangıcında et ithalatı açılmadan önce et fiyatlarında oldukça yükselme yaşandığını anımsatarak, şöyle konuştu: "İthal et açılmasaydı kesim için çok fazla hayvan tedariği sağlanamayacaktı. Şuan için et fiyatlarında yükselme ve dalgalanma yok. Ama yine de Sultan Et olarak böyle durumları rahat aşabilmek ve tam entegre olabilmek için hayvan çiftliği kurmayı planlamaktayız. Bu sayede elimizde istediğimiz hayvan türleri bulundurabileceğiz ve buna göre kesim yapabileceğiz. "

İthalat azaldı ihracat başladı

Aynı zamanda ETBİR Başkanı olan Mustafa Bılıkçı, Türkiye'de et fiyatlarının aşırı yükselmesi nedeniyle 2010 yılında et ithaline başlandığı ve aradan geçen dönemde Türkiye'nin bu ithalat için ödediği rakamın 3 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Bılıkçı, "Aynı dönemde 600 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 2,5 milyon civarında küçükbaş canlı hayvan ve yaklaşık 150 bin ton kırmızı et ithal edildi. Son dönemde ithalatın hızı azalırken, stoklardaki et miktarının ve canlı hayvan sayısının artması üreticileri ihracata yönlendirmeye başladı. Özel sektör şu anda Katar'a ihracat yaparken, bakanlık yetkilileri Irak'tan 2 bin damızlık hayvan talebi geldiği bilgisini verdi. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus ve Cezayir'le de anlaşma aşamasına gelinmiş bulunuyor" şeklinde konuştu.

Tebliğin sektöre etkileri

Mustafa Bılıkçı, tebliğ ile birlikte sektörde yüzde 40'lık bir büyüme gerçekleştiğini açıkladı. Tebliğden önce çıkan haberler ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ile tüketicilerde büyük bir güvensizlik oluştuğunu anlatan Bılıkçı, "Yayınlanan yeni tebliğ ile birlikte tüketicide güven oluşmuştur ve biz üreticilere olumlu yansımaktadır. Ayrıca şarküteri grubunda özellikle sucuk ürününe dışarıdan takviye proteinin eklenmesinin yasaklanması tüketicide güven oluşturmaya başladı" diye konuştu.

Tebliğe göre üritelen yeni şarküteri ürünlerinin etiketlenmesi konusunda yaşanan aksaklıkların giderilmesi için bakanlığın 10 Haziran 2013'e kadar verdiği sürenin dolduğunu anlatan Mustafa Bılıkçı, şöyle devam etti: "Sektördeki sanayicilerimiz bu süreyi değerlendirerek etiketlerini mevzuata uygun hale getirdiler. 10 Haziran'dan itibaren tebliğ gerekleri tam olarak yerine getirilmiş ürünler raflarda yerini alırken, haksız rekabetin önlenmesi için ürün denetimlerin periyodik aralıklarla sağlıklı yürümesi ve tüm teknik bilgilerle donatılmış personellerce yapılması önem taşıyor.

Öte yandan Gıda Katkı Maddeleri Tebliği'nde yapılan yeni düzenleme hazırlıkları tamamlanmak üzere. Bunun da yayınlanmasını bekliyoruz. Katkı Maddeleri Tebliği'nin et mamülleri üretimiyle de ilgisi olacak. Bu tebliğ gerekleri et mamüllerini de bağlayacak. Beklentimiz sağlıklı ve periyodik denetimlerle, raflardan alınan numunelerin katkı ve karışım yönünden sistem oturana kadar düzenli incelenmesidir."

Et üretimi arttı

ETBİR Başkanı Bılıkçı, kırmızı et üretiminin 2012 yılının ilk çeyreğinde toplam 171 bin 465 ton olduğunu, 2013'ün ilk çeyreğinde ise toplam 208 bin 597 ton kırmızı et üretimi gerçekleştiği ifade ederek, "Bunun 180 bin 764 tonu sığır eti, 19 bin 930 tonu ise koyun eti üretimi. Bu rakamlar geçen yılın aynı dönemine göre toplam kırmızı et üretiminde yüzde 21,7 oranında artışa tekabül ediyor. Sığır etinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7, koyun etinde yüzde 15 oranında artış söz konusu" dedi.

Türkiye'de ithalat dönemiyle birlikte besilik hayvan yatırımlarının arttığını anlatan Mustafa Bılıkçı, "Yeni işletmeler kurulmaya devam etmişti. Öngörümüz 2012 yılından itibaren bu yatırımların geri dönüşlerinin alınmaya başladığı ve üretimin orta vadede kendimize yeter hale geleceği yönündeydi. Üretimdeki artış bu yatırımların geri dönüşlerinin başlamasından kaynaklıdır" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hasanoğlan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title