Haberler

Suriye'de Dehşet Senaryosu! 1 Milyon Kişi Türkiye'ye Göç Edebilir

Güncelleme:
Abone Ol

ABD'nin hava desteği ile Tel Abyad'ı PYD'ye devreden IŞİD şimdi de Azez'e yöneldi. Endişe edilen 1 milyonu aşkın kişinin Türkiye'ye göç etmeye kalkışması.

Amerika Birleşik Devletleri ve koalisyon güçlerinin uçaklarının sağladığı hava desteği ile Tel Abyad'ı PYD'ye devreden IŞİD şimdi de Azez'e yöneldi. Endişe edilen 1 milyonu aşkın kişinin Türkiye'ye göç etmeye kalkışması.

Muhalifler, ABD'nin hava saldırısıyla Azez'te göç dalgası başlatıp kenti boşaltmayı hedeflediğini söyledi. Azez'i savunan muhalifler bu adımın ardından kentin PYD'ye bırakılacağını ileri sürdü.

Suriye'de ilan ettiği iki kanton arasında stratejik öneme sahip Tel Abyad'ı tek kurşun atmadan IŞİD'ten alan PYD, planın ikinci aşamasını tamamlamak için Özgür Suriye Ordusu'na bağlı grupların elinde tuttuğu Azez şehrine saldırıyor.

Azez'in PYD'ye geçmesiyle Suriye'nin kuzeyindeki "Kürt devleti"nin sınırları şekillenecek ve muhaliflerin elinde bulunan 2 sınır kapısından biri düşmüş olacak.

IŞİD İKİ KEZ SALDIRDI

PYD'nin Ocak 2014'te ilan ettiği kantonlardan Cizire ile Kobani, Tel Abyad'ın PYD kontrolüne geçmesiyle birleşti ve kantonlar arasındaki boşluk kalkmış oldu. Afrin Kantonu ile, Kobani-Cizire kantonları arasında PYD'nin elinde olmayan küçük bir boşluk daha bulunuyor. Azez şehri ve Babüsselam Sınır Kapısı, PYD'nin değil Suriyeli muhalif birliklerin elinde. Azez'in PYD'nin değil de Suriyeli muhaliflerin kontrolü altında olmasıyla Afrin ile diğer iki kanton arasında toprak bütünlüğü sağlanamıyor.

EN BÜYÜK GRUPLAR AZEZ'İ SAVUNUYOR

Tel Abyad'ı kaybederek merkezi Rakka'ya gerilemek zorunda kalan IŞİD ise, şimdi Azez şehrine ve sınır kapısı Babüsselam'a göz dikmiş durumda. Güçlerini Cerablus'tan Azez şehrine yönlendiren IŞİD ile diğer muhalifler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Ancak şu an IŞİD ile muhalifler arasında büyük bir muharebe başlamış değil. IŞİD'in tehdidiyle yüz yüze olan Azez'i şu an ülkenin en büyük muhalif silahlı gruplarından Ahrar'uş Şam Hareketi, Ceyş'ul İslam, Tevhid Tugayı, Sukur'uş Şam, Liva'ul Hak, Ensar'uş Şam, Kürt İslam Cephesi ile El-Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi kontrol altında tutuyor. Bu grupların Suriye'nin genelinde savaşan yaklaşık on binlerce askeri bulunuyor.

DEHŞET TEORİSİ

Muhalif kaynaklara göre IŞİD, Azez'i tıpkı Tel Abyad'da olduğu gibi PYD'ye vermek için almak istiyor. Muhaliflerin teorisine göre şehre önce IŞİD girecek, ardından ABD hava bombardımanına başlayacak, daha sonra ise binlerce kişilik göç dalgası Türkiye sınırına hareket edecek. dünya bu insani dramla uğraşırken karadan ABD'nin birliği gibi hareket eden PYD'ye bağlı YPG güçleri, Azez'i kontrol altına alıp kantonlar arasındaki toprak bütünlüğünü sağlayacak. Aynı zamanda hem Kuzey Suriye'de bir Kürt devletinin sınırları şekillenecek hem de muhaliflerin elinde bulunan 2 sınır kapısından 1'i daha kaybolmuş olacak.

İKİNCİ IRAK MODELİ

ABD, PYD'yi Irak'ta IŞİD'e karşı kullandığı İran destekli Şii milis orduları gibi hareket ettiriyor. Irak'ta IŞİD'e karşı kullanılan Şii para-militer unsurlar da ABD'nin hava bombardımanın ardından hedef bölgeleri kontrol altına almaya çalışıyor. Suriye'de de önce ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava bombardımanı yapıyor ardından karadan PYD güçleri yerleşim yerlerine giriyor. PYD, şu an 6 sınır kapısını elinde tutuyor. Meydani Ekbez, Kobani, Rasulayn, Tel Abyad, Derbesye ve Andivar sınır kapıları kapalı da olsa PYD kontrolünde. Suriye'nin en önemli Kürt bölgelerinden biri olan Kamışlı'daki sınır kapısında ise hala 2 bine yakın Esed askeri bulunuyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Suriye Dünya Azez Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (393)

HEWLÊRmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Bin yıldır kardeş dedigin halkın dilini yasaklayacaksın, kimligini inkar edeceksin, kürt kelimesi agzından çıktı diye hapiste çürüteceksin, en dogal haklarını savundugu için işkencelerden geçirtecrksin daga çıkmalarını zorlayacaksın, köylerini yakacaksın, türklügü dayatacaksın, 19 bin insanı katledeceksin sonrada çıkıp diyeceksin biz kardeşiz. Kürtleri haklarını istedikleri için dinsiz ermeni ateist vatan haini ilan edeceksin. Kürleri bin parçaya bölüp birbirlerine düşman edeceksin korucu sistemini getirdiginiz yetmiyormuş gibi dini kullanıp hudaparı bize karşı silahlandırıp örgütlendireceksin, ırak suriye irandaki kürtlerin huzurunu bozacaksın burdaki kürtleri kendi partilerine karşı kışkırtacaksın, ışide silah gönderip kürtleri katlettireceksin yine utanmadan çıkıp biz kardeşiz diyeceksin. Sözüm faşistleredir. Kardeş dediginiz halkı sattınız elin amerikalısı kürtlere yardım ediyor zorunuza gidiyor. Kürdistan kurulacak denildiginde yoook canım aslında biz kardeşiz gerek vat bölünmeye diyorsunuz. Kardeşlik masallarına inanmıyoruz artık, kürtlerin kesilmesine yakılmasına sevinenler işide destek verenler aradaki bagı tam koparttı. Bir avuç saf kürtler hala kardeşiz desede milyonlarca kürt sizinle kardeş mardeş olmak istemiyor. İşte biz milyonları bir avuç insana feda etmeyecegiz. Ve kürdistan kurulacak size, tüm dünyaya ragmen. Vatansızlar sözünüz bize ders olsun.

Yanıtla2243
vatandasmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Kurtler turkler gibi hakkettigini aliyor. Bizde anadoluda dogmadik anadoluyu isgal ettik. Kurtler alinca neden kudurdunuz

Yanıtla1341
iİZLEYİN:

Prof. Dr. Necmettin ERBAKAN - Kürtler ve PKK yotube

Yanıtla324
Selen hasretmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Hdp kurtuluş selo candir

Yanıtla1917
ses ver akplimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Kendi vatandaşını gözünü kırpmadan öldürebilen hükümet sinirda olanlari izliyor . Ulkeyi karistiran 5 milyon Suriyeliye ek 1 milyon daha alacak iyi mi. Akpli sen susarsan daha cok gelir bunlar ulkeye tepki verin. Simdiye kadar bu olanlara müdahale etmemis bütün devlet adamlari haindir. Türk vatandaşı ac ,sen suriyeliyi doyur böyle bir şey olur mu ya.Sessiz kalan akpliler uyandığınızda cok gec olacak.

Yanıtla234
KÜRTLERE LANET OLSUN:

İŞİD PYD YPG PKK ABD EL ELE HEP BERABER CEHENNEMEEE. . MÜSLÜMAN KATLİAMCISI KANSIZLAR TÜRKMENLERE GİDEN TIRLAR BOŞUNA DURDURULMADI. TÜRKİYEYİ BOŞUNA BU SEÇİM MUHABBETLERİYLE OYALAMADILAR. . HALEN DAHA İŞİDİ VURUYOZ DİYE SEVİNEN KALIN KAFALI KÜRTLER VAR. İYİCE ABD İSRAİL MAŞASI OLDUNUZ ÇIKTINIZ LA SİZLER İŞİDLE BERABER MÜSLÜMAN KATLEDİYORSUNUZ İŞİN UCUNDA TOPRAK VAR DİMİ AÇ GÖZÜNÜZ BİŞEY GÖRÜRMÜ DAHA İKİYÜZLÜ DESPOT KATİLLER

Yanıtla2013
siradan birimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Madem dis guncler aramizi bozuyor. Ozaman firsat vermeyin. Gelin turkler ve kurtler ortadoguda. Buyuk bi guc olalim. Inanin Turkiye boyle bi Adim atsa kurtler halaylarla eslik eder. Malesef boyle bir sey yok. Olmazda. Cunku biz daha kurtler varligini tatisiyoruz. Elin dis gucleride gelip pyd pkk vs sahip cikiyor. Gercek boyle . Not. Yanilyorsam bi akli verin.

Yanıtla924
Yazık türkleremobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yazık türklere öyle bir korku salmışki içlerini içler acısı bi kürtleri kokudan dinsiz yapıyorlar müslüman yapıyorlar ABD planı yapıyorlar israil projesi yapıyorlar ermeni yapıyorlar vss.... Ulan densiz türkler o küçük beyninizi çalıştırın kürtler edki kürtler değil bize artık ne dinimizle uyutabileceksiniz ne dilimizi inkar edebileceksiniz osmanlı gibi bu dar görüşünüz için bu kin faşistliğiniz yüzünde türkiye göreceksiniz kaç parçaya bölünecek sizler işid zihniyeti taşıyırsunuz işid gibi ülkesiz kalıp kapı kapı dolalır kürtleri anlarsınız inşallah artık kürtler kardeşimizdir diyip kabdıramıyacaksınız türkler kardeşlik duygusu olmayan kalbinizde olsaydı yanı balınızda kafası kesilen çokuk cocuk arap türkmen kürtlerdir diyip kafalarını kestirmesine izin vermiyecektiniz malesef insan bile olmadınız kürtler olan kininiz nefretiniz yüzünden isanlıktan çıktınız inkar etmeyin akp nin gönderdiği tırlar dolusu silahlarlan nice bebekler öldürüldü bunun sebebi bebekler katili türkiye türkleridir insanlıktan nasiplenmemiş türk halkı sorumludur.

Yanıtla239
anket:

en büyük ırkçılar Yahudiler ve hdp lilerdir

Yanıtla1317
ÇOK GEÇ ÇOK:

NECMETTİN ERBAKAN DEMİŞKİ GAVURDA DOST OLMAZ DOST OLMAYACAKSA SİZDE ADAM GİBİ KÜRTLERİ KARDEŞ GİBİ KUCAKLAYIN KÜRTLER KARDEŞ OLALIM EŞİT OLALIM DIYOR SİZLER KÜRT YOKTUR TUTURUYORSUNUZ İŞİDİ KUCAKLAYCAĞINIZA KÜRTLERİ KUCAKLAYIN IRZ DÜŞMANI KATİL İŞİDLE BİR OLACAKSINIZ KÜRTLERİ KATLEDECEKSİNİZ ONDAN SONRA KÜRTLER YABANCILARIN OYUNUNA GELIYOR DIYECEKSINIZ YOK ÖYLE EŞİT OLUN OLMAYACAKSANIZ KÜRTLER İSRAİLLE BİR OLACAK

Yanıtla1216
Tüm 393 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title