Sultanahmet'te Ölen Almanlar İstanbul Aşkıyla İstanbul Gelmiş
Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısında 10 Almanya vatandaşının hayatını kaybetmesi Almanya'yı yasa boğarken, ölenlerin yakınları gizemli ve tarihi olması nedeniyle İstanbul aşkıyla Türkiye'ye geldiklerini anlattı.
İstanbul'da terör saldırısında yaşamını yitiren Berlinli Adolf Jürgen Glorius'un komşusu, "İstanbul aşkıyla gittiler. Giderken tadını çıkarın diye vedalaştık" dedi. Rudiger Karl ve Marianne Faber çifti ise Sultanahmet Camisi ve Ayasofya'yı görecekleri için heyecanlı olduklarını söylüyordu.
Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısında 10 Almanya vatandaşının hayatını kaybetmesi Almanya'yı yasa boğarken, ölenlerin yakınları gizemli ve tarihi olması nedeniyle İstanbul aşkıyla Türkiye'ye geldiklerini anlattı:
Berlinli 70 yaşındaki Adolf Jürgen Glorius saldırıda hayatını kaybetti, 64 yaşındaki karısı Birgit Glorius yaralandı. Glorius çiftinin komşusu gözyaşları içinde şunları anlattı: "İstanbul'u çok görmek istiyorlardı. İstanbul aşkıyla rezervasyon yaptılar. Vedalaşırken, 'Tadını çıkarın' dedim. Olayın olduğu günün akşamı İstanbul'dan Dubai'ye geçeceklerdi. Korkunç bir şey. Halen inanamıyorum."
Berlin yakınlarındaki Falkensee'de yaşayan 71 yaşındaki Rüdiger Karl ve 73 Marianne Faber çifti saldırıda hayatını kaybetti. Falkensee futbol kulübünün aktif üyesi olan çift, tam bir İstanbul hayranıydı. Çift, 'Blaue Moschee' dedikleri Sultanahmet Camisi, Ayasofya gibi tarihi güzellikleri görecekleri için seviniyordu. Kasap emeklisi olan çift, Berlin'in bahçeli banliyölerinden birinde yaşıyordu. Yılda iki kez yurtdışı seyahatine çıkıyorlardı. Ölüm haberi üzerine yaşadıkları Falkensee'de bayraklar yarıya indirildi.
Rudolf (61) ve Hiltrud K. (59) çifti de Mainz'da bahçeli bir evde yaşıyordu. Muhasebeci olan Hiltrud K.'nın iş arkadaşı şöyle dedi: "Çok güvenilir bir dosttular. Tatil öncesi vedalaştık. Kendilerine güzel bir tatil diledim. Rudolf müteahhitti. Çok çekici ve gizemli gördükleri İstanbul seyahati için çok seviniyorlardı."
Saksonya Eyaleti'nden terör kurbanı Frank D.'nin komşususu ise "Yaşam dolu bir insandı. Öğretmen emeklisiydi. İstanbul rüyasıydı" diye kouştu.
Saldırıda ölen Hessen Eyaleti'nden Rüdiger B.'nin karısı Uschi B. ise ağır yaralılar arasında.
ALMANYA'DA YAS
Başkent Berlin'de resmi kurumlarda bayraklar yarıya indirildi ve yas ilan edildi. Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller, "Güzel bir seyahat insanlar için ölüm, acı ve matemle bitti. Acımız büyük. Ama terörün bizim yaşamımızı belirlemesine izin vermeyeceğiz. Kardeş kent İstanbul'la dayanışma içindeyiz" dedi.
ORTAK ACI
Sultanahmet'te saldırının meydana geldiği alana dün gün boyunca yerli ve yabancı ziyaretçiler karanfil bıraktı. Sultanahmet esnafı ise patlamanın olduğu yere Türk Milli Takımı ve Alman takımlarının atkılarını astı. Belediye ekipleri alanı su ve sabunla temizledi. Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko ise Vatikan'daki Nervi Salonu'nda binlerce inananla bir araya geldiği geleneksel çarşamba Genel Kabul Günü'nde saldırıda hayatını kaybedenler için dua etti. Papa Françesko, "Sizleri İstanbul'da meydana gelen saldırının kurbanları için dua etmeye davet ediyorum" dedi.
REHBERİMİZ BİLİNÇLİ DAVRANDI
Alman turistleri Türkiye'ye getiren Tura Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner, saldırı sırasında Almanca 'Kaçın' diye bağırarak daha fazla can kaybı olmasını önleyen rehber Sibel Şatıroğlu'nun bilinçli davrandığını söyledi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'la yaralı turistleri ziyaret eden Öner, "Turistler 4 gündür İstanbul'daydı. Olayın olduğu gün son günleriydi. Sultanahmet civarını ziyaret ediyorlardı. O arada bu elim olay oldu. Rehberimiz çok bilinçli davranışıyla daha büyük bir kaybı önlemiş oldu. Hepimizin başı sağ olsun, söyleyecek bir şey bulamıyorum" diye konuştu.
TÜRK DEVLETİNE MİSİLLEME
Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı yazarı Patrick Cokburn, saldırıyla ilgili şu yorumu yaptı: "Saldırının olası bir nedeni, IŞİD'in Türk devletinin kendisine karşı alacağı bir önleme misillemede bulunacağı yönünde bir uyarı yapmak olabilir. Saldırı daha vahim katliamların habercisi olabilir."
YARDIM ÇOK ÇABUK GELDİ
Terör saldırısından kurtulan Alman turist Robert Heim olayda yaralanan eşinin tedavi gördüğü hastanede yaptığı açıklamada, yardım ekiplerinin olay yerine hızlı ulaştığını söyledi. Heim şunları anlattı: "Sabah kahvaltımızı yaptık. Otobüse bindik. Herkes çok neşeliydi. Arabadan iner inmez bomba patladı. Sadece büyük bir gürültü duydum. Yanımda bir kadın yaralandı. Yerde yatıyordu. Nefes alamıyordu. Acı çekiyordu. Elini tuttum ve yardım bekledim. Başka ne yapabilirdim ki? Ama yardım çok hızlı geldi. Hastanede bize iyi bakıyorlar. Bu her yerde olabilirdi, Almanya'da da başımıza gelebilirdi. Buna karşı hiç bir şey yapamıyoruz." Saldırının meydana geldiği alanı dün ziyaret eden Alman turist Gert Kiessling ise şöyle konuştu: "Saldırının olduğu yerin 200 metre ilerisindeki bir kafede oturuyordum. Büyük bir patlama sesi geldi. Dikilitaş'ın orada turist kafilelerinin olduğunu biliyordum. Oraya doğru yöneldim ancak polis geçişime izin vermedi. Daha sonra öğrendim ki benim gibi Alman olan arkadaşlarım hayatını kaybetmiş. Büyük üzüntü duyuyorum Bu tür terör saldırıları dünyanın en büyük problemi. Daha önce Paris'te ve dünyanın birçok kentinde de oldu. Ancak bu saldırılar ülkelerin kardeşliğini bozmayacak. Biz korkmuyoruz."(Kaynak: Hürriyet)