Suriye'de Osmanlı Camisi Harap Oldu
Suriye'nin Başkenti Şam'da Osmanlı eseri cami, uğradığı bombalı saldırılar sonucu kullanılamaz hale geldi.
Suriye'nin başkenti Şam'ın banliyölerinden Duma'da Sultan 2'nci Abdulhamid zamanında yaşayan "Padişah Şairi" Salih Taha adına 1900 yılında inşa edilen ve dört yıldır Esed yönetimi tarafından beş kez bombalı saldırıya maruz kalan 115 yıllık Taha Cami'nin kullanılamaz hale geldiği belirtildi.
5 KEZ BOMBALANDI
Başkent Şam'a bağlı Doğu Guta bölgesinin en büyük banliyölerinden bir olan Duma'da yer alan ve Sultan 2'nci Abdulhamid'in şairi Salih Taha'nın adıyla anılan cami, iç savaşın hakim olduğu geçen dört sene zarfında beş kez bombalı saldırıya maruz kaldı.
BAZI DUVARLARI YIKILDI
AA muhabirine konuşan bölge sakinlerinden El-Hac Ebu Muhammed, saldırılar sonrası camide ağır hasar meydana geldiğini ifade ederek, "Caminin bazı duvarları yıkıldı, tavanında hasar meydana geldi. Camideki Türk-İslam süsleme sanatına dair motifler zarar gördü. Namazlarımızı caminin bitişiğindeki tonozun altında kılıyoruz" dedi.
"GEREKLİ BÜTÇEYİ KARŞILAYAMIYORUZ"
Ebu Muhammed, bölge halkının caminin restorasyonu için çaba sarf ettiğini vurgulayarak, "Bölgede uygulanan ablukanın yanı sıra restorasyon için gerekli bütçeyi karşılayamıyoruz" diye konuştu.
İkinci Abdulhamid Han'a yazdığı methiyelerle tanınan Salih Taha'nın Arapça kaleme aldığı ve noktalı harfleri kullanmadığı şiiri, şairin önde gelen eserleri arasında addediliyor.
İÇME SUYU İHTİYACINI SUYLA KARŞILIYOR
Rejim güçleri, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bölgenin abluka altında olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan temin etmeye çalışıyor.