Haberler

"Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı" -

Abone Ol

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından düzenlenen "Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri" Çalıştayı, Bişkek'te sona erdi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından düzenlenen "Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri" Çalıştayı, Bişkek'te sona erdi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya katılan Ahıskalı Türk gençleri, atalarının 14 Kasım 1944 yılında sürüldükleri Gürcistan'ın Ahıska bölgesine dönüş mücadelesini ve bulundukları ülkelerde diaspora oluşturulmasına yönelik çalışmaları destekleme kararı aldı.

Çalıştayda, dünya genelindeki 500 bin Ahıskalıdan büyük bir kısmının vatana dönmek istediği belirtilerek Gürcistan devleti tarafından alınan hakların iadesi ve mevcut yasal engeller ile zorlukların kaldırılması talep edildi.

Öğrenciler, Dünya Ahıska Türkleri Birliği, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı' tarafından 14-18 Kasım 2012 tarihinde Abant İzzet Baysal Üniversitesinde ortaklaşa düzenlenen "Ahıska Türkleri STK Çalıştayı"nda kabul edilen 12 maddelik sonuç bildirisine oy birliği ile destek verdi.

DATÜB Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar, çalıştayda kabul edilen sonuç bildirisinin okunmasının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sürgünde Ahıska Türkleri - Yükseköğretim Öğrencileri" çalıştayına katılan öğrencilerin vatana dönüş konusunda duyarlılıklarını gösterdiklerini belirtti. Avrupa Konseyi'ne Ahıskalılara verdiği sözü yerine getirmesi çağrısında bulunan Özkoşar, Ahıskalılara Gürcistan'da vatandaşlık verilmesi ve Ahıska'dan sürgün edilenlerin hukuksal hakların iadesi gibi maddelerin de çalıştayda kabul edildiğini anlattı.

Birliğin Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan da çalıştayın Ahıskalıların vatana dönüş, kimliğini koruma, ve varlığını sürdürme konusundaki iradesinin gençlerle beraber ivme kazanarak devam edeceği gösterdiğini söyledi. Doğan, "Ahıskalı gençler, milli kimliklerine sahip çıkmak, vatanlarına dönmek ve dünya genelinde Ahıska Türkleri diasporası oluşturmak konusunda gerekli bilince sahipler" dedi.

Rusya Federasyonu Rostov Devlet Tıp Üniversitesi öğrencisi Feride Guseynova, Bişkek'te düzenlenen çalıştaya katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Bu çalıştayı düzenleyenlere çok teşekkür ederim. Birçok ülkeden gençlerle burada tanıştık, konuştuk. Ahıskalıların köylerini ziyaret ettik. Bizleri çok iyi misafir ettiler. Bu çalıştaydan sonra vatana dönüş için inancımız arttı" diye konuştu.

Çalıştaya, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Ukrayna, Rusya Federasyonu, KKTC ve ABD'den öğrenciler katıldı.

-Sürgündeki Türklerin vatana dönüş mücadelesi-

14 Kasım 1944'te Ahıska bölgesindeki binlerce kişi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından Orta Asya'ya sürgün edilmişti. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a yerleştirilen Ahıska Türkleri, yıllarca sıkı yönetim rejimi altında tutulmuş, devletin sağladığı imkanlardan yararlanmalarına izin verilmemişti.

1957'de sıkı yönetiminin kaldırılmasının ardından Orta Asya'daki Ahıskalı Türkleri, Moskova'da çeşitli devlet binaları önünde düzenledikleri mitinglerde vatanlarına dönmek için mücadele etmişti. 1989'da Fergana Vadisi'nde çıkan olayların ardından Ahıska Türkleri, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan'a sığınmış, vatana dönüş mücadeleleri büyük darbe almıştı.

Sovyetler Birliği'nin yıkılması ve Orta Asya'da bağımsız devletlerin kurulmasının ardından eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından onaylanan kanun doğrultusunda 150 Ahıskalı Türk ailesi iskanlı göçmen olarak Iğdır'a yerleştirilmişti. Daha sonra Ahıskalılar, kendi imkanlarıyla Türkiye'ye yerleşmeye başlamıştı. Başta Bursa, İstanbul, İzmir ve Antalya olmak üzere çeşitli illere yerleşen Ahıskalı Türkler, Türkiye'de karşılaştıkları sorunlara çözüm bulabilmek için sivil toplum örgütleri kurmuştu.

Ahıskalı Türklerin yaşadığı 10 ülkeden dernek başkanları, 28 Mayıs 2008'de Ankara'da bir araya gelerek Dünya Ahıska Türkleri Birliği'ni kurma kararı almıştı. 2010 yılında resmen faaliyete başlayan birlik, Türkiye'nin desteğiyle Gürcistan ve Avrupa Konseyi yetkilileri ile bir araya gelmiş, Gürcistan hükümetinin Avrupa Konseyi'ne verdiği taahhüde sadık kalması için mücadele başlatmış ve Türklerin en azından Ahıska bölgesini ziyaret etmesinin önündeki engelleri aşmıştı.

-YükseköğretimÖğrencileri Çalıştayı"

Kaynak: AA / Güncel

Kırgızistan Gürcistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title