Sümela Manastırı'nda ayin -
Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 5 yıl önce ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda bugün yapılacak ayine katılacaklar, manastırın bulunduğu ören yerine geldi.
Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan ve 88 yıl aradan sonra ilk kez 5 yıl önce ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'nda bugün yapılacak ayine katılacaklar, manastırın bulunduğu ören yerine geldi.
Karadağ'ın eteğinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, Hristiyan aleminde " Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılacak.
Ayine katılacaklar, sabah saatlerinden itibaren konakladıkları Trabzon kent merkezi ve Maçka ilçesindeki otellerden ayrılarak minibüslerle tarihi Sümela Manastırı'nın yakınındaki yürüyüş yolunun başlangıcına kadar geldi.
Buradan sonra araç yolu olmadığı için yaklaşık 350 metrelik patika yolu takip ederek manastıra ulaşan ziyaretçiler, Trabzon Valiliğince verilen ziyaretçi giriş kartlarıyla içeri girdi. Ayrıca, ayine katılmak ya da ayini izlemek isteyenler de manastırın girişindeki bölümden 15 lira karşılığında bilet alıp manastıra girdi.
Ayini yönetecek Fener Rum Patriği Bartholomeos da manastıra geldi. Manastır yolunda kendisini kemençe çalarak karşılayan yöresel sanatçılarla bir süre sohbet eden Bartholomeos, yöresel sanatçılara birer zarf verdi. Bir yöresel sanatçı, Bartholomeos'a "Nasılsınız, gençleşmişsiniz" dedi. Yürüyüş yolunda, eski Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de Bartholomeos'a eşlik etti.
Aralarında Hristiyan din adamlarının da olduğu gözlenen ziyaretçilerin bazılarının, manastırda mum yakarak dua ettiği gözlendi.
Ayin nedeniyle manastır içinde ve dışında, Valilik, jandarma, özel güvenlik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile sağlık ekiplerince önlem alındı.
Öte yandan, ayini izlemek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin akreditasyon yaptırdığı öğrenildi.
-Fener Rum Patriği Bartholomeos ayine başladı
Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hristiyan Ortodokslarca yapılan ayin saat 10.30 itibarıyla başladı.
Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen giriş kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.
Ayini yönetecek Fener Rum Patriği Bartholomeos, dini giysilerini giydikten sonra ayinin yapılacağı alana geldi. Ziyaretçiler, daha sonra Bartholomeos yönetiminde ayine başladı.
Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde Valilik, özel güvenlik, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri görevlendirildi. Manastır alanında sağlık ekipleri de hazır bulunduruldu.
- Sümela Manastırı
Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor.
''Meryem Ana'' adına kurulan ve ''Sümela'' adını siyah anlamına gelen ''melas'' sözcüğünden aldığı rivayet edilen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. ''Sümela'' kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin ''siyah'' rengine de bağlanıyor.
Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ''Doğu ile Batı''nın (Iberia) hakimi imparator olarak gösterilmişti.
Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti.
Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla manastıra gelir sağlandı.
Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.
-"Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiyi candan kutluyoruz"
Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiyi candan kutluyoruz. Yoğun ve uzun siyasi yaşantısında halkın oyuyla seçildiği bu güzel makamda başarılı olmasını diliyorum" dedi.
Bartholomeos, Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayinde yaptığı konuşmada, 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimine değinerek, "Bu hafta devletimizin zirvesinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır" ifadesini kullandı.
İlk kez halk oyuyla seçilen 12. Cumhurbaşkanının ay sonunda göreve başlayacağını anımsatan Bartholomeos, "Yine 12 yıl sonra, yine bir başbakanımız görev alacak. Hep birlikte tarihi süreçlerden geçmekteyiz. Tüm bu gelişmelerin halkımıza hayırlı olmasını dileriz. Bu vesileyle seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiyi candan kutluyoruz. Yoğun ve uzun siyasi yaşantısında halkın oyuyla seçildiği bu güzel makamda başarılı olmasını diliyorum" diye konuştu.
Bartholomeos, ay sonunda görevi sona erecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de hizmetlerinden dolayı teşekkür edip, güzel bir gelecek diledi.
Bartholomeos, bu güzel mekanın, yüzyıllar boyunca milyonlarca inançlı insanın ibadet yeri olduğunu da ifade ederek, "Sümela adeta bu doğa harikası içinde kendisini korumuş ve bugünleri beklemiştir. Üzülerek tespit ediyoruz ki Sümela'nın kutsallığını, birgün önemini hatta inancımızı rencide edebileceğini düşünen bazı kişi veya gruplar, bu yönde uğraşı içindedir. Tarihi bilgiden, kültür mirası değerlerinden ve insan saygısından yoksun bu çevreler Sümela'ya zarar veremeyeceklerdir. Maçka ilçesinin bu nadide zirvesi, Türkiyeli, Yunanlı, Rus, Ukraynalı, Polanyalı, Gürcü ve milyonlarca Ortodoksun dualarını birleştirmektedir" dedi.
Bartholomeos, atalarının zor şartlarda inançlarını koruyabildiğini söyleyerek, "Bugün de yüz binlerce Hristiyan benzer şartlar yaşamaktadır. Orta Doğu'da ve Afrika'da her gün daha da artan din ve mezhep kavgaları insanlığı tedirgin etmektedir" diye konuştu.
-"Bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım"
Maddi ve ekonomik konularda çareler üretebilen insanlığın, maalesef sosyal din ve inanç konularında başarılı olamadığını öne süren Bartholomeos, şunları söyledi:
"Kutsal mekanda tüm siyasal taraflara, özellikle din adına temsil gücü olan önder ve yöneticilere çağrıda bulunuyoruz; gelin dünyamızı, bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım. Birbirimizi daha fazla tanıyalım ve sevelim. Fedakarlıklarda bulunalım, ödünler verelim, yeter ki genç insanlar, aileler, anneler ve babalar acılar çekmesin. Farklılıkları tanıyalım ve onları destekleyelim. Bugünkü ayinimizde ayrıca ülkemiz insanları ve komşumuz ülkelerde acı çeken, yerlerinden edilen halklar için dua ettik, inşallah dualarımız kabul olur."
Bartholomeos, misafirperverliklerinden dolayı Maçkalılara teşekkür ederek, seneye yine 15 Ağustos'taki ayinde buluşma temennisinde bulundu.
Bartholomeos'un yönettiği ayin yaklaşık 2 saat sürdü. Ayinde din adamlarınca dualar edilip, ilahiler okundu. Bazı ziyaretçilerin gözyaşlarını tutamadığı ayinde, bazılarının da mumlar yakarak dualar okuduğu gözlendi. Sıcak havadan bunalan bazı kişiler, güneşten şemsiye ile korunmaya çalıştı.
Ayin sırasında Sümela Manastırı'na yaklaşık 655 kişinin girdiği, bunlardan yaklaşık 500'ünün ayin için geldiği, diğerlerinin ise görevliler ve basın mensupları olduğu öğrenildi.
Ayin, Hristiyan Ortodokslara şarap ve ekmek dağıtılmasıyla sona erdi.