Haberler

Suriye Hapishanelerindeki Lübnanlılar

Abone Ol

Lübnan, 1975 1990 arasında yaşanan iç savaş yıllarında Suriye hapishanelerine girdikleri belirtilen tutuklular dosyasını kapatmak istiyor Lübnanlı Tutkluları Destekleme Derneği Solide Başkanı...

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın, Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılmasından sonra Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim'i, iç savaş yıllarında Suriye rejimi tarafından tutuklanan ve halen Suriye hapishanelerinde olduğu iddia edilen tutuklular dosyasını kapatmakla görevlendirdiği belirtildi.

Konu hakkında AA muhabirine konuşan Lübnanlı Tutukluları Destekleme Derneği "Solide"nin Başkanı Gazi Ad, "hükümet ile daha önceki tecrübelerine dayanarak tutuklular dosyasına ilişkin olumlu gelişmeler yaşanması konusunda iyimser olmadıklarını" dile getirdi.

Suriye hapishanelerinde tutuklu bulunan yüzlerce Lübnanlı hakkında bilgi almak istediklerini belirten Ad, "2005 yılında Lübnan-Suriye ortak heyetine, kayıp ve tutuklu 600 kişinin adının yer aldığı bir liste sunmuşuk. O zamandan bu yana 50 kişi serbest bırakıldı ancak heyet bu konuda hiçbir resmi beyanda bulunmadı. Suriye hapishanelerindeki Lübnanlıların ölü ya da diri teslim edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu dosya hiçbir zaman kapanmayacaktır" şeklinde konuştu.

Lübnan'daki iç savaş 1975-1990 yılları arasında fasılalarla devam etmiş, 150 binden fazla can kaybına neden olmuştu.

Filistinli ve Lübnanlı 600'den fazla aile, Suriye'nin iç savaş sırasında Lübnan'a girişinin ardından tutuklandığı düşünülen yakınlarının akıbeti hakkkında bilgi edinmek istiyor. Suriye'de kaybolduğu ve tutuklandığı belirtilen Lübnanlıların yakınları, 8 yıldan bu yana Beyrut'taki Birleşmiş Milletler (BM) binasının karşısında çadır kurarak gösteri düzenliyor.

30 yıl önce Suriye'de tutuklanan Kazhiya Şehvan'ın eşi Nehil Şehvan, tutuklular dosyasına dikkati çekmek için her hafta bu çadırı ziyaret ediyor.

"Haber doğruysa Mişel Süleyman'ın Emniyet Genel Müdürü İbrahim'i görevlendirmesi geç de olsa iyi bir gelişme" diyen Şehvan, üzerinden yıllar geçmesine rağmen yaralarının hala açık olduğunu, bu meseleyle ilgilenenlerin ise yaralarını sarmadıklarını söyledi.

Şehvan, 28 yaşındaki eşini, tutuklandıktan 3 buçuk ay sonra 1980 yılında başkent Şam'daki Mezze Hapishanesi'nde bir kere ziyaret edebildiğini ve bir daha hiç göremediğini ifade etti. - Beyrut

Kaynak: AA / Güncel

Mişel Süleyman Beyrut Lübnan Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title