Sultansazlığı'nda Sülük Toplayana 38 Bin 751 Lira Ceza
Kayseri'de Sultansazlığı Milli Parkı sınırlarındaki alanda, sülük topladıkları iddiasıyla 12 kişiye Çevre Kanunu'na muhalefet suçlamasıyla 38 bin 751'er lira ceza kesildi.
Kayseri Orman ve Su İşleri Müdürlüğünce, Develi ilçesine bağlı Çayırözü Mahallesi'nde Sultan Sazlığı Milli Parkı sınırları içinde sülük topladıkları ve bunu ranta çevirdikleri iddiasıyla 12 kişiye 38 bin 751'er lira olmak üzere toplam 465 bin 12 lira idari para cezası kesildi. Ceza kesilen köylülerden Hilmi Eken: "Buradaki çoğu insanın geçim kaynağı sülük. Zaten bu kadar cezayı ödeyecek paramız olsa sazlığa girip sülük tutmam. Devlet büyüklerimizden anlayış ve yardım istiyorum."
MİLLİ PARKL ALANI SINIRLARI İÇİNDE HAYVANLARIN AVLANMASI VE BİTKİLERİN TOPLANMASI YASAK
Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri, milli park alanı sınırlarında yer alan ve uluslararası öneme sahip sulak alanlarda her türlü hayvanın avlanmasının ve endemik bitkilerin toplanmasının yasak olduğunu belirtti. Yetkililer, Uluslararası Ramser Sözleşmesi kapsamındaki Sultansazlığı Milli Parkı'ndaki sülüklerin nadir görülen türlerden olduğunu ve doğal sit alanındaki doğal hayatın korunması bakımından bu canlıların büyük önem taşıdığını ifade etti. Yetkililer, Çevre Kanunu ve Sulak Alanlar Yönetmeliği hükümleri gereği doğal sit alanında avlandıkları belirlenen kişilere para cezası uygulandığını ve bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu hatırlattı.
KÖYLÜLERDEN UYGULAMAYA ELEŞTİRİ
Cezaya tepki gösteren köylülerden Ramazan Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin Sultansazlığı Milli Parkı'nın 200 metre yakınında olduğunu söyledi. Köy halkının yarıya yakınının sazlık alandan tuttukları sülüklerle geçimini sağladığını belirten Erol, son günlerde yüklü miktarda cezalarla karşılaştıklarını ifade etti. Kendisine de sazlık alanda sülük topladıkları gerekçesiyle 38 bin 751 lira para cezası verildiğini ifade eden Erol, "Biz buraya hayvanlarımızı alıp eve götürmek için geldiğimizde bile görevliler 'Av yapıyorsunuz, sülük tutuyorsunuz' diye fotoğraflarımızı çekiyor. Daha sonra bize 38-40 bin lira ceza geliyor. Ne kadar da itiraz etsek, mahkemeye gitsek sonuç alamıyoruz" dedi.
"BAŞKA İŞ İMKANI YOK Kİ"
Bölgenin önemini iyi bildiklerini anlatan Erol, "Sazlık alana 100-200 metre ileride köyümüz var. Başkaları gelse buraya zarar verse herkesten önce biz karşı çıkarız. Ufak tefek sebeplerden dolayı bu şekilde büyük bir ceza ödemeye anlam veremiyoruz. 3-5 lira değil ki 38 bin lira ceza. Benimle birlikte 12 kişiye ceza geldi" diye konuştu. Evini sülük tutarak geçindirmeye çalışanlar olduğunu aktarana Erol, "Günlük belki 50 lira 100 lira kazanıyorlar. Başka iş imkanı yok ki" dedi.
"BU KADAR CEZAYI ÖDEYECEK PARAMIZ OLSA SÜLÜK TUTMAZDIK"
Ceza kesilen köylülerden Hilmi Eken de Sultan Sazlığı'na dünyanın her yerinden ziyaretçilerin geldiğini ve turistlere özel turlar yaptırıldığını ama yıllardır yaşadıkları köylerinde cezaya maruz kaldıklarını savundu. Kendilerine verilen cezayı ödeme olanakları olmadığını dile getiren Eken, "Sultansazlığı'na Avrupa'nın insanı geliyor, onlara özel gezi turlar ayarlıyorlar. Onlara serbest de biz burada doğduk büyüdük bize neden yasak 'Burada benim sazlığım var onu sulamaya gittim, ondan dolayı bile ceza yazdılar. Sazlık alana indiğimizde potansiyel suçlu gibi görülüyoruz. Buradaki çoğu insanın geçim kaynağı sülük. Zaten bu kadar cezayı ödeyecek paramız olsa sazlığa girip sülük tutmam. Devlet büyüklerimizden anlayış ve yardım istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.