Sultanbeyli Belediyesi 15 Temmuz Direnişini Şiir Festivaline Taşıdı
Sultanbeyli Belediyesi 15 Temmuz direnişini, her yıl düzenlediği İstanbulensis Şiir Festivali’ne taşıdı.
Sultanbeyli Belediyesi 15 Temmuz direnişini, her yıl düzenlediği İstanbulensis Şiir Festivali'ne taşıdı. "Direniş ile Gelen Birliktelik ve Diriliş Ruhu" temasıyla bu yıl 5.'si düzenlenen festivali anlatan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "FETÖ'ye karşı ortaya koyulan bu destan, bize göre en güzel şiirle anlatılabilirdi. Acılarımızı, sevinçlerimizi mısralara döktüğümüz şiirin, bu sefer de destanımızı anlatmasını istedik" dedi.
Sultanbeyli Belediyesi, İstanbulensis Şiir Festivali'nin bu sene beşincisini düzenliyor. Adını Sultanbeyli sınırları içerisinde yetişen "İstanbulensis" çiçeğinden alan festivale bu sene de dünyanın farklı ülkelerinden şairler katılıyor. 20 ülkeden 50 söz ustasının şiirlerini seslendireceği festivalin bu sene de yoğun ilgi görmesi bekleniyor.
Festivalin bu yılki teması ise 15 Temmuz darbe girişim sırasında gösterilen direniş oldu. "Direniş ile Gelen Birliktelik ve Diriliş Ruhu" temasıyla düzenlenen festival, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Sultanbeyli'yi İstanbul'un giriş kapısı olarak gördüklerini vurgulayarak, "İstanbul fethi için önemli bir yeri olan Aydos kalesi, Sultanbeyli'de bulunuyor. Aydos geçmişin bir mirasıdır. Bizler istanbulensis çiçeği ile kalemizi geleceğe taşımak istiyoruz. Kalemizi restore ederek İstanbul kültür mirasına kazandırarak tarihe karşı olan sorumluluğumuz yerine getirmek istiyoruz" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl festivalin temasının "göç" olduğunu hatırlatan Keskin, "Filistinli ünlü şair Fatva Tukan'ın 'yurdumda ölmek bana yeter' dizesini çıkış olarak görmüştük. Su sene de 15 Temmuz işgal girişimine karşı koyarak, cennet vatanımızı hainlere teslim etmeyen, aziz milletimiz, bizlere ilham oldu. Bu seneki konseptimizi de direniş ve diriliş üzerine kurguladık. Aziz milletimizin 15 Temmuz'da gösterdiği destansı direnişi, bizler de şiir festivalimize taşıdık. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir kahramanlık örneği sergileyerek, yediden yetmişe cumhurbaşkanımızın, başkomutanımızın çağrısıyla sokaklara çıktık.
Küresel güçlerin taşeronu haline gelen FETÖ'ye karşı ortaya koyulan bu destan, bize göre en güzel şiirle anlatılabilirdi. Acılarımızı, sevinçlerimizi mısralara döktüğümüz şiirin, bu sefer de destanımızı anlatmasını istedik. Bu sebeple, Türkiye dahil, 20 ülkeden 50 katılımcı şair, yarından itibaren, 6 mayıs tarihine kadar direniş ve diriliş temalı şiirler seslendirecek. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yarın akşam galamızı yapacağız. Ardından şairlerimiz ilçemizin genelinde bulunan okullarda şiirlerini okuyacaklar. Öğrencilerimizle şairlerimizi buluşturacak ve öğrencilerimizin arasından yeni şairler çıkması için çaba harcayacağız.
Milletimizin ortaya koyduğu direnişi yeni kuşaklara aktarmalı ve onlarında milli ve manevi duygularla yetişmesi için çaba göstermeliyiz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Festival Komite Başkanı İskender Pala ise dünyada bu kadar acının yaşandığı bir dönemde şiirin ruhlara bir pencere açabileceğini belirterek, "Böyle maddi duyguların hüküm sürdüğü zamanda, şiirin gönül dünyasına hitap eden atmosferini teneffüs etmek güzelliktir. Şiirin has iklimine hoş geldiniz" diye konuştu.
İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da Sultanbeyli Belediyesi'nin son yıllarda düzenlediği kültür ve etkinliklere dikkat çekerek, "Bir şehri kimliğini inşa mı etmek istiyorsunuz. Bir şehrin algısını güzelleştirmek mi istiyorsunuz, işte bunun en önemli unsuru kültür, sanat edebiyat etkinliğidir. Yollar yıkılır, köprüler yıkılır, binalar göçer ama ruh ayakta kalır. Hatırladığım tüm şehirler kültürü ile tarihi ile hatırladığımız şehirlerdir" dedi.
3 Mayıs tarihinde şiirler "Diriliş" ruhuyla Lütfi Kırdar'dan yükselecek
Yerli ve yabancı şairlerin tanıtımıyla başlayacak olan galada Filistinli ünlü grup Le Trio Joubran konser verecek. Festivale 20 ülkeden 50 şair katılıyor. Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Lübnan'dan Refet Muhammed Reşid El-Mikati, Rusya'dan Meşbaşe İshak, Filistin'ten İbrahim Nasrallah, Meksika'dan Dolores Dorantes, Portekiz'den Rui Colas, Şili'den Monica Canulef, Azerbaycan'dan Humay Mahmudova, Arjantin'den Florancia Aisha Duranti, Kenya'dan Muhammed Eno, Fas'dan Ahmu El-Hasan El-Ahmedi, Mısır'dan Arif Kharki Abu Khudairi, Abdurrahman Yusuf El-Kardavi, Irak'tan Fevzi Kerim, Moğolistan'dan Leetiv Namdag Janchivin, Hollanda'dan Erik Lindner, Norveç'ten Ingrid Storholmen, Ukrayna'dan Vasyl Makhno, Macaristan'dan Krisztina Toth ve Slovenya'da Barbara Pogacnik katılımcılar arasında yer alıyor.
Türkiye'den ise festivale Cahit Koytak, Hüsrev Hatemi, Nurullah Genç, Cevdet Karal, İnci Okumuş, Mürsel Sönmez, İsmail Kılıçarslan, Mustafa Akar, Ali Ayçil, Zeynep Arkan, Şeref Akbaba, Metin Önal Mengüşoğlu, Celal Fedai, Hüseyin Akın,Hayriye Ünal, Ali Ural, Ayşe Sevim, Serdar Kacır, Yusuf Şahin, Hakan Arslanbenzer, İhsan Deniz, Ulaş Konuk, Ercan İriş, Kadir Ünal,Ahmet Şefik Vefa, Ahmet Akın, Hatice Ermiş Özdemir, Abdunnasır Doğru gibi isimler katılıyor. - İSTANBUL