Sümela Manastırı'nın ve Altındere Vadisi'nin Eşsiz Manzarası İşte Buradan Seyredilecek
Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı’nı karşı yamaçtan net görülebilmesi için Seslikaya mevkiinde yapımına 1 yıl önce başlanılan seyir terası bitme aşamasına geldi.
Türkiye'nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı'nı karşı yamaçtan net görülebilmesi için Seslikaya mevkiinde yapımına 1 yıl önce başlanılan seyir terası bitme aşamasına geldi. Seyir terasının tamamlanarak önümüzdeki turizm sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor.
Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde bulunan ve 22 Ağustos 2015 tarihinde başlanılan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapatılan Sümela Manastırı'nda restorasyon çalışmaları devam ederken, bölgeye gelen ziyaretçilerin manastırı karşıdan net görebilmeleri için yapımına bir yıl önce başlanan ve bölgeye hakim yamaca yapılan seyir terası önümüzdeki turizm sezonuna hazır hale getirilmeye çalışılıyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Akif Ümüzer, bölgede iki ayrı noktada daha seyir terası yapmayı planladıklarını söyledi. Ümüzer "Milli parkımıza yaz mevsiminde olsun, bayramlarda olsun yoğun şekilde ziyaretçi akını oluyor. Ziyaretçileri alana dağıtabilmek, doğaya daha da hakim olabilmelerini sağlamak amacıyla manastırı karşı noktadan gören Seslikaya mevkiine seyir terası inşa ettirdik. Ziyaretçilerimiz bu sayede karşı noktadan manastırı rahatlıkla izleyip görüntüleyebilecekler. Projemizi 2016 yılında hazırladık. Yürüme yolu toplamı 11.1 kilometre. Bu yıl iki noktada seyir terası ve iki seyir terasının arasındaki 550 metre yolun kaplanmasını gerçekleştirdik. Manastırı tam hakim gören noktaları bitirdik, inşallah sezona tamamen hazır olacak. Seyir teraslarının maliyeti 838 bin TL'yi buluyor. Ödenekler aktarıldığında iki ayrı noktada daha seyir terası yapmayı planlıyoruz" dedi.
Ümüzer, Uzungöl'de de seyir terasının kurulduğuna dikkat çekerek, "Orada da göle hakim bir noktada ahşap seyir terası yaptırdık. Seyir terası ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. Seyir terasını yaparken doğayı koruma adına ağaçları kesmeden gerçekleştirdik. Ziyaretçiler gölü hakim bir noktada panoramik olarak görüntüleyebilecekler. Seyir terasımızı şu anda hizmete açılmış durumda. Ordaki seyir terasının maliyeti ise 561 bin TL. Tabiat turizmine yönelik tabiat parklarımızda ziyaretçi memnuniyeti ve ziyaretçi sayısını artıracak projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Ödenekler çerçevesinde bu projeleri gerçekleşmeye devam edeceğiz. Sera Gölü bunlardan bir tanesi. Sera Gölü'ndeki çalışmalarımız büyük bir oranda tamamlandı" diye konuştu.
Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu da Altındere Vadisi'ndeki seyir teraslarından iki tanesinin bitmek üzere olduğunu dile getirerek "Sümela Manastırı'nda yapılan restorasyon çerçevesinde karşı taraftan manastır görülmesi için Milli Parklar ile birlikte bir çalışma başlattık. Bu çalışma çerçevesinde geçtiğimiz yıldan bu yana Milli Parklar terasların yapımına başladı. Şuanda iki tanesi bitmek üzere. Geriye kalan terasımız daha da tamamlandıktan sonra yapımına başlanılarak, bitirilecek" şeklinde konuştu.
"Ziyaretçiler yabani hayatı da görebilecek"
Seyir teraslarının tamamlanması ile manastıra gelen turistlerin gezebileceği başka bir alana daha kavuşmuş olacaklarını kaydeden Ayvazoğlu, "Özellikle Milli Park'ın girişinden sonra oluşturulacak olan ring seferiyle birlikte teraslardan Sümela Manastırı tam karşıdan görülme imkanına sahip olacak. Gelen ziyaretçilerimiz sadece araçla çıkılıp Sümela Manastırı'nın gezildiği bir alan değil çevresiyle gezilen bir noktaya gelecek. Sümela'da kalış süresi daha da artacak ve gezi alanları çoğalmış olacak. Hem trekking yapılabilecek hem de milli park olması nedeniyle yabani hayatı görme imkanına sahip olabilecekler. Aynı zamanda o bölgenin kendisine has doğal yaşamını da birlikte görerek foto safari yapabilecekler. Bu terasların özellikle başladığı andan Sümela'nın bulunmuş olduğu noktaya kadar toplam yaklaşım 11-12 kilometrelik bir mesafe aynı zamanda bir yürüyüş güzergahı olarak kullanılmış olacak. Gelen turistler farklı bir alanı görme açısından bu bölgeyi tercih edeceklerini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı. - TRABZON