Sultan Iı. Abdülhamid Han Portreleri" Sergisi
Darülaceze'nin 119'uncu yaşı dolayısıyla ressam İsmail Acar ve kurum sakinlerinin birlikte yaptığı eserler izlenime sunuldu Segide 9 parçadan oluşan 2. Abdülhamid Han'ın yağlı boya portresi, dikkati çeken tablolar arasında yer aldı Abdülhamid Han'ın torunu Osmanoğlu: "Bugün Bab ı Şefkat kapısındayız.
Darülaceze'nin 119'uncu yaşı dolayısıyla ressam İsmail Acar ve kurum sakinlerinin birlikte yaptığı eserlerin yer aldığı "Sultan II. Abdülhamid Han Portreleri" sergisi, törenle açıldı.
Okmeydanı'ndaki Darülaceze Başkanlığı'nda gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Darülaceze'nin 119. yılında Sultan Abdülhamid Han'ı yürekten anmak istediğini söyledi.
Mutlu, Osmanlı İmparatorluğu'nun zor dönemlerde de insanlara şefkat elini uzattığını belirterek, şöyle devam etti:
"Abdülhamid Han bu müesseseyi kurarken insana hizmet noktasından hareket etti ve insanı kucakladı. İçerisinde havrası, kilisesi ve camisi bulunan, bütün insanları kucaklayacak, onlara şefkat dağıtacak ve sahiplenecek bir müesseseyi tesis etti. Bugün dünyada yaşanan yürek burkan dramlara hep beraber şahit oluyoruz. İnsanlık, tarihinden alması gereken yoğun dersi idrak etmeksizin bugün birbirini kırmak ve üzmekle meşgul. Bu müessese, nasıl insana hizmet edilmesi gerektiğini gösteriyor. Buradan bizim dünyaya vereceğimiz ibretlik mesajlar var. Sergide, Darülaceze sakinleriyle beraber yapılan Sultan Abdülhamid Han tablosunu hep beraber gördük. Abdülhamid Han, bizlerden de gurur duyulacak şeyler yapılmasını istiyordur."
Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan da şefkat arayanların şefkat bulduğu tarihi bir kurumda bulunduklarını ifade ederek, "Şefkat padişahı olan Sultan Abdülhamid Han'ın savaş döneminde, imkanların az olduğu zamanda, kendi özel eşyalarını satışa çıkararak kurduğu bu müessesede tam 71 bin insan hizmet aldı. 71 bin insana 50 bin insan hizmet ederken, 100 binden fazla insan da emeği ve bağışlarıyla bu müesseseye katkıda bulundu. Abdülhamid Han'a şükranlarımızı sunuyoruz. Ressam İsmail Acar'a da bu serginin açılışından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Abdülhamid Han'ın torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da sergiyi gezdiğini ve çok heyecanlandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bugün Bab-ı Şefkat kapısındayız. 119 sene önce dedem Abdülhamid Han, kurmuş olduğu böyle bir müesseseyi bize bıraktı. Dedemin bizlere ve dünyaya çok güzel şeyler bıraktığına inanıyorum. Çünkü biliyorum ki dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Hakikaten buraya geldiğim zaman çok heyecanlanıyorum. Burası çok önemli bir yer. Bab-ı Şefkat kapısı... Öyle bir kapı ki burası, tüm dünyaya göndereceğimiz haberlerden birisi."
"Darülaceze'den 20 kişinin 2. Abdülhamid Han'ın tablosunda fırça darbesi var"
Ressam İsmail Acar da Darülaceze'deki resim atölyesini canlandırarak 3 aylık bir çalışmayla sergilerini açtıklarını söyledi. Sergide Darülaceze sakinlerinin kendilerine ait eserlerle birlikte, 9 parçadan oluşan Abdülhamid Han'ın tablosunu hep birlikte yaptıklarını anlatan Acar, bu eseri kalıcı olarak Darülaceze'ye bırakacaklarını belirtti.
Darülaceze sakinleriyle beraber resim yapmanın çok anlamlı olduğuna dikkati çeken Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Darülaceze'nin kuruluşunun 119. yılı nedeniyle, Darülaceze'yi kuran 2. Abdülhamid'i serginin teması olarak ele aldık. Onunla birlikte herkes istediği temada çalışma özgürlüğüne de sahipti. Darülaceze'de bugüne kadar resim yapan ve resim yapmaya meyilli olan insanlara atölye oluşturduk. Bu atölyede resimler yaptık ve kalıcı eserler de ürettik. En önemlisi, 9 parçadan oluşan ve 240 x 180 cm boyutlarındaki 2. Abdülhamid'in yağlı boya tablosu oldu. Darülaceze'den 20 kişinin 2. Abdülhamid Han'ın tablosunda fırça darbesi var. Buradaki insanlar kendi elleriyle bu eseri yarattılar. Bu sergide toplam 30 eser sergiliyoruz. Sergideki eserler de satışa sunuluyor. Bu tabloların gelirleri Darülaceze'ye katkı sağlayacak. Sergimiz bir hafta açık kalacak."
"Abdülhamid Han'ın portresinde fırça darbelerim var"
Sergide eserleri bulunan Darülaceze sakinlerinden 64 yaşındaki Fikret Karabulut, resim yapmayı çok sevdiğini ve resim yaparak yaşama sevincini tekrar kazandığı söyledi.
Karabulut, 14 aydır Darülaceze'de bulunduğunu ve sergide 8 eserinin yer aldığını kaydederek, "Abdülhamid Han'ın portresinde fırça darbelerim var. Onun dışında kara kalem eserlerim de bulunuyor. Resim yaparak sağlık sorunlarımı yendim. Darülaceze'ye geldiğimde felç geçirmiştim. Tedavim devam ediyor ancak resim yapmak psikolojimi olumlu etkiledi. Sorunlarım kafamdan dağılıyor, negatif düşünceleri atıyorum" diye konuştu.
Serginin açılışının ardından Vali Mutlu, Darülaceze Başkanı Bayhan, Osmanoğlu ve ressam İsmail Acar, Darülaceze sakinleriyle sergiyi gezdi. - İstanbul