Haberler

Suriye Sınırındaki Karkamış'ta Babil Kralı'nın Steli Bulundu

Güncelleme:
Abone Ol

Gaziantep'in Karkamış ilçesindeki kazı çalışmalarında Tevrat ve İncil'de adı geçen Babil Kralı Nebukadnezzar'ın örneği bulunmayan steli bulundu.

Suriye sınırındaki Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nde kazı çalışmaları süren antik kentte, Kudüs'ü tahrip etmekle suçlanan, Tevrat ve İncil'de adı geçen Babil Kralı Nebukadnezzar'ın dünyada örneği bulunmayan steli bulundu. Kazılarda, Karkamış Kralı Katuva'nın sarayından heykeller, M.Ö. 800 yılından ilginç çivi yazılı tablet, 1911 ile 1914 yılları arasında Karkamış'ta çalışan Arabistanlı Lawrence'nin yaşadığı tahmin edilen evinde ise 300'ün üzerinde heykel ve mozaik ile Luvi Hiyeroglifli yazıt parçaları gün yüzüne çıkarıldı.

Bologna Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında, Türk-İtalyan ekibi tarafından Türkiye-Suriye sınırında bulunan Karkamış Höyüğü'nün üçüncü sezon kazıları tamamlandı. Kazılarda yüzlerce önemli tarihi eser gün yüzüne çıkarılırken, kalıntılar arasında Milattan Önce 605 yılında Karkamış'ı ele geçiren ve Asya'nın bir bölümünde hüküm süren Babil Kralı Nebukadnezzar'a ait stel bulundu. Büyüklük oranında dünyada eşi bulunmadığı ifade edilen stelin Nebukadnezzar tarafından Asur ve Mısırlılara karşı kazandığı zaferin anısına yaptırdığı tahmin ediliyor. Kazı ekibi, ayrıca Karkamış Kralı Katuva'nın sarayından heykeller ile Milattan Önce 800 yılından kalan ilginç çivi yazılı tablete de ulaştı. 1911 ile 1914 yılları arasında Karkamış'ta çalışan Arabistanlı Lawrence'nin evinde yapılan kazılarda da 300'ün üzerinde heykel ve Luvi Hiyeroglifli yazıt parçası bulundu.

Kazı heyeti, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kazı heyeti başkanı Bologna Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nicolo Marchetti, bulunan stelin, Asur ve Mısırlılara karşı kazanılan zaferin anısına yaptırıldığını düşündüklerini söyledi.

Kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti'nin yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Peker ise bulunan eserlerin tarihe ışık tuttuğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Nebukadnezzar, yeni Babil döneminin en önemli kralıydı. Belgelerde sadece kendi yazdıkları yok. Babil Kralı Nebukadnezzar, Kudüs'ün ve tapınak bölgesinin tahrip edicisi. Bu, şu bilgiye götürüyor bizi: Tek tanrılı dinlerden çoğunun kitabında tanınan birisi. Tevrat ve İncil'de adı geçiyor. Dönemin iki büyük gücü, koalisyonu olan Asur ve Mısırlıları alt edecek kadar güçlü bir kralla karşı karşıyayız. Onlar da dönemin savaş makinesi. Bir başka savaş makinesi Babil'de bunu sona erdiriyor. Yani denge haliyle barışı getiriyor."

Toplantıya katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de dünyanın ilk yazılı barış anlaşmasının burada yazıldığını ifade etti. Güzelbey, "Aradan geçen 4 bin yıla rağmen hala insanların birbirini yediği, kardeş kanının aktığı bölgede Kadeş Antlaşması'nın yapılmış olması bugün için çok ayrı bir önem arz etmektedir" dedi.

Heyetin kazı çalışmalarına ilkbaharda devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karkamış Tevrat Suriye İncil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title